Nyheter

Hur du behandlar brännässelbrännskador

Nyheter Har du någon gång blivit bränd av en brännässla? Om du har det vet du hur obehagligt det kan vara. Brännässlor har små luddiga hår på hela växten som orsakar besvär när de kommer i kontakt med huden. När du bränner dig frisätts ett ämne som ger upphov till nässelutslag.

Symtom på brännässelbrännskador

När du blir bränd av en brännässla kan du uppleva:

  • En brännande, stickande och pirrande känsla i huden.
  • Rodnad eller blåsor på det drabbade området.

Vad kan jag göra själv?

Det finns flera sätt att lindra besvären själv:

  1. Kallt vatten: Skölj det drabbade området under kallt rinnande vatten i några minuter. Detta kan hjälpa till att dämpa den brännande känslan.
  2. Kylbalsam eller lokalbedövande salva: Efter att ha sköljt huden kan du stryka på kylbalsam eller lokalbedövande salva. Kom ihåg att alltid följa bruksanvisningen som följer med förpackningen. Använd inte lokalbedövande salva på barn under 18 månader utan att rådgöra med en läkare eller barnavårdscentral.
  3. Hydrokortisonkräm: Om det kliar och svider mycket kan du använda receptfri hydrokortisonkräm. Även här är det viktigt att följa bruksanvisningen. För barn under två år bör hydrokortisonkräm endast användas efter kontakt med läkare eller barnavårdscentral.

När och var ska jag söka vård?

De flesta som bränner sig på brännässlor behöver inte söka vård eftersom besvären vanligtvis går över av sig själv.

Du bör dock kontakta barnavårdscentralen (BVC) eller en vårdcentral om ditt barn är under två år och behöver lindring. Många mottagningar kan nås genom att logga in på deras hemsidor.

Kom ihåg att brännässlor inte är farliga, men de kan vara väldigt obehagliga. Med rätt åtgärder kan du snabbt lindra besvären och känna dig bättre igen.

Källa: 1177.se

Genrebild. Foto: Pixabay

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *