Nyheter

Inställd eller uppskjuten?

Nyheter I dag behandlar vi om man ska skriva och säga inställd eller uppskjuten operation eller match.

Det är en läsare som agerat på att man skriver inställd match när den bara är uppskjuten.

Vi möter i både skrift och dagligt tal båda orden. Vilket är det då rätt eller fel? Givetvis beror det på sammanhanget. Samtidigt har det inte så väldigt stor betydelse vad man väljer för det viktigaste är ju att man förstår att nu blir det ingen match, åtminstone inte på planerad dag.

En fotbollsmatch blir väldigt sällan inställd utan uppskjuten till ett senare datum. Det förekommer dock att en match ställs in, det blir helt enkelt ingen match framöver. Det låter kanske som att det inte har någon betydelse vad man ska använda för de flesta förstår nog ändå att just nu blir det ingen match. Rätt ska ändå vara rätt. För oss som jobbar med språket varje dag är det viktigt att åtminstone vi gör rätt.

En operation då? Det är väl samma sak där. ”Jag skulle ha opererats på tisdag men nu meddelar sjukhuset att den blir inställd”. Så är nog oftast beskedet även om andemeningen nog är att den bli uppskjuten. Det ska alltså komma ett nytt datum från sjukhuset. Fast även här kan en operation bli helt inställd. Den kanske helt enkelt inte behövs eller kan inte utföras.

Sedan har ju såväl inställd som uppskjuten fler andra betydelser.

Kom gärna med egna förslag vad vi ska avhandla: Skriv till etikett@skillingaryd.nu.

Mer kring språket

TT-språket är en samling skrivregler, ord och begrepp till hjälp för alla som skriver. Kika gärna in på dess hemsida för där kommer vi att hämta de flesta tipsen vi kommer att förmedla: https://tt.se/tt-spraket/skriv/. Vi kommer även att ge tips på andra bra sidor som Språkrådet.

Tilläggas kan att även vi journalister gör fel. För att minska förekomster försöker vi också att studera TT-språket.

De flesta felen vi gör är dock av annan natur:

Vi skriver för fort och ser kanske inte att vi tappat något ord eller kanske skrivit itne i stället för inte.

Vi skriver kanske av slentrian idag i stället för i dag eller eller 5–600 i stället för 500–600.

Vi glömmer kanske att ta bort en engelsk förkortning eller att ett namn som HV 71 ska särskrivas då bokstäver och siffror oftast inte ska skrivas samman.

Taggar