Nyheter

Information om konstsnöspår lockade många

Information om konstsnöspår lockade många

Nyheter Det blev lite av julstämning i kommunhusets sessionssal i Värnamo i kväll.

I alla fall var det mycket tal om snö, framför allt konstgjord sådan.
Stiftelsen Borgen hade bjudit in till ett informationsmöte. På agendan fanns i stort sett bara en punkt och det var möjligheten att få till ett skidspår med konstsnö uppe vid Borgen.

Sedan tidigare finns det fina möjligheter till löpning och cykling. En 2,5 kilometer lång elljusslinga gör att det går att använda terrängen även mörka kvällar. Men hos Stiftelsen Borgen så vill man att det även under milda vintrar ska gå att åka skidor där.

Intresset bland Värnamoborna inför kvällens möte var stor. Närmare 40 personer samlades i sessionssalen och fick bland annat lyssna till representanter från Svenska Skidförbundet. De gav flera intressanta fakta som kan vara bra att ha med sig i det fortsatta arbetet med att få till konstsnö i Värnamo. Bland annat så sas det att lämplig spårvidd är sex meter och att det skulle vara cirka 50 centimeter konstsnö på banan. Den snömängden motsvarar 120 centimeter packad natursnö, framkom det.

Kostnaden för att få till en anläggning med ett  2,5 kilometer långt konstsnöspår skulle hamna på mellan 6 och 8 miljoner kronor.

I Värnamos fall så har Stiftelsen Borgen bestämt att att spåret bara ska vara 900 meter lång, så då kanske kostnaden landar på 3-4 miljoner kronor. I denna summan ingår det bland annat en pistmaskin, något som enligt Skidförbundet är nödvändigt. Uppe i terrängen kring spåren i Alandsryd finns ett område med en mosse. Stiftelsen hoppas att kommun  ska kunna köpa loss mossen, dika ur området och göra en damm där. På så vis skulle vattenförsörjningen till snömaskinerna vara tryggade.

Göran Nilsson från Eksjö sitter med i styrelsen för Svenska Skidförbundet. Han poängterade att det vid varje konstsnöanläggning bör finnas ett område för mindre barn att leka.

Han gav också beröm till området.

– Området vid Borgen är perfekt, med lagom kuperad terräng men också möjligheter till att lägga spår i mer krävande backar, konstaterade han.

Ordförande i Stiftelsen Borgen, Henrik Bäckman konstaterade att det är en lång väg kvar innan spåret kan bli verklighet.

– Det krävs ett stort arbete och engagemang av kommunen, föreningar och företag.

– Vi kommer behöva många företag som går in och sponsrar projektet, konstaterade han.

Dela


Lämna ett svar