Nyheter

Hugossons fängslande berättelse om bruket

Nyheter I onsdags under seniorträffen på golfklubben fanns Ola Hugosson på plats för att berätta om Götaströms bruk

Ola Hugosson berättar om bruket som det var igår det stod där  [1/9]

Ett litet hus står ut på udden  [2/9]

Ola förklarar att bruket anlades 1689  [3/9]

Fängslande historia om bruket. Götaström och Götafors var avsedda från början att bli ett bruk  [4/9]

1888 brann huvudbyggnaden ner efter en festlig natt  [5/9]

Fin vårdag att vara vid Fågelforsdammen för att lyssna, titta och njuta av solen  [6/9]

Många frågor ställdes och Ola svarade  [7/9]

Skillingaryd fanns inte under tiden bruket fanns. Skillingaryd var bara en bondby och ett militärläger  [8/9]

Härlig vårdag vid Fågelforsdammen  [9/9]

De seniorer som fick följa med Ola Hugosson och lyssna på hans berättelse om Götaströms Bruk gick inte därifrån ovetandes.

Med en otrolig kunskap berättade Ola om hur järnbruket kom till 1689. Fängslande berättelsen var, givetvis, vid platsen för bruket vid Fågelforsdammen mellan Skillingaryd och Vaggeryd.

– Järnbruket stod där borta, pekar Ola Hugosson och fortsätter med att det avvecklades under 1890-talet. Det låg en stor gård här tidigare och skånska landsvägen gick igenom Skillingaryd.

Skillingaryd fanns inte som tätort under brukets tid utan Skillingaryd bestod av militärläger och bondbyar, bland annat Månsabo och Högabråten.

– Bruket var en stor markägare med domäner båda sidor om Lagan. Från början var det tänkt att det skulle bli bara ett bruk, men genom en släktfejd blev det bruk både i Götafors och Götaström. Striden om koltillgångar till de båda bruken varade ända till år 1840. Efter den striden kom nästa – det blev svårt att hävda sig som litet bruk mot de nya metoderna för järnframställning, fortsätter Ola.

– När järnvägen mellan Nässjö och Halmstad byggdes tillverkades här lastvagnarna till järnvägen. Senare delen av 1800-talet var det skogen som var tillgången här. Förutom kolning kunde man både exportera virke och på sågen i Dulebäck drev man en såg med tio rundklingor. Det arbetade ungefär 20 personer här och man bodde även vid bruket, berättar Ola.

– Kolen köpte man från Åker och Tofteryd. Man fraktade merparten av kolen på vintern då man kunde använda åar och bäckar för att ta sig fram. Eftersom färdmedlerna endast var de egna fötterna eller hästen var givetvis ”rätt över vägen” den bästa. Det krävde stora förvarningslokaler till kolet och det brann ofta här och då gick ett års koltillverkning upp i rök, säger Ola.

– 1888 brann tyvärr huvudbyggnaden ner här på Götaström efter en festlig natt. Försäkringsbolaget krävde att pengarna skulle användas på plats för att bygga upp byggnaden igen. Efter ytterligare några år var bruket helt avvecklat och huvudbyggnaden flyttades in till centrum i Skillingaryd. Brukets huvudbyggnad brann ner på sin nya plats intill torget och är numera ersatt av Jonsson Konditori huset, avslutar Ola.

Taggar

Dela


Lämna ett svar