Nyheter

Ingemar debatterar vildmark och vindkraft

Ingemar debatterar vildmark och vindkraft

Nyheter Hur ser Vaggeryds kommun på Vindbrukspark i vildmarksområdet mellan Bondstorp och Nyholm?

I Miljöbalkens 3 kap. § 2 finns en bestämmelse som tar sikte på att skydda större orörda mark- eller vattenområden. Bestämmelsen har följande lydelse:

”Stora mark- och vattenområden som inte alls eller endast obetydligt är påverkade av exploateringsföretag eller andra ingrepp i miljön skall så långt möjligt skyddas mot åtgärder som kan påtagligt påverka områdenas karaktär.”

Vaggeryds kommun har i sitt översiktliga planarbete sedan lång tid tillbaka identifierat ett område beläget mellan Bondstorp i norr och Nyholm i söder som ett sådant skyddsobjekt (se t.ex. redan Vaggeryds kommuns översiktsplan 2002). Området avgränsas i öster ungefärligen av en linje Horsarp – Ovdaskog – väster om Pålskog över Gisslaköp fram till Nyholm och i väster av kommungränsen mot Gislaveds kommun (se karta tillhörande Vaggeryds kommuns översiktsplan 2012). Den nu planerade ”Vaggeryds Vindbrukspark” kommer att ta i anspråk vidsträckta områden av detta skyddsvärda, tysta, vildmarksliknande område och bullerstörningar kommer att läggas över än större delar därav. Hur ser Vaggeryds kommun på denna intressemotsättning?

Utifrån den teknik som användes för vindkraftverk måste speciella krav avseende vindförutsättningar, storlek och avstånd till bebyggelse ställas på markområden som kan vara aktuella för sådana etableringar. Statens energimyndighet fick på sin tid i uppdrag av regeringen att inventera förekomsten av sådana ”områden av riksintresse för vindbruk”. Inom Vaggeryds kommun fastställde energimyndigheten två sådana områden, det ena beläget inom det ovannämnda, av kommunen som skyddsvärt definierade området, det andra en bit norr om detta område.

I det fortsatta planarbetet reagerade kommunen negativt mot det södra av dessa riksintresseområden. I arbetet på en ny översiktsplan uttalade man (förslag till ny översiktsplan 2010 s. 26):

”Ett av riksintresseområdena (det södra) sammanfaller med det vildmarksliknande området i skogarna söder om Bondstorp. Där är naturen i väldigt låg utsträckning påverkad av modernt skogsbruk och området är också tyst och obefolkat. Vaggeryds kommun anser att detta är ett värde som kommer att gå förlorat om vindkraftutbyggnad sker i området och därför är man inte positiv till utbyggnad i detta område.”

Däremot såg man positivt på vindkraftsetablering i det längre norrut belägna riksintresseområdet.

Problemet för kommunen var emellertid att riksintressen tar överhand och att kommunen enligt lag är tvingad att anpassa översiktsplanen till dessa. Något förbud mot vindkraftverk inom riksintresseområdena var därför inte möjligt att införa i översiktsplanen.

I den slutligen fastställda och alltjämt gällande översiktsplanen från 2012 (s. 16) lyfts vildmarksområdet åter fram under rubriken ”Stora opåverkade områden enligt 3 kap MB § 2”:

”Mellan Nyholm och Bondstorp finns ett skogsområde som är tyst och glesbefolkat. I Vaggeryds kommun och i Jönköpings län finns få områden som kan anses vara tysta och opåverkade av buller från stora vägar. Vaggeryds kommun anser att tysta opåverkade områden med lägre exploateringsgrad som detta är värda att bevara. Områdets värden ligger i att det är vildmarkslikt och glest befolkat.”

Om utnyttjande av området för vindkraft sägs i översiktsplanen följande (s. 34):

”Ett av riksintresseområdena (det södra) sammanfaller med det vildmarksliknande området i skogarna mellan Bondstorp och Nyholm. Området är tyst och glest befolkat och utpekat enligt 3 kap. MB 2 §. Vaggeryds kommun anser att detta är ett värde som kommer att gå förlorat om det sker vindkraftsutbyggnad i området”.

Och som slutsats i översiktsplanens ”Riktlinjer Vindkraft” fastslås i första punkten under rubriken ”Dessa riktlinjer skall gälla för vindkraft i Vaggeryds kommun” (s.36):

”Vindkraftverk skall placeras så att de inte medför en negativ påverkan på areella näringar, natur-, kultur- eller friluftsområden eller andra allmänna intressen. Hänsyn skall tas till lokala och regionala värden, till exempel det stora vildmarksliknande området mellan Bondstorp och Nyholm.”

I stället för ett uttryckligt förbud mot vindkraft fick det alltså bli den mjukare formuleringen att ”hänsyn skall tas” till det stora vildmarksliknande området mellan Bondstorp och Nyholm vid placering av vindkraftverk.

”Vaggeryds Vindbrukspark” planeras bestå av 27 gigantiska kraftverk, varav drygt hälften placerade inom det av kommunen definierade vildmarksområdet. Verken skall ha en totalhöjd av upp till 250 m, kraftverk av en höjd som enligt exploatören (Samrådsunderlag 2017 s. 5) ännu inte finns etablerade. Trots det intrång som ett förverkligande av vindbruksparken skulle innebära i det skyddsvärda vildmarksområdet hävdar exploatören (senast i Samrådsunderlaget 2017 s. 26) att den föreslagna utformningen uppfyller kommunens ovannämnda riktlinjer för vindkraft.

Efter det att 2012 års översiktsplan fastställts har förutsättningarna för kommunens planeringsmöjligheter ändrats. Nya kriterier för riksintresseområdena för vindkraft har börjat tillämpas. Den fortsatta tekniska utvecklingen har gjort det möjligt att etablera vindkraft även i områden där förutsättningar tidigare bedömts som alltför dåliga. Detta har lett till att de statliga myndigheterna har slopat en rad av de tidigare riksintresseområdena för vindkraft, bl.a. de två riksintresseområdena i Vaggeryds kommun. Kommunen kan alltså idag – om man inte har frångått sin sedan gammalt etablerade uppfattning att området är skyddsvärt även mot vindkraftsetablering – skydda de omistliga naturvärdena i hela det utpekade ”MB 3 kap. 2 § – området” genom att motsätta sig vindkraftsutbyggnad i området.

Noteras kan att detta orörda, vildmarksliknande område fortsätter över kommungränsen in i Gislaveds kommun, som i sin översiktsplan 2016 (s. 34 och ”Underlagshäftet Vindkraft” s. 26-27) markerat ”sin” del av området som ”olämpligt för vindkraft” med hänvisning till att det där finns värden som är känsliga för vindkraftsetablering. Mark- och miljödomstolen i Växjö har också 2016, med hänvisning till förekomsten av kungsörn, satt punkt för E.ON Wind Sweden AB:s projekt om ursprungligen 37, slutligen reducerat till 8, vindkraftverk i Palsbo- Sandsebo- Bubbarp i den norra delen av detta vildmarksliknande område

Rumperyd 2017-06-01
Ingemar Wickström

Taggar

Dela


Lämna ett svar