Nyheter

Inte politiskt helt klart var vårdcentralen byggs

Nyheter Under onsdagen meddelade regionstyrelsen att man tagit ett inriktningsbeslut om Skillingaryds vårdcentral. Samma dag fanns samma inriktningsbeslut hos kommunstyrelsens arbetsutskott om att den gamla vårdcentralen rivs för att ge plats åt ny. Men det inkom ett yrkande

Under onsdagen gick regionstyrelsen ut med informationen att den fördjupande undersökningen av den evakuerade vårdcentralen i Skillingaryd gjorts med hjälp av konsult och en dialog utifrån resultatet har förts mellan Vaggeryds kommun och Regionfastigheter. Den samlade bedömningen, enligt regionstyrelsen, är att fastigheten inte ska renoveras utan rivas och ersättas av en nybyggd vårdcentral som kommer byggas och ägas av regionen. Platsen bedöms vara den mest lämpade även för den nya vårdcentralen, den ligger centralt med hög tillgänglighet och nära till kollektivtrafik samt att det dessutom finns en färdig detaljplan för ändamålet. Målsättningen från regionen är att den nya vårdcentralen ska stå klart i slutet av sommaren 2027. 

LÄS MER:  Ny vårdcentral byggs

Sedan evakueringen och flytt av vårdcentralen till tillfälliga lokaler på Slätten har fastigheten renoverats och fått nytt tak då takkonstruktionen var felaktigt utförd som orsakade att vattnet läckt in i träkonstruktionen. 

Kommunstyrelsens arbetsutskott träffade regionstyrelsens arbetsutskott i juni där man gav regiondirektör och kommundirektör i uppdrag att samordna och skriva fram ett förslag till fortsatt ärendegång gällande Skillingaryds vårdcentral. Förslaget mynnade ut i att regionen och kommunen är överens om och beslutar om ett antal principer som utgångspunkt för det fortsatta arbetet.

Förslaget på onsdagens sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott var att ge kommunledningskontoret i uppdrag att jobba vidare med inriktningen som var att nuvarande vårdcentral rivs för att ge plats för en ny, en ny vårdcentral byggs på samma plats som nuvarande, att regionen köper marken av kommunen och bygger den nya vårdcentralen samt att målsättningen är att den nya vårdcentralen ska stå klar i slutet av juli 2027. 

Vid pressträffen hos kommunstyrelsens arbetsutskott resonerade man så här: 

Gert Jonsson (M): – Vi har suttit ned med regionen och haft ett antal sammanträde. Beslutet är tagit i regionstyrelsen att gamla rivs och ny byggs på nuvarande plats. Regionen köper mark av kommunen och bygger vårdcentralen. Snabbt marscherat. 

Thomas Axelsson (KD):  – Beslutet blev inte så. Det fanns ett yrkande. Jag som ombud för Centerpartiet yrkade att man ville titta på en alternativ placering och då Slätten. Det kommer upp på nästa sammanträde med kommunstyrelsen som ett tilläggsyrkande. 

Kenth Williamsson (S) tycker att det känns märkligt att det blir diskussion kring detta då de har haft detta uppdrag sedan en tid.

Thomas Axelsson (KD):
– Det här är demokrati. Man får lägga ett yrkande. 

Gert Jonsson (M) vill samla sina politiska kamrater i arbetsutskottet och säger:
– Jag kan skicka med ett övervägande till er. Vi har haft en diskussion tidigare. Jag ser en styrka och att vi kommit fram snabbt då vi redan har en detaljplan som tillåter. Om ny ska göras, exempelvis på platsen där yrkandet gäller, kan det överklagas och det tar tid samt att vi har ett riksintresse gällande försvaret. Jag har svårt att se att regionen går med på detta beslutet om vi inte har en detaljplan klar. Just nu med det här beslutet vi tagit så får Skillingaryd en vårdcentral. Det vore olyckligt om vi inte är överens. Det vill jag skicka med dina kamrater, Thomas. Just nu har vi en enad regionstyrelse och jag hoppas att det blir en enad kommunstyrelse. Fattar vi ett annat beslut får vi börja om. Vi har tillsammans gett kommundirektören uppdraget och möjligheten och det var det som hon kom tillbaka till oss. 

Thomas Axelsson (KD) förtydligar och understryker:
– Vi utesluter inte men vi vill utvärdera annan möjlig plats. De tidigare diskussionerna vi har haft var att regionen vill bygga och äga sin egen fastighet. Då var inte platsen den avgörande punkten. 

Kenth Williamsson (S) menar att ”det är de parametrarna vi har haft med oss i diskussionerna som vi har varit överens om. För oss i majoriteten är vårdcentralen i Skillingaryd väldigt viktig”.

Taket är nylagt på vårdcentralen och har kostat skattebetalarna en del, hur tänkte ni där?

Gert Jonsson (M): ”Ibland blir det så. Det var vår ingång i att renovera fastigheten”.
Kenth Williamsson (S): ”Vi har något liknande på Östra skolan. Det var så att man upplevde det okej att vara i lokalerna men personalen klarade inte av det. Då är det bättre att satsa på nytt”. 

Gert Jonsson avrundar med att majoriteten hade med sig SD i arbetsutskottet och att ”vi får hoppas att man tänker till både i C och KD innan sammanträdet i kommunstyrelsen”. 

Taggar

Dela


6 reaktioner på Inte politiskt helt klart var vårdcentralen byggs

Slöseri med skattepengar. Först nonchalerar
de att det är mögel i lokalen, sedan renoverar
de mögelhuset och nu ska det rivas…..
Vad har vi för politiker…..

Måste man bara för att man tillhör en annan ”partigrupp” tycka tvärt om hela tiden?
Kanske det är det som är demokrati, eller är det för att jäklas och fördröja precis allt?
Kan man inte någon gång bara nöja sig och vara överens?
Eller planeras det för ännu fler tjänstemän så inte Skillingehus räcker till och tomten behövs för att expandera Skillingehus ytterligare en gång?
Om nu regionen (och de flesta Skillingarydsbor) är nöjda med dagens placering så kan det väl vara nog så så vi får en ny vårdcentral till 2027, annars så är den inte klar tills dess…
(Regionen har varit tydlig med att de inte är intresserade av något ”gemensamt”, även om Göran Lemkes förslag inte är helt dumt.)
En risk med att bygga vårdcentral på Slätten är att militären bygger staket runt hela sitt område (som vid NATO-övningen) och då är det slut med att promenera på militärens mark… så tänk efter en gång till innan!

Finns det ett underlag på hur många som åker kollektivt till vårdcentralen? Eller är detta ren spekulation som Vaggeryds simhall att folk åker kollektivt dit….
Ganska säker på att ingen åker kollektivt till vårdcentralen….

Yrkandet som KD och C lägger om att Slätten kan vara ett alternativ.

Att bygga vårdcentral på Slätten är dåligt genomtänkt! Eftersom Slätten är ett område som är mycket lämpligt för framtida bostäder kommer en vårdcentral att ta för mycket av värdefull mark.

Ett alternativ är att tredimensionellt ägande med bostäder ovanför vårdcentral och med garage under mark, detta borde KD och C lägga som ett förslag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *