Nyheter

Intresset för hästsport ökar

Nyheter Bratteborgs ryttarsällskap ser ljust på framtiden och vi träffade kassören Anna Brunnegård i ridhuset under veckans lägerverksamhet. 

Maskrosblad fungerar bra  [1/3]

Hästen Berra är ett av nytillskotten i stallet  [2/3]

Anna Brunnegård är kassör i föreningen i Bratteborg  [3/3]

Föreningen har 200 medlemmar, varav 160 ridande. Föreningens personal planerar och lägger fram terminskurserna som startar om några veckor och totalt finns 24 grupper och fyra knattegrupper där ryttaren är fyra till sju år. Till hösten börjar många nya ryttare, vilket glädjer ridklubbens styrelse. 

2019 byggdes stallet bredvid ridhuset. Under pandemiåren kunde föreningen hålla i gång sin verksamhet och genom bidrag och stöd har utebelysning satts upp på ridbanan så att verksamheten utomhus kan förlängas även under de mörkare månaderna på året. 

I ridhuset finns plats för 16 ridskolehästar samt sex boxar för eventuellt inhyrda, tvättrum, kontor, spån- och hölager. 

Hur söker man hästar till ridskolan undrar vi? Anna berättar: 

– Vi köper in men vi kan också hyra in också. Det är svårt att få tag på hästar. En del importerar men det finns risker med detta och vi vill gärna träffa hästen innan innan vi bestämmer oss. Det som är viktigt med en häst som ska bo på en ridskola är att de är snälla, lugna och trygga. Hästen ska passa många olika ryttare. Här får alla mycket god omvårdnad av alla elever och vi har bra koll på våra hästar.  

– Vi har ett stort upptagningsområde på medlemssidan. Alla ridskolor ser en ökad trend, ridsporten går bra internationellt och det märker vi av också här i Bratteborg. Vi har en kö, men vi har också de resurser vi har och vi är fortfarande en liten klubb jämförelse med andra närliggande. 

Hur drabbar kostnadsökningen er?
– Vi köper vårt hö från lokala bönder. En hösilagebal har höjts med 200 kronor och vi ser ökade kostnader på både kraftfoder och spån samt att vi ska följa den löneutvecklingen som finns för våra anställda, så visst är det tufft. Som tur är tecknade vi ett treårsavtal på elen, det känns bra nu i efterhand, säger kassören Anna och blickar ut mot Tor och Berra i hästhagen som är relativt nytillkomna till föreningen. 

– Här måste allt fungera, även under krisiga tider när omkostnaderna ökar. Tor och Berra kommer från samma uppfödare och har varit här på gården i 1,5 år, det är föreningens senaste tillskott. Det krävs en inskolningstid, beroende på ålder och bakgrund kan den vara upp till ett år här hos oss. Det ska tränas bland annat dressyr och hoppning. Vi har anställd personal, som också är uppväxta här i klubben, som sköter uppgiften fantastiska bra med våra hästar. 

Om en månad arrangerar föreningen dressyrtävling. 

– Alla gillar inte att tävla på stora arenor utan tycker om de här mindre tävlingarna, det som vi arrangerar. Hopptävlingar kräver lite mer arbete med banbyggeri så vi väljer dressyrtävling i höst, som passar in här hos oss. Det ska bli roligt att få arrangera tävling igen, avrundar Anna. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar