Nyheter

Inriktningsbeslut: Riv och bygg nytt

Nyheter En nästan enig kommunstyrelse gav kommunledningskontoret i uppdrag att arbeta vidare med tidigare planerad inriktning gällande vårdcentralen i Skillingaryd. 

Inriktningsbeslut är nu gjort vad gäller vårdcentralen i Skillingaryd

Fastigheten där vårdcentralen i Skillingaryd tidigare varit inhyrda evakuerades på grund av arbetsmiljöproblem och moduler sattes upp på Slätten. Som vi tidigare berättat om hade kommunstyrelsens arbetsutskott en dialog med regionen om framtiden för vårdcentralen, var och hur.

Inriktningen för det fortsatta arbetet delgavs under arbetsutskottets sammanträde där kommundirektören var enig med regionen om att nuvarande vårdcentral rivs för att ge plats för en ny, en ny vårdcentral byggs på samma plats som nuvarande, regionen köper marken av kommunen och bygger den nya vårdcentralen som planeras vara klar i slutet av sommaren 2027. 

I arbetsutskottet fick oppositionsrådet Axelsson (KD) uppmaning från Centerpartiet att platsen för nya vårdcentralen inte ska pekas ut utan det kan vara möjligt med alternativ plats. 

LÄS MER:  Inte politiskt helt klart var vårdcentralen byggs

Gert Jonsson (M) efter kommunstyrelsen:
– Jörgen Johansson (C) ville ha ett alternativyrkande under sammanträdet, jag ställde det under prövning men Jörgens förslag gick inte vidare, så inriktningsbeslutet är det som tänkt från början. 

Taggar

Dela


17 reaktioner på Inriktningsbeslut: Riv och bygg nytt

Om det skall byggas nytt anlita då en byggfirma som kan bygga hus det är ju inte som kommunen inte har som styrka.
Det är byggfel pä allt de bygger.

En kommentar från en Vaggerydsbo.
Lägg ner Vårdcentralen Bra Liv i Vaggeryd.
Satsa på Vårdcentralen Bra Liv i Skillingaryd.
Den personalen är värd hur många rosor som helst.

/ Från en besviken Vaggerydsbo.

Håller med, få till lite bostäder ovanför när det ligger så centralt, speciellt när det är ont om centrala tomter idag. Vsbo eller bostadsrätter kanske kan vara intressant. Större 3:or och 4:or är det ont om i kommunen. Parkeringar kan man planera bättre än idag och kanske flytta byggnaden mer söder ut för att frigöra utrymme för annat och en trevlig miljö beroende på byggnadens storlek. Parkeringar både ute och under mark blir nog inget problem om man planerar väl. Ett litet köpcentrum på markplan kanske skulle få ett mer levande centrum. Möjligheterna är vad man gör dem till. Tänk inte kortsiktigt nu om man vill locka hit skattebetalare till kommunen. Bygger man oattraktivt väljer många att bo kvar i Jönköping och Värnamo. Chansen finns ju bara en gång här.

Varför gick det bra att bygga nära järnvägen i Vaggeryd (Thor) medan det inte går i Skillingaryd. Tycker att det argumentet inte håller eller är trovärdigt.

Jag tycker också att man kan tänka sig att bygga en större vårdcentral i Skillingaryd som hela kommunen kan vända sig till. Tror att det skulle ge många bra effekter till exempel vid bemanning, inte så mycket dubbelt medmera. I Vaggeryd skulle man kunna inrätta någon form av filial för enklare åtgärder, typ en sådan som finns på City Gross i Jönköping.
Det vore ju jättebra om man även kan bygga bostäder ovanpå en vårdcentral och kanske p-platser under. Varför inte använda sig av tredimensionell fastighetsbildning? Då kan kommun och region äga olika delar av byggnaden.
Tänk om och tänk nytt!

Ach! Strålande uppslag! Men varför låta det stanna vid det? Varför inte ansluta järnvägen till bygget, med perrong mittför vårdcentralsfunktionen och rullmatta från avstigningen till receptionen. Motsvarande små påstigningshallar vid tågrälsen i Byarum, Vaggeryd, Hok, Klevshult och kanske mer. Vilken rationalisering! Men tänk på psykologin, så ingen känner sig förminskad och förbisedd!
Om man lägger järnvägshotell ovanpå vårdcentralen kan man samordna receptionsfunktionerna för vårdcentral och hotell, och man kan vid behov omdisponera utrymmena från hotell till sjukvårdsändamål. Rationalisering!
Annat att fundera över är robotisering, AI, egen energiproduktion och mycket mycket mer när man ändå är igång. Men detta räcker kanske till att börja med.

Det låter bra.
Bara det att från hållplatsen i Byarum har man inte kunnat ta sig med tåg, på rätt många år.
Jag tycker detta också kunna vara ett inlägg eller synpunkt i debatten om att hela Sverige ska Leva.
Alla ska med, ingen ska bli efter eller lämnas ensam kvar…

Alla ni som föreslår bostäder har ni funderat på var de boende ska parkera eftersom det redan är kaos runt kommunkontoret.

Att kombinera vårdcentral med bostäder i våningarna över hade varit ett ypperligt beslut, vilket C också drivit som fråga. I Värnamo har man lyckats med det.

Det gäller att hushålla med den centrala marken eftersom allt tydligen ska förläggas där.

Carina läs mitt och Rogers medborgar… förlåt Vaggerydsförslag som behandlades i kommunfullmäktige. I svaret från kommunledningskontoret går det att läsa att de ser positivt på en lösning med 3-D-fastighetsbildning och att det är en utmaning att klara bullerstörningar, märk ej omöjligt!
Nu krävs lobbyister som jobbar med Regionen i frågan.

Göran Lemke. Så verkar det vara ”det går inte” när det gäller andra orter i kommunen medan det mesta verkar gå i Vaggeryd.

För enkelt av kommunen att säga att det inte går kombinera med bostäder. Finns viljan så kan man. Går inte bra skylla ifrån sig. Modern byggteknik och isolering gör inte järnvägen till något hinder. Sätt igång…

Då är det kristallklart att hela ansvaret för bygget kommer att ligga på Regionen – om det skulle bli fuskbygge en gång till. Hoppas Regionen engagerar sig i kvalitetskontrollen under byggets gång och håller tummen i ögat på byggfirman både kvalitetsmässigt och budgetmässigt.

Bra Marie, tror verkligen att Regionen kan se denna möjlighet! Fler bostäder åt Skillingarydsborna.
Kommunledningen ser ju bara ett stort berg framför sig och skyller på ”det går inte” .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *