Nyheter

Hyllade för 70 år i IOGT/NTO

Nyheter Två kvinnor stod i fokus vid årsmötet med IOGT/NTO på Bäckalyckan i Vaggeryd. Då hyllades för första gången i föreningens långa historia två medlemmar för medlemskap i 70 år, Lena Karvinen och Gunilla Wallenberg.

Visserligen har Gunilla Wallenberg och Lena Karvinen inte varit medlemmar i IOGT/NTO-föreningen i Vaggeryd under hela denna långa tid. Men det gör inte på något sätt deras långvariga medlemskap och trofasthet mot nykterhetsrörelsens ideal på något sätt mindre imponerande.
De har dessutom inte varit passiva medlemmar under alla dessa år, tvärtom. Både Gunilla och Lena är fortfarande i hög grad aktiva i föreningsarbetet, de kommer till exempel att under 2018 vecka efter vecka leverera frågor till de 14 stundande tipspromenaderna i naturen kring Bäckalyckan. Men de har också andra uppdrag i föreningen.

Lena och Gunilla har fört arvet vidare från pionjärerna under 1900-talets första halva, Karin Gustavsson och Maj-Lis Andersson, och har gett kvinnorna inom IOGT/NTO-logen i Vaggeryd en långt starkare ställning än  många utomstående kanske känner till.
Både Lena och Gunilla blev föreningsmänniskor i mycket unga år, Lena som nioåring och Gunilla som sjuåring vilket förefaller nästan obegripligt tidigt för den som vid sju års ålder knappt uppfattade världen utanför familjen.

Lena inträdde i föreningslivet som flickscout, från början som ung blåvinge i Utby, enligt Wikipedia ”en egnahemsförort cirka 6 kilometer öster om centrala Göteborg och norr om Säveån”.
En mycket stor del av verksamheten där kretsade kring fritidsgården på Utbyskolan, Utbygården, som blev en motor i verksamheten och hade en mycket god utveckling. Lena avancerade så småningom från blåvinge till flickscout. 1968 kom hon till Vaggeryd som lärare.
Både Lena och Gunilla är alltså delar av det inflöde av duktiga lärare som betytt, och fortfarande betyder, så oerhört mycket för föreningslivet i Vaggeryd.
När Lena kom till Vaggeryd var Gunilla redan etablerad Vaggerydsbo sedan några år. Hennes väg till nykterhetsrörelsen gick via bästa kompisen hemma i Halmstad.

– Min lekkamrats pappa var ordförande för NTO-vuxenlogen Kärleken i Halmstad. När man bildade juniorförening var det självklart att min lekkamrat skulle vara med eftesom hennes pappa var så engagerad och som kompis hängde jag med, berättar Gunilla.
Hon valdes som mycket, mycket ung till sekreterare i juniorföreningen.
– Det uppstod förstås mycket konstigheter och visst blev det fel i bland. Men vi fick på så sätt i nykterhetsrörelsen en gedigen utbildning i ämnen som demokrati och möteskunskap, säger hon.
I början på 60-talet utbildade Gunilla sig till lärare i Jönköping och hade dessutom säte i distriktsstyrelsen i Halland. Men hon slog sig ned i Vaggeryd där hennes make Uno redan då var ordförande i Vaggerydslogen 519 Nordstjernan.

Gunilla arbetade främst med ungdomar i juniorverksamheten under 1970- och 80-talen och har därefter, tillsammans med Lena, ökat Vaggerydsbornas vetande om omvärlden med hundratals för att inte säga tusentals frågor till tipspromenaderna.

Vid årsmötet hyllades också en medlem för 50-årigt medlemskap. Kåre Boberg kom med i nykterhetsrörelsen när NTO i Vaggeryd startade en förening för eleverna på realskolan  i december 1968, som en av 54 ursprungliga medlemmar. Det var föreningens idrott och framför allt fotbollen och friluftslivet som lockade, men med tiden har han under en lång tid främst levererat frågor till tipspromenader.

Roland Emanuelsson delar ut diplom till Lena Karvinen och Gunilla Wallenberg.-  [1/3]

Lena Karvinen och Gunilla Wallenberg berättade om hur de i mycket unga år kom med i nykterhetsrörelsen.  [2/3]

Gunilla Wallenberg, Kåre Boberg och Lena Karvinen. Foto: Ulla Andersson  [3/3]

Taggar

Dela


Lämna ett svar