Inga svordomar här inte
Nyheter Vi hade ett förlängt redaktionsmöte i onsdags där vi hade bjudit in Peter Johnson från Jönköping att ge oss goda råd.
Jag jobbade själv tillsammans med Peter från slutet av 1970-talet och några år framöver. Sedan dess har han bland annat jobbat för annan media och som lärare på Södra Vätterbygdens Folkhögskola. Han är mycket språkkunnig.
Peter hade mycket att berätta om vårt skrivande. Framför allt handlade det om att vi skulle få goda råd i att skriva bättre rubriker och ingresser.
Vi diskuterade även bruket av svordomar i våra tidningar. Här hade vi en samsyn, att grunden ska vara att inte tillåta sådana. Vi har varit och kommer att fortsätta att vara restriktiva. I princip har vi nolltolerans. Det kan finnas undantag men i sådana fall måste det vara mycket speciella omständigheter.
Vi är exempelvis mycket mer restriktiva med svordomar är många andra tidningar. Vi kan inte vid citat ta bort en svordom men kan göra om citatet till en berättade text och då ersätta svordomar med mer passande ord.
Samtidigt får ett kraftuttryck inte göras om så att det förlorar innebörden av att man exempelvis är väldigt arg eller ledsen.
Som så mycket annat för oss handlar det om balansgång.
Kom gärna med egna förslag vad vi ska avhandla: Skriv till etikett@skillingaryd.nu.
Fotnot:
TT-språket är en samling skrivregler, ord och begrepp till hjälp för alla som skriver. Kika gärna in på dess hemsida för där kommer vi att hämta de flesta tipsen vi kommer att förmedla: https://tt.se/tt-spraket/skriv/. Vi kommer även att ge tips på andra bra sidor som Språkrådet.
Tilläggas kan att även vi journalister gör fel. För att minska förekomster försöker vi också att studera TT-språket.
De flesta felen vi gör är dock av annan natur:
Vi skriver för fort och ser kanske inte att vi tappat något ord eller kanske skrivit itne i stället för inte.
Vi skriver kanske av slentrian idag i stället för i dag eller eller 5–600 i stället för 500–600.
Vi glömmer kanske att ta bort en engelsk förkortning eller att ett namn som HV 71 ska särskrivas då bokstäver och siffror oftast inte ska skrivas samman.