Inget regelverk för inställda operationer i länet
Nyheter En omdebatterad fråga har varit den om rätten till ersättning för förlorad arbetsinkomst när ett planerat vårdbesök ställs in. Nu tar politikerna i Region Jönköpings län ännu ett omtag i frågan.
I många regioner i Sverige har man ett regelverk där patienten får en schablonersättning i situationer när vården ställt in besök med kort varsel. Men i Jönköpings län finns inget sådant regelverk.
Det här har varit en långtgående diskussion under väldigt lång tid. Under patientnämndens senaste sammanträde beslutade man att återuppta behandlingen av frågan och presentera detta i samband med ett dialogmöte med nämnden för folkhälsa och sjukvårdens presidium i mars.
Att vård ställs in med kort varsel händer titt som tätt och i regionens handlingar berättas det att många hört av sig till patientnämnden med klagomål på just detta och vad som gäller med ersättning för förlorad arbetsinkomst.
”I vissa fall har patienten varit helt förberedd och till och med varit operationsklädd när hen får reda på att operationen för hen stryks denna dag. Patienterna har då kontaktat patientnämnden och varit upprörda då de tagit ledigt från arbetet och därmed förlorat sin arbetsinkomst denna dag”, står att läsa i handlingarna.
Man bör i första hand skilja ut ingrepp som ställts in på grund av oförutsebara omständigheter, exempelvis att operatören blivit sjuk. Det känns tveksamt om sådant skall ge rätt till ersättning. Bekymmersamt är det däremot när ingrepp ställs in på grund av planeringsmissar. Då kan det vara rimligt att diskutera ersättning även om det bara handlar om ett enda dygn. Men ett dygn är faktiskt bara ett dygn och det är väl inte så mycket att gnälla om, i synnerhet om man jämför med så mycket annat.
@C G Gustavsson
Ett dygn är en helt förlorad arbetsdag och för dem som har det jobbigt ekonomiskt är en arbetsdag skillnaden på att för flera dagar ha råd med mat eller inte. Att då gå miste om de pengarna för ingenting är inte så roligt.