Ingen läsk i Gislaveds kommun
Nyheter Diskussionen om läsk vid äldreboende i Gislaveds kommunen har tagit en vändning. Läsk blir det endast om den boende har med sig egen sådan.
Vilken måltidsdryck som ska finnas i utbudet på våra vård- och omsorgsboenden har skapat stort engagemang. På tisdagens möte betonade socialnämnden valfrihet samt beslutade att förvaltningens riktlinjer gäller. Man tar också starkt avstånd från hat, hot och trakasserier riktade mot tjänstepersoner.
I riktlinjerna kring måltidsdryck, som socialförvaltningen antog den 26 februari 2021, står att det utbud vi som kommun erbjuder vid måltider på vård- och omsorgsboenden är mineralvatten, lättöl och måltidsdryck (exempelvis mjölk, vatten, saft och lättdryck i olika former).
• Socialnämnden följer förvaltningens riktlinjer
Socialnämnden valde att ta upp frågan på tisdagens extrainsatta möte under punkten ”Riktlinjer för utbud av dryck inom helkostabonnemang”. Man tycker att valfriheten för hyresgästerna är viktig. De kan dricka valfri dryck när som helst och ta med önskad dryck till måltiderna genom att handla i boendets kiosk eller ta hjälp av en närstående eller sin kontaktperson. Beslutet som togs är att riktlinjerna från 26 februari fortsatt gäller.
• Nämnden utgick ifrån:
- Hur det ser ut i länets övriga kommuner
- Information från boendena, vilken visar att de flesta hyresgäster föredrar andra former av måltidsdrycker än läsk
- Viljan att bidra till en bättre hälsa utifrån uppdraget från Socialstyrelsen, att förebygga undernäring bland äldre personer samt Livsmedelsverkets nationella riktlinjer för måltider i äldreomsorgen
– Socialnämnden har ett stort förtroende för förvaltningen och det beslut de har tagit. Valfrihet kring måltidsdryck ska vara en naturlig del av servicen på vård- och omsorgsboenden. Hyresgästen kan därför välja att ta med önskad dryck till måltiderna. Riktlinjerna för kommunens utbud av dryck inom helkostnadsabonnemanget, vilka antogs av socialförvaltningen den 26 februari 2021, gäller, säger Inga-Maj Eleholt (C), socialnämndens ordförande.
Nämndens uppdrag är att ägna sig åt ”vad-frågor” och förvaltningens uppdrag är att ägna sig åt ”hur-frågor”. Inga-Maj Eleholt och nämndledamöter var under mötet tydliga med att det är därför man inte vill ta något annorlunda beslut än det förvaltningen tagit.
• Medskick kring samtalstonen på sociala medier
Frågan kring riktlinjerna för måltidsdryck har engagerat och berört människor både i och utanför vår kommun. Många har hört av sig till olika tjänstepersoner. En del tycker att riktlinjerna är bra och andra tycker att de är dåliga. Sättet man har uttryckt sig på bekymrade ledamöterna i nämnden och de tycker att hat, hot och trakasserier mot kommunens tjänstepersoner är helt oacceptabla.
– Hela socialnämnden är enad i att vi inte accepterar hot, hat, kränkningar eller förtal gentemot kommunens tjänstepersoner, säger Inga-Maj Eleholt,
Läsken hamnade inte på tippen. Och om 450 liter läsk inplastad och i backar ställs oväntat utanför ett äldreboende förstår jag att man måste ta hand om den och förvara så det går att planera hur den ska distribueras.
Håller med C G Gustavsson. De gamla på äldreboende behandlas respektlöst glömmer inte hur man behandlade två gamla i Gislaved när man delade på de när de kom på äldreboende så sopa inte sanningen under mattan utan se till att behandla dem med värdighet det har de gjort sig förtjänta av, det privata aktörer tjänar en massa pengar på dem
Vill de äldre verkligen ha Coca-Cola/Fanta till maten? Eller päronsoda? I de flesta hemmen dricker man väl inte det varje dag, eller? Varför är så många upprörda över detta?
Kerstin Hultsbo Förstår du verkligen inte att folk blir upprörda över det totalitära sättet att bemöta äldre? Om det är så som du och andra påstår att det dricks så lite läsk till maten – då är det väl inget problem att tillhanda hålla det lilla antalet flaskor? Då är det väl ren lögn när man talar om hur slitsam den hanteringen är för personalen? Det här handlar om något helt annat – det handlar om att äldre också är människor och de förtjänar bemötande med respekt. Det handlar om vilken grad en kostansvarig på äldreboenden har att försnäva de boendes livskvalitet. Det är ett vidrigt pseudoargument när man skyller på att ”det där är inte bra för dig”.
Jag delar inte din uppfattning. Jag tror att de äldre behandlas med respekt, och jag tycker det här är en mycket märklig reaktion. Ett slags allmänt missnöje, och nu är det tillåtet att spy ut en massa konstigheter. Tror inte de äldre begärt den här reaktionen
En person donerade 450 liter läsk och de slutade i stället på tippen, man får inte ta emot gåvor sa man? för ett tag sedan delade man på två gamlingar när de hamnade på äldreboende fast de levde hela livet tillsammans, då följde man regelverk. Så hur tänker dessa politiker egentligen i Gislaved? Ska gamla behandlas på detta viset?
Vem betalar boendet i Gislaveds kommun, är det inte de boende med sin pension?
Kan man det vara så att man i Gislaveds kommun förespråkar en övre gräns för när man räknas som myndig? Myndig blir man ju i Sverige vid 18 års ålder. En övre gräns kanske skulle kunna vara 82 år? Och om man skulle få behov av äldrevård tidigare än så infaller omyndighetsförklaringen i samband med inflyttning på ett särskilt boende. Det kanske inte heller ska finnas någon tydlig distinktion mellan att vara vårdnadshavare och att vara vårdare? I båda fallen ska man således ansvara och fatta beslut utifrån vad man själv anser vara i den andres intresse utan att ta hänsyn till vare sig vad den andre vill eller tycker. En stor skillnad är dock att när man är yngre omyndig, under 18 år, så har man inget ekonomiskt ansvar. Som äldre omyndig (som skulle kunna tänkas omfatta de över 82år) får man betala för hyra, mat, omvårdnad osv. Man ska dessutom snällt tacka o betala för sådant som andra anser är bäst för en. Vill man ha något som de anser är onyttigt för en får man skaffa sig det på annat sätt, exempelvis genom en (hant)langare. För det är så alla omyndiga får tag på sådant som av vårdnadshavare /vårdare anses vara osunt för dem.
Ett glas läsk till maten några gånger i veckan är knappast den stora boven i problemet med undernäring bland äldre. Äldres hälsa påverkas positivt av trevliga och trygga måltidsituationer, kortare nattfasta och stimulerande aktiviteter på dagarna. För att man aktivt ska kunna arbeta holistiskt med de äldres hälsa behövs mer personal. Istället drar man in läsken…
Socialnämndens utgångspunkter uppfattar jag som rent trams.
1. Hur det ser ut i vissa av länets övriga kommuner är inget argument. Om man gör fel på ett ställe kan inte det vara prejudicerande för hur det skall göras på alla andra ställen.
2. Om de flesta hyresgäster föredrar andra former av måltidsdrycker än läsk måste det betyda att läsken inte är ett stort hanteringsproblem utan att det handlar om andra saker – jag misstänker att det blivit en prestigesak.
3. ”Viljan att bidra till en bättre hälsa utifrån uppdraget från Socialstyrelsen, att förebygga undernäring bland äldre personer samt Livsmedelsverkets nationella riktlinjer för måltider i äldreomsorgen”. Undernäring och depression är två viktiga problem inom äldreomsorgen. Inbillar man sig att detta blir bättre om man tar ifrån de äldre en läsk till maten? Det tror inte jag – jag tror det blir tvärtom. Förr serverade vi Malvitona, som väl var en slatt fruktvin, till de äldre just för att förebygga de nämnda problemen.
————-
Jag vill påminna Gislaveds kommun om denna etiska grundbult inom sjukvården: ”Du skall behandla din patient så som du skulle vilja bli behandlad själv eller få dina anhöriga behandlade”. Samma sak borde gälla inom äldreomsorgen. Så jag frågar ”tycker ni som tagit beslutet inom Gislaveds kommun att ni lever upp till det kravet”? Jag tycker inte det.
Nämnden är mer orolig hur folk utrycker sig, vad hade de förväntat sig när de behandlar de äldre som barn. Undrar om inte inkvoteringen bland chefer har gått för långt nu.
Det kanske går så långt så de boende ska ta med sig maten ut till matsalen också. Skäms Gislaveds Kommun.