Nyheter

Insändare: Var är våra skor?

Nyheter Fackförbundet Kommunal undrar var deras arbetsskor är. Kommunstyrelsens vice ordförande Kenth Williamsson (S) svarar direkt.

Genrebild. Foto: David Alin

Under kommunfullmäktige den 19 juni 2023 i Vaggeryd behandlades motionen om arbetsskor för personal inom vård och omsorg samt förskola och fritidshem. Beslut togs att remittera motionen till kommunstyrelsen för beredning, och än i dag, mer än ett år senare, finns ingen information om när vi får våra lovade arbetsskor.

I dag betalar välfärdens medarbetare tusentals kronor ur egen ficka varje år – för att minimera arbetsmiljöriskerna.

På de manligt dominerade arbetsplatserna är det en självklarhet med gratis arbetsskor. Men, på de kvinnodominerade arbetsplatserna tvingas däremot lågavlönade undersköterskor och barnskötare att betala för sina arbetsskor själva. Så är det för majoriteten av personalen i vård, omsorg, förskola och skola. Trots att de i jobbet går långa sträckor på betonggolv och asfalt, i alla slags väder och under alla årstider, med stora risker för belastningsskador, halk- och fallolyckor. Arbetsskor i välfärden är också en fråga om hygien och smittsäkerhet. När privata skor används i jobbet, vilket de gör i dag, ökar risken för smittspridning.

Vad väntar ni på? När får vi våra lovade arbetsskor?

Kommunal sektion Vaggeryd/Värnamo

Elisabeth Walfridsson, sektionsordförande

Jane Lindberg, sektionsföreträdare

Svar direkt:

Tidningen har varit i kontakt med kommunstyrelsens vice ordförande Kenth Williamsson (S) som meddelar att frågan om arbetsskor ska avhandlas i budgeten för 2025.

Taggar

Dela


10 reaktioner på Insändare: Var är våra skor?

Arbetsgivaren måste hålla med skydd men inte bekväma skor på jobb och hemma, så tycker vi i näringslivet

Av vilken anledning behöver de arbetsskor för 2500 kronor paret?
Inte direkt någon risk för klämskada här inte….

Vem säger att man ska ha för 2500 kronor? Stålhätta behövs väl inte men bra arbetsskor kan väl behövas även inom vården så detta är väl en självklarhet att de ska ha

Vilket dåligt svepskäl att vänta till 2025 års budget. Det är väl bara att dra in på några frukostmöte eller luncher så har vi ganska många arbetsskor betalda.

Detta är en facklig fråga som ska behandlas som en sådan. Märkligt att göra det till en politisk fråga.

Observatör

Det är en facklig fråga.
Den andra parten är givetvis arbetsgivaren.
I detta fallet är kommun/landsting arbetsgivare.
Om du har godkända betyg i samhällskunskap så vet du att kommun/landsting styrs demokratiskt, exempelvis via möten (kommunfullmäktige).
Det är alltså arbetsgivaren som förhalar ärendet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *