Nyheter

Intressanta berättelser på kyrkogården

Nyheter Under onsdagskvällen hade Byarums pastorat kyrkogårdsvandring på kyrkogården i Byarum. Vädret var fantastiskt och knotten surrade kring alla besökare som fick lyssna till intressanta berättelser om människor som levt i bygden och om deras levnadshistorier.

Kvällen inleddes av Lars Andersson, Kyrkogårds- och fastighetschef, som hälsade välkommen och berättade om insamlingar till Act Svenska kyrkan och att det finns möjlighet att bli månadsgivare. Han lämnade ordet vidare till Anders Lust som är arborist och landskapsingenjör. Han berättade om att ytterligare ett träd på kyrkogården i Byarum smittats av almsjuka och hur de kommer att hantera det.

Sedan var det dags att lyssna på de tre talarna Håkan Johansson, Lars-Evert Eskilsson och Magnus Dauhn. 

Först ut var Håkan som berättade vid en liten gravsten som det står Alexander Johansson på. Familjen tillhörde vandringsfolket och flackade runt mycket. Alexander levde mellan 1858 och 1944 och han blev kopparförtennare bland annat. Han hade kanske så många som 18 syskon och de bodde i en liten backstuga ute i skogen. Stugan revs och blev till ved på Vaggeryds mejeri 1943. Hans familj levde under märkliga förhållanden och där var mycket slagsmål och bråk. 1897 var delar av familjen i ett riktigt bråk som utspelade sig i Bondstorps socken.

Lars-Evert Eskilsson tog vid och berättade vid Svante Larssons familjegrav. Svante var en människa som hade stor betydelse när Vaggeryd blev till. Han ägde flera hus och fabriker i Vaggeryd, bland annat en kabelfabrik. Han var också inblandad och aktieägare i Vaggeryds Chuckfabrik. Han flyttade sedan till Gränna vidare till Jönköping och senare Nässjö. Han var engagerad i politiken i Vaggeryd och var med när municipalsstämman bildades. Han donerade 1920 5000 kronor till en park i Vaggeryd som blev hundparken som låg där Hjortsjöskolan ligger nu. En sonson till Svante, Göran Larsnäs, var på besök och berättade mer om sina släktingar.

Lars-Evert fortsatte vid Thure Wallins grav och berättade om släkten Wahrling som flyttade till Vaggeryd för nästan 200 år sedan och vilka ättlingar som finns kvar. Ett gatunamn är uppkallat efter släkten och ligger där Götafors nya skola ska byggas och heter Varlingdalsgatan. I familjen fanns fyra barn en av dem en av dem hette Wilhelm Wahrling som var smed och bodde mittemot Pingstkyrkan i Vaggeryd. Hans bror Klas Wahrling var också smed i Götafors vid järnbruket.

Vaggerydsborna kunde inte säga ”r” så Klas ändrade sitt efternamn till Wallin i stället som var lättare för Vaggerydsborna att uttala. Därför finns ättlingar Wallin kvar i dag. I dag finns en släkting som har tagit sig namnet Wahrling, Daniel Wahlring, som tidigare hette Pettersson.

Den avslutande berättelsen kom från Magnus Dauhn som berättade om Carl Lundgren som var en aktiv man inom arbetarrörelsen. Både som politiker, fackföreningsman och kanske främst inom ABF och dess biblioteksverksamhet på 1950-talet. Han byggde flera hus i Vaggeryd. Han bodde på senare tid på Valhallavägen och jobbade bland annat som möbelsnickare. Han gifte sig med Elin, född Liljeroth. En av sönerna var Sven Lundgren som föddes 1930 och gick bort tidigare i år. 

1915 är Carl med och bildar Svenska träindustriarbetarförbundets avdelning 99 i Vaggeryd. Han var ordförande i socialdemokraterna i Vaggeryd och intresserad av att åka skidor, trädgårdsarbete och slöjdarbete. I huset på Valhallavägen bor hans sonson kvar i dag. Carl blev 97 år och dog 1988 och hans fru Elin dog året efter, 91 år gammal. Deras gravsten är ganska unik för på den finns den gamla partisymbolen för socialdemokraterna. Det är nog den enda gravstenen med den symbolen på Byarums kyrkogård och vittnar om ett engagemang för arbetarrörelsen.

Avslutningsvis bjöd diakonikandidaten Caroline Lundén till en andakt och träffen avslutades med fikaservering.

Lars Andersson hälsade välkommen.  [1/19]

Några hade tänkt till lite och hade tagit med sig egna stolar.  [2/19]

  [3/19]

Håkan Johansson berättade om Alexander Johansson och hans familj.  [4/19]

Ett gammalt brev fanns att läsa även om det var svårt att tyda.  [5/19]

  [6/19]

  [7/19]

  [8/19]

Lars-Evert Eskilsson berättade vid Thure Walllins och Svante Larssons gravar.  [9/19]

Göran Larsnäs, en sonson till Svante Larsson.  [10/19]

Gunlög Joakimson och Mona Flodin.  [11/19]

  [12/19]

  [13/19]

  [14/19]

Magnus Dauhn berättade om Carl Lundgren.  [15/19]

Härligt i kvällssolen.  [16/19]

  [17/19]

Caroline Lundén höll andakt om "En stund på jorden"  [18/19]

  [19/19]

Taggar

Dela


Lämna ett svar