IHR: Nytt unikt projekt med teambaserad rehabilitering
Nyheter IHR står för intensiv hemrehabilitering och är ett alldeles nystartat projekt inom Vaggeryds kommun. Målsättningen är att den enskilda invånaren ska bibehålla eget boende, hälsa, ökad livskvalité och självständighet men också att minska samhällets kostnader. Vi har träffat initiativtagaren och verksamhetschefen Maria Nordgren på socialförvaltningen
Vi möter upp Maria Nordgren som är verksamhetschef på socialförvaltningen för myndighet och hälsa- och sjukvård. Det nya projektet IHR (reds anm; intensiv hemrehabilitering) är Maria initiativtagare till.
– IHR är inget nytt, men här är det nytt. Jag tror även i länet när jag tänker efter. Tranås har någon form av liknande arbetssätt men då i befintliga arbetsgrupper. Jag har jobbat med det här ett tag och jag har varit i kontakt med de kommuner som har projektet idag, bland andra Eskilstuna, och de pratar gott om resultatet, börjar Maria berätta när vi sätter oss i konferensrummet på Skillingehus.
Projektet IHR startade den 1 september och bläcket på projektplaneringen har knappt torkat i tjänsteskrivelsen. Anställningen av samtliga funktioner är inte helt tillsatta ännu men ska vara inom några veckor. I teamet kommer tre undersköterskor, en arbetsterapeut, en fysioterapeut jobba samt att gruppen har en fast sjuksköterska i Skillingaryd och en fast sjuksköterska i Vaggeryd. Sjuksköterskorna kommer in i teamet när det behövs. En områdeschef finns i teamet och en och samma biståndshandläggare. Den fasta punkt för nya teamet blir på Sörgårdens äldreboende i Skillingaryd.
Vad är intensiv hemrehabilitering, undrar vi?
– Det är en kort målinriktad insats. Det kan vara från sjukhus in i hemmet istället för plats på korttidsboende. Det kan också handla om korttidsboende till hemmet. Det kan vara enskilda personer som har hemtjänst i dag som vi ser en potential att utveckla egna förmågor. Den enskilde ska vara med på banan och vilja kunna jobba själv för att minska hemtjänstinsatser. Syftet med IHR är att erbjuda teambaserad rehabilitering i den enskildes hem och närmiljö efter sjukhusvistelse, korttidsvistelse eller vid ansökan om insatser i ordinärt boende då det är en biståndsbedömd insats, säger Maria Nordgren.
Fler syften med teamet är att förkorta kortidsvistelse eller att den helt uteblir. Minska eller avsluta hemtjänstinsatser. Skjuta upp behovet av trygghetsboende alternativt vård- och omsorgsboende. Att den enskilde kan bo kvar hemma längre.
– Tanken med arbetssättet är att helhetssyn, hälsa och delaktighet skapar grunden för självständighet. Det här ger också ett smartare och kostnadseffektivare arbetssätt, samt att ge den enskilde ökad livskvalité. Vi skapar relationer och förtroende i förhållande till teamet i stället för stress och tidspress med många olika utförare. På så vis stöttar vi den enskildes utveckling och framsteg. Samma personer kommer att jobba i teamet och som enskild får man träffa samma personer fysiskt, det ser jag som en vinst, menar Maria Nordgren.
Till IHR kan man inte söka ännu, då projektet är precis i sin linda.
– Tre personer har börjat och den sista medarbetaren ansluter här i slutet av månaden. Vi startar upp det här tillsammans. Vi lägger en projektplan om hur vi ska jobba med det här i vår kommun. Vi kommer att göra studiebesök i Eskilstuna för att se hur de har arbetet med IHR. Vi startar upp från ingenting och vi behöver personalens ögon för att forma projektet, berättar Maria Nordgren.
Fakta om IHR, intensiv hemrehabiltering
Målgruppen för det nya projektet är brukare i ordinärt boende som får ett förändrat behov eller ökade hemtjänstinsatser för personlig omvårdnad, som skrivs ut från sjukhus eller korttidsboende, den enskilde som är motiverad till träning och att vilja öka sin självständighet, den enskilde som har egna uppsatta mål, rehabiliteringsplan samt att kunna medverka själv till träning och ta emot och förstå instruktioner.
Projektet kommer att pågå från nu och under hela 2023. Projektgruppen under ledning av områdeschef har ett förarbetet att göra innan rehabiliteringsgruppen börjar som innehåller bland annat att arbeta ihop gruppen, informationsspridning, rutiner, arbetssätt, arbetsmallar och informationsbroschyrer.
Målet med projektet är att antalet hemtjänsttimmar ska minskas. En utvärdering av målen kommer att göras under första tertialet 2023 samt under oktober 2023. Uppföljningen kommer även att göras på de som är med i IHR vid inskrivning, utskrivning och två månader efter avslutad insats med samtliga inskrivna.
De brukare som exkluderas i projektet är: de som enbart ansöker om serviceinsatser, de brukare med kognitiv dysfunktion såsom diagnostiserad demenssjukdom eller livshotande sjukdom eller allvarlig psykisk diagnos, brukare med afasi, brukare som i beslutet inväntar assistans eller LSS och personer med växelvård.
Maria Nordgren, verksamhetschef, avrundar med att:
– Vi vet inte i dagsläget hur många brukare som kan tänkas ingå i projektet. Det finns ett behov och det här är ett sätt att jobba på. Jag blev så nyfiken på arbetssättet och ville testa. Även om vi inte lyckas har vi provat…
Det blir intressant att följa upp för som brukare har jag inte sett ett spår av de vackra orden i praktiken.