Interpellation: Våra barn förtjänar att våra skolor fungerar
Nyheter "Nu måste både skolan och politikens ledning ta sitt ansvar och säkerställa att våra skolor fungerar". Det var Thomas Axelsson summering av interpellationen som under kommunfullmäktige fick sitt svar av barn- och utbildningsnämndens ordförande Marijo Corkovic (S).

Thomas Axelsson (KD)
Thomas Axelsson (KD) ställde en interpellation till barn- och utbildningsnämndens ordförande Marijo Corkovic (S).
– Interpellation är något av våra viktigaste demokratiska verktyg. I januari lämnade jag in den här interpellationen om skolans framtid och verksamhet. Först nu, flera månader senare, får jag ett svar, vilket jag tackar för. Att det ska ta över tre månader att få ett svar, nu är jag själv orsaken till fördröjningen också med en månad.
– Du kommer säkert att säga att ni tagit tag i frågorna jag har. Först när Skolinspektionen hotar med vite agerar ni. Vi i oppositionen har påpekat detta flera gånger: man agerar när man har kniven mot strupen. Förra veckan blev jag informerad om en ny incident som inträffat på en skola i kommunen som väcker ytterligare frågor hur det fungerar på det här skolan. Skolnämnden ger inte någon handlingsplan med M och S i styret. Under hösten ville M och S först lägga ned landsbygdsskolorna och sedan ändrade åsikt, vilket vi förstås var nöjda med. Återigen, hur ser er gemensamma handlingsplan ser ut för skolan? Finns det några brister i ledarskapet vi har för skolan? En ny fråga som har dykt upp, hur ser ni på föräldrarnas delaktighet?
Marijo lämnar ordningsfråga då det tillkommer nya frågor. Kommunfullmäktiges ordförande Mats Oskarsson (M) förklarar att det är interpellationen han ska svara på, vilka var:
1. Vilka åtgärder har vidtagits till följd av den senaste organisationsutredningen, och hur har dessa påverkat skolans verksamhet och resultat?
2. Är dessa problem en följd av brister i ledarskapet, och hur planerar ni i så fall att komma till rätta med detta?
3. Hur ser statistiken ut gällande måluppfyllelse de senaste tre åren, och vad anser du är de största orsakerna till de bristande resultaten?
4. Vilka konkreta åtgärder planeras för att förbättra elevernas resultat och säkerställa att fler når målen?
5. Vad görs för att minska antalet fall av kränkningar och förbättra tryggheten i skolan?
6. Hur säkerställs det att personalen får det stöd och de resurser som krävs för att hantera disciplinära problem och skapa en trygg arbetsmiljö?
7. Hur hanteras de rapporterade bristerna i undervisningstiden, och vilka åtgärder planerar ni för att säkerställa att eleverna får tillräcklig och kvalitetssäkrad undervisningstid?
8. Problemet har rapporterats under lång tid, och skolan har försökt hitta lösningar, men har visat sig otillräckliga. Finns det nya förslag som fokuserar på en mer långsiktig lösning eller förändring. ?
9. Vilka möjlighet ser ni att det finns, vid identifierade brister i skolledarskapet, kräva att ansvar utkrävs och att lämpliga konsekvenser följer? Hur planerar ni att säkerställa detta?
10. Den politiska styrningen. Har M och S en gemensam plan på hur man vill komma till rätta med detta. Hur ser denna ut?

Marijo Corkovic (S)
Marijo Corkovic (S) svarar på interpellationen;
– Du påstår saker som inte stämmer. Den första var att jag inte svarat på interpellationen på flera månader. Denna skulle hanteras vid förra kommunfullmäktige. Ingen av dina partikamrater ville dra den då du var sjukskriven, därav flytt till i dag. Nu tillkommer fler frågor. KD har andre vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden som har information. Frågorna nedan är väl besvarade. Vi jobbar kontinuerligt och fortsätta lyssna på synpunkter och vidtaga nödvändiga åtgärder för att trygghet i skolan.
– Jag delar dock inte hela den beskrivning som interpellationen utgår ifrån. Vi har problem med måluppfyllelse, vilket vi tar på stort allvar. Men jag anser inte att antalet kränkningar ökar eller att skolan är otrygg. Det förekommer kränkningar, men vi arbetar aktivt för att hantera dem. Skolinspektionens enkätundersökningar visar att elevernas upplevelse av trygghet har förbättrats, och vår kommun står sig väl jämfört med andra. Vi följer skolans utveckling noga och arbetar för att alla elever ska ha en trygg och bra skolgång.
– Fråga 1: Organisationsutredningen som du nämner behandlades i december. Vi beslutade att behålla alla landsbygdsskolor och att utredningen ska ligga till grund för fortsatt politiskt arbete. Ett av förslagen är att all undervisning ska ske på enheten utan undervisningsresor, vilket vi arbetar vidare med. Vi ser att detta kan bidra till bättre förutsättningar för elever och lärare genom att minimera tidsspill och skapa en mer sammanhållen skolmiljö.
– Fråga 2: Skolans ledarskap är en avgörande faktor för att skapa en trygg och fungerande skola. Vi har sett positiva förändringar i organisationen och har stärkt skolledningen ytterligare. Den nya rektorn har inlett viktiga förändringar, och vi har fullt förtroende för ledningen. Att ha en stabil skolledning bidrar till en mer strukturerad verksamhet och gör det enklare att utveckla det pedagogiska arbetet, följa upp samt upprätthålla trygghetsarbetet.
– Fråga 3: Statistik för de senaste tre åren finns i kvalitetsrapporterna. Gymnasiebehörigheten har varierat, och vi ser att matematikresultaten på Hjortsjöskolan och lägre närvaro efter pandemin är problemområden. Problemen med lägre skolnärvaro delas med andra kommuner i länet. Vi arbetar aktivt med att utveckla undervisningen, erbjuda mer stöd i matematik och vidta åtgärder för att öka närvaron genom större uppföljning och individuellt anpassat stöd.
– Fråga 4: Vi har inte sopat problemen under mattan. Hjortsjöskolan har fått flera förstärkningar sedan 2023, bland annat: Ökad bemanning 3,5 tjänst: biträdande rektor, socialpedagog, specialpedagog och mattelärare. Extra stöd från andra skolor och förvaltningen. Satsningar på trygghet, lärarstöd och kompetensutveckling. Ny rektor från VT 2025 och förstärkt skolkurator. Ökat samarbete med elevhälsan och socialtjänsten. Fokus på att utveckla undervisningen genom fortbildning och pedagogiska initiativ. Fler vuxna närvarande på raster och i korridorer för att öka tryggheten
– Fråga 5-6: Jag anser inte att kränkningarna ökar, men vi tar dem på allvar. Skolinspektionens rapport visar på behov av förbättrat förebyggande arbete, elevmedverkan i trygghetsplaner, och tydligare rutiner för personal. Dessa punkter åtgärdas just nu. Vi har infört tydligare rutiner för rapportering och uppföljning samt arbetar aktivt med att förstärka värdegrundsarbetet i undervisningen.
– Fråga 7-8: Inställda lektioner var ett problem förra läsåret men är nu åtgärdat. Skolinspektionen påpekade brister i undervisningstid inom vissa ämnen, som nu är helt åtgärdade från vårterminen 2025. Elever ska erbjudas fullständig undervisning enligt timplan och vi har sett över schemaläggningen för att maximera lärartillgänglighet.
– Fråga 9-10: Vi har en handlingsplan för 2025 som också är kopplad till budgeten. Det finns mycket som görs bra i våra skolor, men vi måste ge eleverna bättre förutsättningar. Vi ser ett behov av att vidareutveckla skolans verksamhet och skapa en mer likvärdig skolmiljö för alla elever. Sammanfattningsvis arbetar vi kontinuerligt för att förbättra skolan och ser fram emot fortsatt samarbete. Vi kommer att fortsätta lyssna på synpunkter, följa utvecklingen och vidta nödvändiga åtgärder för att säkerställa att våra elever får den bästa utbildningen och tryggheten möjlig, avrundar Marijo Corkovic (S) ordförande i barn- och utbildningsnämnden.
Interpellationen godkändes av kommunfullmäktiges ledamöter och Mats Oskarsson (M) påtalade att samtliga ska hålla en god ton.