Imorgon är det medborgarnas tur i Skillingaryd
Nyheter Under tisdagseftermiddagen samlas politiker, tjänstemän och alla medborgare via digital form för att tycka till om sitt Skillingaryd
För ett år sedan startade medborgardialogen på landsbygden. Politiker och tjänstemän har besökt Bondstorp, Byarum, Åker, Tofteryd och Svenarum där korv har grillats, kaffet har smakat bra och framför allt alla medborgares idéer har lämnats över.
I våras fanns det två orter kvar och rådande läge gjorde att dessa flyttades fram till hösten. Nu är det alltså dags. Under morgonens eftermiddag och kväll kan man göra sin röst hörd, få reda på hur framtiden kan se ut och vad man själv kan göra för att forma den. Eftersom rådande läge gäller kommer frågestunden och sammanställningen göras digitalt.
Via kommunens hemsida informeras om ”att på grund av rådande situation och restriktioner kan vi tyvärr inte ha öppna dialogmöten som tidigare. Vi har därför valt att begränsa antalet personer vid de fysiska träffarna och bjudit in representanter från olika målgrupper; pensionärer, företagare, föreningsrepresentanter, gymnasieungdomar, nyinflyttade och småbarnsföräldrar”.
Till Skillingaryd kommer Länstrafiken finnas på plats för att ge svar på frågor som ställs digitalt, bebyggelse och kommunikationer, natur och friluftsliv, näringsliv och service informeras om. Sammanställningen kommer att sändas direkt vid medborgardialogens avslutning under kvällen.
Kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson (M) kommenterar om vad han tror att tätortsborna kommer att tycka till om;
– Jag hoppas att man passar på och tycker till om allt som har att göra med att Vaggeryds- och Skillingaryds tätorter utvecklas så spännande och hållbart som möjligt. Det ska vara ett grönt och tryggt samhälle med många olika boendeformer. Så synpunkter på hur man kan fortsätta bygga ut och utveckla och samtidigt ta vara på det fina sköna vi har är jätteviktigt. Ju fler synpunkter, tankar och idéer vi får in desto lättare är det sedan att sätta ihop en översiktsplan som många känner igen sig i och är en del av. Medborgarna är kloka och har bra och spännande lösningar som vi ska lyssna in.
Landsbygdens dialoger har varit välbesökta, tror du att tätortsborna ämnar att sluta upp?
– Vi måste tänka om nu eftersom vi lever i coronatider. Men idéerna och synpunkterna måste ändå komma fram. Det handlar om att ställa om till ny mötesform istället för att ställa in. Och även där är vi öppna för att hitta former för att utbyta idéer och tankar. Vi kör med hemsida och chatt som är öppen och vi tänker fortsätta att hitta former för detta för att ”tanka in så mycket som möjligt”. Jag tror heller kanske inte att det skiljer så mycket mellan tätorterna och landsbygden. De flesta är givetvis intresserade av vad som händer på sitt närområde till exempel Torsbo, Götafors, Grönelund, Himlabacken och centrumområdena. Men man är nog också som samhällsbo intresserad av samhällena och kommunen som helhet. Det hänger ihop, avrundar Gert Jonsson (M).