Inte funnits förutsättningar till att ge god vård
Nyheter Idag presenterade IVO den tillsyn de har gjort av hanteringen av pandemin på särskilda boenden inom socialförvaltningens verksamhet.
IVO, Inspektionen för vård och omsorg, har under året gjort en fördjupad tillsyn på 98 av landets 1 700 särskilda boenden gällande medicinsk vård och behandling till äldre personer med misstänkt eller konstaterad covid-19.
Myndigheten har begärt in och granskat patientjournaler för smittade och avlidna under perioden februari till juni 2020. Vaggeryds kommun är en av de granskade kommunerna.
Under granskningen har socialförvaltningen i Vaggeryds kommun sammanställt underlag och svarat på IVO:s frågor. Kommunens underlag skickades till myndigheten 1 december 2020 och kommunen har idag, 2 februari 2021, tagit del av resultatet från tillsynen. IVO:s tillsyn har identifierat följande brister i socialnämndens verksamhet;
- Det har, vid det särskilda boendet som ingår i aktuell tillsyn, inte funnits förutsättningar för att ge en sakkunnig och omsorgsfull hälso- och sjukvård av god kvalitet till äldre med misstänkt eller konstaterad covid-19.
- Det går, vid det särskilda boendet som ingår i aktuell tillsyn, inte att följa vården till äldre med misstänkt eller konstaterad covid-19 som bor på särskilt boende på grund av brister i hälso- och sjukvårdsjournalerna.
– Den fördjupade granskningen och analysen som IVO har genomfört är en viktig del i utvärderingen av hur pandemin har hanterats i våra verksamheter. Granskningen kommer att ligga till grund för vilka åtgärder vi i förvaltningen behöver vidta för patientsäkerheten, för att undvika brister i liknande situationer, säger Lotta Damberg, socialchef i Vaggeryds kommun.
Källa: Vaggeryds kommun
Påstå att det inte funnits förutsättningar för att ge en sakkunnig och omsorgsfull hälso- och sjukvård. Här utlovas åtgärder för patientsäkerheten för att undvika brister i liknande situationer. Mycket prat och lite verkstad.
Vårdplatser som stängs eller ligger i malpåse. Vårdbiträden som undanhållits 13 utbildningsplatser i höstas. Vårdbiträden som inte fått uppmuntran till att gå utbildning på betald dagtid. Sorgligt. Socialförvaltningen avlönar 25 procent av alla med timlön. Det betyder det att det finns många vanskliga vakanser, luckor i bemanningen. Medarbetarenkät som besvarat av 350 personer när det cirkulerar cirka 800 människor bland de boende. Vad tycker de som inte fick svara? Det här duger inte. Låt personalen själv berätta om hur många personal som behövs kring patienterna. Gäller både dag, natt och söndagar. Ta bort delade turer och minutstyrd hemtjänst. Vem tusen vill jobba i sån arbetsmiljö?
Äldreomsorgen i Vaggeryd kommun är minsann inget äldrelyft.
Detta är skandal! Hur kan man låta äldre ligga och dö i ensamhet? Var är Vaggeryds värdegrund i detta och är det detta socialchefen menar att vi ska bli bättre på och granska. Mörka heter det av denna skandal på kommunnivå. Hur kan ni låtsas som inget har hänt och säga det gäller inte Vaggeryd? Hur jag bara undrar hur kan detta styre sitta kvar som låter folk avlida utan att veta om hur är detta möjligt 2021 även under covid-19 pandemin.
Detta bör väl anställd sjuksköterska svara på som inte kallade på Läkare?
I Expressen idag pekas Vaggeryds kommun även ut för att personer ska ha hittats avlidna, det vill säga att de har lämnats ensamma i livets sista stund. Något som helt strider mot grunden i palliativ vård.
Det blir mera och mera beklämmande att se hur det kommunstyret sköter sitt jobb. Finns det någon som kan peka något bra för kommunens invånare som gjorts under det här styret. Varför kliver ansvariga inte fram och bemöter all kritik som framförs?
Här jobbat i äldrevården i 30 år det blir bara sämre och sämre, personalen ska göra mer och mer. Sätt in fler huvuden så att man hinner att ge de boende det de behöver. Politiker ni skyller ju bara på varandra. Lyssna på personalen, gå ut och jobba så får ni se hur det funkar för ni har ingen aning.
Med vänlig hälsning Helene
Det är helt klart att nu måste ansvar utkrävas såväl politiskt som på tjänstemannanivå. Jag lägger dock inte bara ansvar på politiska ledningen för socialnämnden utan även på kommunen högsta politiska ledning. Vad gäller chefsnivå så var det den förra socialchefen (inte nuvarande) som inledde eran med att minska personalvolymen. Härefter har man löst situationen med minskning utav antal äldreplatser bland annat 13 på Jupiter och minst 8 på Sörgården. Nu senaste året har man tillskapat 16 nya platser på Mejeriet i Skillingaryd men inte gjort något på Furugården mer än att man stängt minst en avdelning under byggnadstiden. Äldreomsorgen utveckling haltar rejält i kommunen och politiska majoriteten bär ansvaret. Förra socialchefen älskade lagparagrafer men lyckades inte omsätta dem i praktisk verksamhet som att säkra upp dem med praktisk journalföring.
Tror ni på det själva Lotta? Tyvärr är det bara att se om det ni lovar håller.