Nyheter

Ingen lämnades oberörd av Europaläget under allmänna debatten

Nyheter Den allmänna politiska debatten i kommunfullmäktige blev väldigt annorlunda under måndagskvällen. Inga hårda ord mot ”den andra sidan” gjordes och politikerna vigde kvällens debatt åt merparten mjuka frågor. Mycket av kvällens diskussion i talarstolen var märkbart av det som händer i Europa men en och annan känga delades ut "Det var attan vad sossarna flörtar med moderaterna"

Mats Oskarsson (M) ordförande i kommunfullmäktige fick ledamöterna att tänka till en extra vända innan man tog debatt i talarstolen under kvällen.

Kommunfullmäktiges ordförande Mats Oskarsson (M) hälsade ledamöterna välkomna med följande inledning:

Ärade ledamöter, media och åhörare. Ni är alla välkomna till Vaggeryds kommuns februarimöte för kommunfullmäktige.

Vi ska idag ta viktiga beslut för vår kommun och vi att ska ha en allmänpolitisk debatt.

Vi har val i år i Sverige, det är inte alla förunnat. Vi har möjligheten att framföra våra ståndpunkter fritt och utan risk för repressalier. Det är inte heller inte alla kan göra.

Vi tar det ofta för givet, men händelserna den senaste veckan i vårt eget Europa visar att frihet, demokrati och inte kan tas för givet.

Det finns mörka krafter i vår närhet som vill annat. Där är makt, kontroll och censur av människor och media av yttersta vikt. Detta ger förutsättningar för att ha kontroll över allt som sker, allt som sägs och allt som görs av människorna som lever sina liv där.

Oppositionen trycks ner, förföljs, fängslas och kvävs i syfte att behålla makten.

Vi har sett hur en av världens stormakter våldför sig på sin granne i syfte att påtvinga sin egen dogm.

Människor som inte har någon annan önskan än att leva ett fritt liv i sitt land och sin hembygd drivs på flykt undan krig, förstörelse och död.

Det lämnar nog ingen oberörd att se barn och mödrar säga farväl sina pappor och make utan att veta om man träffas igen.

Det är nästan outhärdligt för den som kan sätta sig in i den situationen.

Vi får inte ta det för givet att det aldrig kommer hända oss. Vi måste alla stå samman med övriga demokratiska världen och göra allt i vår makt för att detta får ett slut.

I det korta perspektivet måste vi bereda oss för att ta emot dem som måste fly. Vi måste bidra för att behålla friheten också för oss själva.

Ha detta med som i perspektivet när vi nu går in i årets valrörelse. Visa respekt för dina motståndares åsikter, argumentera för din egen ståndpunkt, men attackera inte utan saklig grund.

-Det är inte tid för halvsanningar, det är inte tid käbbel, för att använda före detta statsministerns ord.

Det är som sagt tid för saklighet och en vilja att också se motståndarens vy av verkligheten. Gör man det blir debatten bättre och möjligheten att komma framåt tillsammans blir större.

I vårt land har vi än så länge en relativt liten skillnad mellan vad riksdagens partier står för och vill göra för att föra samhället framåt. Detta i jämförelse med huvuddelen av världen.

Glöm inte det när ni ger er in i debatten.

Det är lätt att bränna broar, det krävs mycket mer för att bygga dem på nytt.

Marijo Corkovic (S) diskuterar skolan och resultaten när han tog plats i talarstolen

Den allmänpolitiska debatten fick inledningsvis ett antal minuter per parti.

Liberalerna. Ewa Magnusson;
– För 100 år sedan fick vi rösträtt. Människans frihet. Vi som lever i ett fungerande land står på Ukrainas sida. Vi har olika ideologi men ändå samma mål – en bättre värld att leva i. Med källkritiska ögon ska vi ta till oss information. Kontinuitet ger trygghet. Vi växer snabbt och behöver bygga nya lokaler. Vi vet också att friskvård är viktig och det är viktigt att vi har aktiviteter för alla och då måste vi se till att sim- och sporthallarna fungerar. Vi vill också vara en röst för den som inte kan göra sin hörd. Liberalismen är frihet och den är viktigt för oss alla. 

Centerpartiet. Carina Stridh Bjurhager;
– Vaggeryds kommun en plats för att göra skillnad. Det kan man se på framsidan av skolans lokalplan, den senaste versionen. Den lokalplanen grundar sig på mål och strategiska ställningstagande. ”En hållbar samhällsutveckling i hela kommunen, detta innebär att samtliga landsbygdsskolor ska finnas kvar och utvecklas vidare”. Från den stora världen till den lilla världen. Landsbygdssatsningen, inga skolor ska läggas ned. Åker har i princip stängts ned. Successivt har man skapat sämre förutsättningar för att välja denna skola. Elevunderlaget har minskat trots att det finns elevunderlag. Det här skickar negativa signaler trots att vi säger att hela kommunen ska leva. Här har politiken och tjänstemännen misslyckats. Vi säger en sak, men gör en annan, det faktiskt utan att fullmäktige sagt sitt. Landsbygd och tätort diskuteras och landsbygdsskolor nämns som just landsbygdsskolor, men i övrigt talar man om skola och grundskola. Vi vet inte om hur vår kommun ska styras, men jag hoppas att ni står upp för vår landsbygd. 

Ingen representant från Miljöpartiet fanns närvarande under sammanträdet så fullmäktigeordförande lämnade ordet till Sverigedemokraterna. 

Sverigedemokraterna. Jan-Erik Aronsson.
– Vi måste värna om kultur- och fritidsverksamheten. Vandringsleder, mötesplatser och våra idrottsplatser. Vi driver och kommer att driva den här frågan. 

Socialdemokraterna. Kenth Williamsson;
– Den här mandatperioden har varit annorlunda jämfört med tidigare. Först bröt pandemin ut i världen som förändrade mycket. Regeringen har höjt bidragen för att få ut mer människor ut i arbetet. Det är inte bara pandemin som förändrats, plötsligt har demokratin tappat mark i Europa. Att ett krig skulle bryta ut i Europa känns helt overkligt och tankarna går till ukrainska folket. 

Vänsterpartiet. Elizabeth Orellana Bravo;
– Svenska som modersmål. Att vara en bra medborgare. Vi växer men det som inte är bra att det gång på gång att skattepengar används på fel sätt. Vi politiker ska inte skylla ifrån oss. Ännu viktigare är att underhålla våra lokaler och verksamheter. Det är många skolor och äldreboende som behöver underhåll. 

Empartiet. Lennart Karlsson;
– När man läser motionen och sedan när den godkänns, så känner man inte igen den, vad händer däremellan? När det gäller att motioner och medborgarförslagen som blivit antagna blir alltför ofta liggandes hos ansvarig  tjänstemän i åratal utan att något händer. Detta är inte demokrati. För tio år sedan gick motionen igenom att rensa upp Lagan. Varför dröjer det? När tjänstemännen har förslag så är det redan klart innan bläcket torkat. Det här är inte kritik mot tjänstemännen utan riktat mot styret. Vi har ett ansvar vi politiker och på så sätt visa att vi har förtroende för vår personal vi har i kommunen. Våra anställda ska känna sig tillfreds. 

Moderaterna. Britt Johansson;
– Vaggeryds kommun är en bra arbetsgivare. Socialförvaltningen visar nöjda medarbetare och betyget ligger högt upp nationellt. Vi är en attraktiv arbetsgivare. Som politiskt moderat parti är socialnämndens arbete viktigt. Vi arbetar aktivt med att stärka vår hemtjänst, som kommer att vara navet i kommunen. Då pandemin förhoppningsvis klingar av ska kompetensutbildning fortsätta. Det råder brist på undersköterskor och sjuksköterskor. Vi vill ha både mer grundläggande och vidare utbildning. Vi måste aktivt jobba med våra lokaler. 

Kristdemokraterna. Thomas Axelsson; 
– Med tanke på vad som händer 100 mil bort är det svårt att diskutera kommunal politik. Vår tanke finns hos dem. Vi vill redan nu ge besked inför kommande mandatperiod. Vi vill öka takten för att bereda mark för planer, även utanför våra tätorter. Vi vill se flera aktörer. Våra skolor och vårdinrättningar måste utvecklas med ökad tillgänglighet. En centralt placerad plats för vårdcentralen i Vaggeryd. Gärna ett ombyggt badhus i Vaggeryd på nuvarande plats. Vi vill också säga att vi vill utöka de gröna näringarna. Vi vill värna om äganderätten. Bredband till alla. Vägar behövs, som är bra, och vi vill stödja detta ekonomiskt. Vi måste öka vår självförsörjningsgrad och vi värnar om lantbruket. 

Lennart Karlsson (EMP) undrar vart motionerna som blivit bifallna tagit vägen?

Därefter startade den allmänpolitiska debatten där varje parti har ett visst antal minuter per mandat. 

Roger Ödebrink (S);
– Många privata initiativ görs för att skicka hjälpsändning till Ukraina. Vad händer med flyktingsströmmen. Är vi förberedda eller hur tänker ni där. Tjernobylbarnens vänner, som gör ett gott arbete, finns det möjlighet att förstärka deras arbete?

Britt Johansson (M); 
– Jag hann inte med allt innan. Pensionärsföreningarna jobbar för ensamma äldre och man har inte behövt vara medlem i någon av föreningarna. Vi vill ge guldkant på tillvaron och kunde under hösten genomföra teater och bussresa. 

Thomas Strand (S);
– Vi i S vill stärka och utveckla äldreomsorgen. Vi har ett visst stöd av Moderaterna som vi hört här tidigare. Vi blir alltfler äldre. Vi behöver fler platser i särskilt boende, vi ska stärka hemtjänsten. Det här kostar pengar och det är bra att vi har en regering som ser detta och lämnat bidrag. Det kan vara bra att tänka på detta inför kommande val att satsa på rätt regering. Fler ska få jobba heltid, kompetensutveckling och bra löner. Det är en viktig fråga. Höjer regionen eller grannkommunen lönen så måste vi också öppna plånboken. 

Gert Jonsson (M);
– Det är inte utan att vi både är tagna och påverkade av det hemska kriget som är i Ukraina. Självklart ska vi ställa upp med det vi kan. Hur pass förberedda vi är, men vi är ganska duktiga på att rigga snabbt. Vi har ett regionalt råd i veckan och vi ska göra vad vi kan. Vad vill moderaterna? Jag målar i ljusa färger och det är en väldigt ljus framtidsbild vi har här i kommunen. Vi har en bra och jämn befolkningstillväxt med 200 nya invånare per år. Fler vill flytta hit eller driva företag. Vi har en kommunal bra verksamhet och vi har en bra ekonomi. Vi kommer att göra ett rekordresultat på 60 miljoner plus och vi är påverkade av bidrag, såld mark men det här ger muskler för framtiden. Kommunens fortsatta tillväxt… vi sitter några stycken nu där vi jobbar med samrådshandling. Totalt kan det här möjliggöra att vi blir 20 000 invånare 2045. Vi vågar ha en framtidstro. Vi är mitt uppe i budgetarbetet och vi ska vara klara med både drift- och investeringsbudget så att nya kommunfullmäktige i höst har ett underlag. Vi behöver besluta om ny skola i höst. Yggen år 2027. Vi behöver ett nytt äldreboende framåt 2028. Det här är stora investeringar och samtidigt behöver vi sätta av tillräckligt med pengar till underhåll och renoveringar. Vi är inte motståndare till ny simhall men vi måste börja i rätt ände. Vi ska klara vårt huvuduppdrag. 

Marijo Corkovic (S);
– Jag tänker prata om skolresultat som anlände för tre månader sedan. Jag har väntat mig att femklövern ska uttala sig gällande detta och det har inte hänt. 2020 låg vi på 168:e plats, 2021 ligger på 123:e plats som bästa skolkommun. Det är dåligt fortfarande. I länet låg vi på nionde plats och året därefter, förra året, låg vi på tionde plats. Det är inte bra. Jag kan inte svartmåla det som redan är svart. 

Jenny Larsen (KD);
– Jag vill påstå att vi har bra skolresultat. När det gäller SFI så utgår vi ifrån att man jämfört och sätter betyg i skolan på ett likvärdigt sätt, det är en hederssak inom skolan och jag blir orolig att man antyder att det inte sker på detta sätt i skolan. 

Jörgen Johansson (C);
– Alla vill ha en bra äldrevård. Vi tycker att hemtjänsten gör ett jättebra jobb, men vi vill inte att man ska träffa så många olika. De äldre ska också ha en meningsfylld vardag och även att de äldre har en tillgänglig vård. Allvarlig fråga när man inte får vård när man behöver. Det är lätt att prata skola och mjuka värden. Men ska samhället fungera ska pengarna räcka till samhällsutveckling för alla åldrar. Det finns inte bara unga och gamla, så det är också en viktig bit att ta med sig. 

Atcha Adinda (L);
– Vi pratar om bostadsbyggande och det är en fråga som vi brinner för. Vi har lagt en motion sedan tidigare då vi önskar en bostadsbyggande i hela kommunen. Fortfarande är det tätorterna som är prioriterade. Hok, Klevshult och Byarum är det platser som är nära Jönköping och Värnamo. Jag tycker vi ska jobba hårt för att ta fram mark för att bygga hyresrätter utanför tätorterna. Det glädjer mig att det ska byggas i Hok och Byarum. Men däremot hör jag inget angående Klevshult. Första gången fick jag höra att det behövs tomter i Klevshult. Då finns det alltid folk som är intresserade från Värnamo och Jönköping. Det är nära att pendla. Jag måste ge cred till Moderaternas Calle som också lyfter denna frågan varje gång. Det här är viktigt att Klevshult kan utvecklas. När vi fick prognosen gällande barnantalet så sjunker Klevshult och risken är att den blir detsamma som för Åker. Det är precis vad som kommer hända i Klevshult om vi inte gör något. Jag vädjar till alla att vi tar fram tomter på landsbygden. 

Lennart Karlsson (EMP);
– Jag pratat mycket om att bygga och skaffa tomter. Jag tycker att vi ska bygga ut söder om Byarum. Det är oerhört vacker plats och ett billigt ställe att bygga på då det är sandmark. Logistiken finns redan på. plats. Jag hoppas att det är arbetas med detta bakom kulisserna. Här finns mark men också vid Södra Park. 

Ulf Abrahamsson (C);
– I förra veckan hände något som vi inte trodde skulle hända. Vad händer här ikväll. Jag tycker att luften gick ur för att gå hit ikväll. Trots allt måste kommunen fungera och demokratin måste förstärkas varje dag. Det här är demokrati. Vi måste börja tänka på hur vi ska ge demokratisk anda. Intressant att höra tunga partier diskutera äldrevården. Thomas, du nämnde något intressant ett mellanting mellan hemtjänsten och särskilt boende. Vad ska vi äldre göra när vi har fritid, vad ska skolungdomarna göra på fritiden? Samhället måste leva däremellan. Allt måste hänga ihop och där kommer tekniska in gällande bland annat grönområde. 

Kenth Williamsson (S);
– Vi ser att Jönköping är en magnet och vi drar nytta av detta. Vi har börjat arbeta med översiktsplan och det är viktigt att det blir verklighet av dessa planer också. Det blev en detaljplan från Hok som godkändes och inga från Skillingaryd eller Vaggeryd. Då är det svårt att nå resultat. Det krävs lite mer planering och att det blir verklighet. Det är viktigt att vi bygger ut äldreomsorgen. 

Thomas Axelsson (KD);
– Svar på Lennart att vi inte har några planer på att bygga i andra orter än Vaggeryd eller Byarum. Det har vi gjort, vill bara nämna detta. Kommunen äger inte all mark. Hemtjänst är viktigt. 20-30 olika personer hos en brukare inom en kort tid. Jag vill lyfta en annan fråga som vi tycker är viktigt. Vattendrag och natur. Vindkraftverken har varit aktuellt, vi tror på vindkraft där det är lämpligt där det inte påverkar miljön utan det är viktigt att vi tar hänsyn. Vårt bolag kanske kan bli delägare i ett vindkraftverk? Vi vill förbättra infrastrukturen, nytt fjärrvärmeverk och det är en miljösatsning som heter duga. Vi ska stödja ekologiskt och när producerat. 

Ewa Magnusson (L);
– Vi pratar om en fråga i taget, men vi måste också tänka flera tankar. Vi tänker att det är viktigt att kultur- och fritidssektorn får växa. Många ska ta del av det goda livet. Alla vill ha ett friskt liv, bo och leva här länge. Då måste vi kunna tänka flera tankar framöver. Vi måste stötta föreningarna samtidigt som vi stöttar äldreomsorg. 

Gert Jonsson (M);
– Det handlar om att skapa en gemensam vilja att hela kommunen ska leva. Det handlar om att ta saker framåt. Det är en viktig faktor, Lennart Karlsson, det handlar om att få rådighet. Vi råder inte över allt. Vi måste köpa på oss mer mark för att få rådighet över. Där kommer vi inte alltid fram. När vi väl får rådighet tar vi nästa steg. Klevshult, vi måste få den delen att växa. Det finns förutsättningar. Man skulle våga satsa och återställa den bullervallen mot E 4:an. 

Magnus Dauhn (S);
– Vi vill att man satsar på Yggen. Stora bostadsområden kräver också arbetsinsats. Vi måste satsa mer på plansidan, vi har fått en stadsarkitekt, men vi behöver förstärka ytterligare. Vi har planer i vår kommun som gjordes 1916. Här krävs ett riktigt stort tag och arbetsinsats, hur tänker ni där? 

Carina Stridh Bjurhager (C);
– Vi jobbar för landsbygden och politiska beslut har inte gynnat sydvästra delen av kommunen. 

Atcha Adinda (L);
– Vår kostchef är fantastisk. Men vi är inte nöjda. Vi vill se förbättringar gällande kosten i skolan. 

Lennart Karlsson (EMP);
– Om vi får erbjudande om att ta emot flyktingar… Vårt kära Talludden, jag skulle bli varm i hjärtat om denna kunde användas. 

Nadira Kilim (S);
– Det var så roligt att se att vi har samma mål i samhället. Det är att utveckla samhället och det behövs. Vi växer, som kommun och samhälle, och det är klart att vi behöver flera skolor, fler förskolor, simhall och äldreboende. Men det som jag tänker på just nu är att lyfta frågan om demokrati. Jag tycker det är en jätteviktig fråga. Vi får inte ta demokrati för givet, vi måste jobba för att behålla demokrati. Mina tankar går till folket i Ukraina som tvingats fly. Jag, om någon, vet hur det kändes att vara flykting. Hur tänker vi? Hur ska vi öppna dörren? Hur ska vi göra för att de ska känna sig trygga när de kommer hit. Den frågan vill jag att vi ska diskutera. Det här är ingen kändistävling, men jag vill verkligen ha fred på jorden. 

Jan-Olof Svedberg (SD);
– Historiskt vad gäller har kommunen haft en bra ekonomi. Nu ser vi att skolan ramlar ihop och VA-nätet är undansatt. Hjortsjöskolan är rivningshotad. Grunden till att det blivit som det blivit i Åker så beror det på delningen till Klevshult. Alla landsbygdsskolor F-3 och sedan skjutsa in barnen till mellanstadiet i tätort. Vi har haft en något intensivt debatt om språket i barn- och utbildningsnämnd. Språk är en förutsättning. Från förskola till jobb. Ska det fungera måste språket fungera. 

Roger Ödebrink (S);
– När jag summerar debatten är det mycket som krackelererar. Det ska bli ett mycket spännande val i höst. 

Thomas Axelsson (KD);
– Vi i femklövern har sagt mycket vad vi vill göra nästa mandatperiod. Vi kommunen måste vara beredda och ställa upp för flyktingarna. Pingstkyrkan i Skillingaryd har redan startat insamling. 

Lennart Karlsson (EMP);
– Den här kommunen är helt fantastisk. Jag har bott här i 78 år. Vi har fem minuter ut till fantastisk natur. Besök Ljungheden i augusti, både doft och färger. Vi är inte dåliga, men vi ska värna om att vi ska vara rädda om våra skattepengar. 

Jörgen Johansson (C) vill ha samhällsutveckling för alla åldrar

Slutdebatten…

Jenny Larsen (KD);
– Vi måste också fundera över innehållet i demokratin. Vi måste lyssna på våra medborgare. Jag hoppas att vi ska fortsätta med våra medborgarförslag. Även framöver ska hela kommunen leva. Vi har en god ekonomi. Vi har utmaningar att möta den här befolkningsutvecklingen. Eleverna ska få trygghet och studiero. Föräldrar ska ha valfrihet. Vi i politiken ska stötta och stödja, men vi ska inte bestämma över våra föräldrar. 

Gert Jonsson (M);
– Jag vill tacka för debatten och den goda tonen vi har. Jag tror att det är viktigt och avgörande. Visst ska vi ha olika prioriteringar men det åligger oss alla ett ansvar. Kenth och co har haft en god ton idag och det är rätt komplicerade samhällsfrågor. Samma sak är att vi brinner för de olika hjärtefrågorna. Det betyder inte att ingen nämnd inte är viktig. Viljan är större än vad vi kan åstadkomma. Vad är det vi prioritera. Självklart ska vi satsa på fritidsverksamheten. Mycket har handlat om demokrati och nästa fullmäktige kommer en handlingsplan upp, där vi pratar om hur vi utvecklar vår demokrati. Jag hoppas världen är ljusare vid nästa fullmäktige. 

Lennart Karlsson (EMP);
– Vi har inte pratat om vård-, skola- och omsorg. Vi kämpar stenhårt för att personal ska trivas. Det är oerhört viktigt. Jag ser fram emot valet i höst. Nu har jag en vädjan – jag hoppas att vi kan sätta ned en eka och ro ut i Lagan så vi kan rensa densamma. Det är skamligt att den här inte är genomförd. Hjälp till att titta på det här. 

Elizabeth Orellana Bravo (V);
– Vi vill att vi ska dela lika. Viktigt att ha jämställdhet. Viktigt att vi delar ansvar. Jag är ensamstående kvinna och jag har öppnat min dörr för flyktingar. Kan jag, kan alla. 

Kenth Williamsson (S);
– Politisk debatt fick annan inramning i år. Nu stod inte ekonomi i fokus utan mjukare ämnen. Mer hjärtefrågor är bra. Jag tror att det finns ett behov. Vi lever i en tid där det förändras. Det som sker i världen förändrar oss. Vi ska också vara öppna och inkluderade i mötesplatser. Vi gjorde en del satsningar i budget, bättre öppettider i simhall och bibliotek samt ökade bidrag till våra föreningar. 

Jan-Olof Svedberg (SD):
– Ofta är det paviljonger som byggs. 

Ulf Abrahamsson (C);
– Äntligen får vi träffas, jag hade sett fram emot den här kvällen. Men det speglar tillbaka till oss vad som händer Ukraina. Det blev en annorlunda kväll. Men en sak är säker. Det var attan vad sossarna flörtar med moderaterna. 

Magnus Thelin (L);
– Väljarna kan tacka liberalerna för flytten av biblioteket samt det renodlade gymnasiet. Landsbygden där vi använt vetot för att skydda de boende. Alla på landsbygden, att man ska kunna leva och bo i hela landsbygden. Det är inte riktigt sant det jag säger nu, men det är vi liberaler som genomfört detta utan vi har lyssnat på ni där hemma. Vi har lyssnat på er kommuninvånare. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar