Nyheter

Ingen jul utan Jenny Nyström

Nyheter Även om julkortsskrivandet inte är som förr så dimper det ned ett och annat julkort med motiv av bland andra Jenny Nyström. Just Jenny Nyström är vår mest folkkära julkortskonstnär.

Tomten av Jenny Nyström. Kortet skickades till Horda 1948  [1/13]

Tomtekort av Jenny Nyström skickat till Vaggeryd 1948  [2/13]

Det var inte bara tomtrr på Jenny Nyströms kort.  [3/13]

Ett av många motiv av Jenny Nyström  [4/13]

Ett bibliskt motiv skickat till Vaggeryd omkring 1950  [5/13]

Tomten på ett julkort skickat till Klevshult 1950  [6/13]

Omkring 1950  [7/13]

Julkort omkring 1950  [8/13]

Till Vaggeryd julen 1953  [9/13]

Ett kort poststämplat Spenshult julen 1927  [10/13]

Vinterbild  [11/13]

Poststämplat 1972 och skickat till Aneby  [12/13]

Poststämplat Lidköping 1954 och skickat till Skillingaryd  [13/13]

Den svenska konstnären Jenny Nyström (1854–1946) föddes i Kalmar och vi saxar lite text fån Kalmar läns museum och Postmuseum.

Jenny Nyström var hela livet en hårt arbetande yrkeskvinna, entreprenör och ensam familjeförsörjare som var mycket kreativ och driven. Hon började studera vid Konstakademien i Stockholm, bara 19 år gammal, och blev den första kvinnan som fick mottaga den kungliga medaljen 1881 för sin konst vid akademien. Till detta följde ett resestipendie som gjorde att hon kunde fortsätta till att studier vid olika konstskolor i Paris och blev en mycket duktig och erkänd konstnär och illustratör.

Den första helt svenska barnboken, Barnkammarens bok 1882, var illustrerad av Jenny Nyström. Hon tog inspiration från sin egen barndom för att kunna skildra barnens föreställningsvärld som få andra kunnat och mycket av hennes lyckliga barndom speglas i hennes verk. Andra teman som syns i hennes konst är modemedvetenhet, humor och jämställdhet, bland annat genom att måla barn ur alla sociala skikt.

Att skicka vykort är en urgammal sed men får i Sverige sin debut 1891. Redan 1887 gav Jenny Nyström ut sagokort på Axel Eliassons förlag som Postmuseum presenterat i eni utställningen, tillsammans med ett urval av vykort med olika teman. Det var alltså inte bara tomtar som gällde i Jenny Nyströms värld.

Mest känd är hon nog ändå för att ha skapat den moderna bilden av tomten, hon har bland annat kallats ”tomtens mamma”. Under många år kom hennes arbete att fyllas av otaliga mängder julkort och nyårskort med varierande motiv.

Tomten i Sverige var från början en karaktär som mest var känd på landsbygden. Han klädde sig i liknande dräkt som bönderna, grå vadmal, grova strumpor och träskor. De snälla tomtarna hade röd luva och de elaka mörk luva. Jenny moderniserade tomten och gestaltade honom efter en tid som en välklädd herre som delade ut julklappar. Hennes tomte gick från att vara en mytisk varelse som i smyg hjälpte till på gårdarna till att vara en färgsprakande figur som kom flygande med julklappar, ibland även med flygplan eller tåg!

Den 24 maj 1887 gifte hon sig med Daniel Stoopendaal och de fick 25 juni 1893 sonen Curt Nyström Stoopendaal. Sonen förde familjetraditionen vidare. Även han en känd julkortsillustratör.

För kanske 20–30 år sedan var det riktigt på modet att samla på vykort av Jenny Nyström och priserna var höga på de ovanligare motiven. I dag är det inte lika inne, men det är fortfarande en hel del som samlar på dessa vackra vykort.

Fler vykort och även med adressidor finns på vår vykortssida (länk)

Taggar

Dela


1 reaktion på Ingen jul utan Jenny Nyström

Lämna ett svar