Nyheter

Ingen diskussion om läsk i Vaggeryds kommun

Nyheter I Vaggeryds kommun serveras läsk på äldreboende om så önskas

Efter den debatt som uppstod efter diskussionen om läsk i Gislaveds kommun frågade vi socialförvaltningen i Vaggeryds kommun hur de ser på frågan.

– Vi erbjuder läsk/lättöl/mineralvatten och har inte funderat på något annat. Det finns ingen policy utan det serveras till den som önskar, finns även vatten mjölk och saft om någon vill ha, säger Lotta Damberg som är socialchef i Vaggeryds kommun.

Taggar

18 reaktioner på Ingen diskussion om läsk i Vaggeryds kommun

Underbart 😍 låt dem få njuta. Vem har rätten att styra över en sådan sak kan jag känna om det inte ligger till grund för underliggande sjukdom som skulle kunna bli värre. Härligt att läsa att det tänka sunt i den frågan i kommunen.

Heder åt Vaggeryds kommun som behandlar sina vårdtagare med respekt i detta avseende.

Dessa personer, som yttrar sig, har tydligen utbildning i nutrition. Äldre människor behöver egentligen inte söta drycker för att må bra.
”Kantarn”

Anonyme ”R”, vem eller vilka är det du tycker till om? Vilken utbildning har du själv? Tycker du inte heller att det hör till vanligt folkvett att låta folk välja vad de vill dricka? Det är kanske förståeligt att du döljer ditt tyckande i anonymitet.

1. Alla som som har synpunkter i dessa frågor.
2. Är enbart intresserad i dessa frågor. 3. Det är viktigt de äldre får tillräckligt med näringsämnen utan tomma kalorier genom söta drycker. Varje person på de särskilda boenden har sina egna rum med kylskåp, och kan be anhöriga eller närstående införskaffa önskade drycker. Jag tycker inte kostchefen ska servera annat än vatten och kolsyrat vatten. 4. Jag tror, jag är rätt känd genom min signatur.

Har jag förstått det rätt att anonyme R = Runo Eriksson?
En för mig okänd person.
———–
Tanken att enbart tillhandahålla vatten med och utan kolsyra tycker jag är ett vidrigt överförmynderi där man riskerar att en spariver döljs bakom uttryck som ”det andra är inte bra för dig”.
Jag har genom åren hört många galna idéer om olika mat, exempelvis mejeriprodukter,charkprodukter och ägg. Men vi vet att ett gott näringstillstånd hos äldre är viktigt för hälsan. Vi vet också att detta hänger samman med hur aptitliga måltiderna är. ”Vatten och bröd” är ingen hälsobefrämjande kost, inte heller för den viktiga mentala hälsan.

Är självklarheter något att vara glad åt äter man ute på restaurang får du välja vad du ska dricka men är du inspärrad på ett hem så ska du vara glad åt det du får. Nu vet jag inte hur det serveras på fängelser men kan det är val så ska gamla har det sämre och är det inget och välja på ska gamla ha det lika dåligt som fångar?

Det är roligt att gamla får göra som alla andra i samhället som att de får dricka vad de vill de är ju ändå gamla.

Jag tycker att reaktionerna på beslutet visar på dåligt omdöme hos många ur allmänheten och lokala politiker. Någon gör en polisanmälan som delas i sociala medier utan att ha kollat upp fakta via en primärkälla. Kommentarer, bilder och personuppgifter delas i sociala medier. Könsord och kvinnofientliga kommentarer. Om nu en lokal handlare från Eksjö vill skänka läsk till äldre i Gislaved är det inte fel att först kolla om intresse finns för gåvan och regler.

R så mycket utbildning har jag som vuxen i alla fall att om den dagen kommer då mina föräldrar sitter där eller jag själv. Så vill jag att de eller jag själv ska få välja vad jag vill dricka. Känns som varje människas rätt. Tycker inte det krävs en utbildning i att tänka sunt utifrån människors välmående.

Anna! Jag gläds åt din åsikt. Jag har genom åren försökt lära medicine kandidater och läkare under specialistutbildning att ”du skall behandla dina patienter som du själv skulle vilja bli behandlad eller få dina anhöriga behandlade”. För det krävs mer än vatten.

Tur att man inte slänger läsk på tippen som i Gislaved när de fick 450 liter läsk som gåva för de gamla på äldreboende.

Nu slängdes ju aldrig läsken… Sedan att Gislaveds kommun skämt ut sig på Sverigekartan är ju en annan sak

Det verkar som de bestämmande tror att de äldre äldre BARA dricker läsk dagen lång! Det gäller väl ju ett glas läsk till måltiden!
Nutidens människor har väl ofta vin och öl som måltidsdryck! Men över en natt kan man hamna på ett äldreboende och då bjuds man på vatten och kolsyrad dryck till maten!

Bara för att komplicera resonemangen:
Min farfar var i det närmaste absolutist, så länge jag kan minnas. När han mot slutet av sin livstid hamnade på Furugården var han smal, tunn och såg utmärglad ut. Antagligen var det en del av orsaken till att han hamnade där.
-Ordinationen från läkaren var att dricka lite vin varje dag, det främjar matlusten.
Han tyckte inte om ordinationen, men jag vet att det i ”smyg” levererades.
Kanske skulle de på våra äldreboenden kunna köpa ett glas husets till middagen, i rent medicinskt syfte?
Kanske lite tillspetsat, men vad ingår i en ”dagens” och vad betalar man extra för? Kanske är svaret att det inte ingår med vare sig vin eller läsk, men du kan köpa det för en rimlig peng? Servicen att få det man vill ha betingar ju också ett pris.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *