Nyheter

Hotet mot demokratin

Nyheter Något lite svalt intresse bland styrelse och nämnder kan tyckas då enbart ett 30-tal kom till teatersalongen för att få mer information om hot och hat för förtroendevalda. Edward Andersson, SKL, besökte kommunen under krisberedskapsveckan. Del 1.

  [1/3]

  [2/3]

  [3/3]

Hur samtalar man med varandra och hur är ert samtalsklimat här i Vaggeryd, undrade SKL-utsände Edward Andersson till den lilla skara politiker som kommit och lyssnat på intressant föreläsning om hot och våld.

– Vad har ni för samtalsklimat här i Vaggeryd? Hur pratar ni med varandra? Är det soligt, molnigt, det kanske blåser kallt en dag och man tycker inte det är roligt att gå upp i talarstolen eller slår åskan ner ibland? Hur ser er väderprognos ut inför kommande val? Undrar Edward medan åhörarna får en tankeställare.

Edward Andersson stöttar kommuner, landsting och regioner i deras arbete att förebygga hot och våld samt stödja förtroendevalda. En del räcker upp handen vid vissa frågor, någon undrar hur man kan bete sig via sociala medier. Frågorna var nog egentligen rätt många när ämnet kom på tal.

– ”Lite får man ju tåla”… är en klassisk kommentar som kommunpolitiker får höra ofta. Men var går gränsen? När går det för långt? Det första är att man inte vill ställa upp för omval inför kommande mandatperiod, där kanske första kopplingen finns, berättar Edward Andersson.

Edward fortsätter att berätta att hot och hat är när någon försöker påverka er politiker på ett icke-demokratiskt sätt. Det kan handla om trakasserier som syftar på att göra livet svårt för er, hot på grund av er politiska verksamhet och om ord blir handling rubriceras det som våld.

En reflektion deltagarna fick fundera på var;

Normförskjutningen – ”Lite får man ju tåla”, håller våra politiker med om det?
Vad måste man som politiker tåla och från vem? Handlar det om från medborgaren, från brukare/kunder/patienter, från media, från politikerkollegor i det egna partiet?, från politikerkollegor i andra partier?

Edward forsätter att informera att närmare tre av tio i kommunfullmäktige i Sverige har blivit utsatta för hat, hot eller våld. Att yngre utsätts i högre grad än äldre och att kvinnor är mer utsatta, fler utsätts i storstäder än på landsbygden och är man som politiker aktiv på internet och sociala medier ökar risken för hot och våld. Av de utsatta har 31% upplevt fler än en incident. Sammanfattningen visar att hot och våld mot förtroendevalda gör att dessa undviker att engagera sig och uttala sig i frågor.

Taggar

Dela


1 reaktion på Hotet mot demokratin

Hot och hat får elever i kommunens skolor leva med dagligen. ”Lite får du väl tåla…” Ja så brukar det låta från de vuxna när eleverna ber om hjälp för att de är rädda. Eleverna får ingen hjälp. Men de kanske inte är lika viktiga som de kommunanställda och förtroendevalda?

Lämna ett svar