Nyheter

I länet: Vi har lägst andel kvinnor i fullmäktige

Nyheter I nio av tio kommuner är män i majoritet i fullmäktige. Så även i Vaggeryds kommun. Andelen kvinnor är också lägre än i många andra kommuner i länet.

Två av 14 kvinnor i kommunfullmäktige. Foto: Sara Mejving

På valdagen 2018 blev 14 kvinnor invalda i Vaggeryds kommunfullmäktige. Därmed innehade kvinnorna 34,1 procent av de 41 platserna i fullmäktige.

– Jämfört med andra kommuner är det en förhållandevis låg andel. Rikssnittet ligger på 43,3 procent, säger Jonas Olofsson, som arbetar med demokratistatistik på SCB.

En vanlig statistisk definition av jämn könsfördelning är 40 till 60 procent. I det senaste valet nådde 214 kommuner dit, men alltså inte Vaggeryd.

– I Vaggeryd har kommunfullmäktige uppfyllt den här definitionen av jämställdhet en gång i de elva senaste valen. Andelen var högst 2010 då 41,5 procent av ledamöterna var kvinnor, säger Jonas Olofsson.

Över tid har kvinnornas andel av mandaten ökat i Vaggeryds kommun.

– Under de tre valen på 1980-talet gick 13,8 procent av fullmäktigeplatserna till kvinnor i Vaggeryd. Under det senaste decenniet är den siffran 38,2, säger Jonas Olofsson.

Det finns ingen kommun i landet där fullmäktige någonsin bestått av över 60 procent kvinnor. Lekeberg kommer närmast (58,8 procent i det senaste valet).

Under 1980- och början av 1990-talet ökade kvinnornas andel år för år, men sedan dess har utvecklingen planat ut i riket som helhet.

– Utifrån 60–40-principen nådde vi en jämn könsfördelning vid valet 1994. Därefter har den legat på ungefär samma nivå. I det senaste valet blev kvinnor i majoritet i 29 kommunfullmäktige, säger Helena Löf, expert på jämställdhetsstatistik på SCB.

– Kommunfullmäktige blev mansdominerad i 76 kommuner. Det vill säga att över 60 procent av ledamöterna var män. Ingenstans blev fullmäktige kvinnodominerad, fortsätter hon.

Källa: SCB

Taggar

Dela


1 reaktion på I länet: Vi har lägst andel kvinnor i fullmäktige

Mitten av 80-talet var vi fyra kvinnor i fullmäktige. Sämst i Sverige. Vi blev intervjuade av bland andra Expressen, men den dagen det skulle publiceras var det andra braskande rubriker; Olof Palme hade blivit skjuten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *