Intresset för solcellsparker ökar dramatiskt
Nyheter Samrådsanmälningarna om markanvändning för solcellsparker har ökat dramatiskt under senare delen av 2022 och ökningen ser ut att fortsätta. Detta är en av energikrisens effekter. Samtidigt gör otydliga regelverk att det kan vara svårt att göra snabba och rättvisa bedömningar.
Länsstyrelserna i sydlänen* har gjort en gemensam kartläggning över solceller på mark, både omfattning av samrådsanmälningar och hur vi hanterar dem. Regelverket som gäller idag behöver anpassas och utvecklas med hänsyn till de stora solcellsparker som nu projekteras. Det skulle ge förutsättning för en effektiv prövning av intressekonflikter samtidigt som det underlättar för solcellsbranschen att veta vad som gäller.
– Det finns flera olika intressenter och olika hänsyn att ta när det gäller omställningen till alternativa energikällor, säger Helena Jonsson, landshövding vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.
– Vi behöver hitta en balans mellan behovet av mark – för i det här fallet solcellsparker – och för jord- och skogsbrukets produktion och andra ekosystemtjänster där alla är viktiga, fortsätter Jonsson.
Frivilligt tillstånd kan sökas för solcellsparker, men det har ännu inte gjorts i Jönköpings län, utan endast samrådsanmälningar. En tillståndsprocess kan ta längre tid och kräva mer omfattande underlag än samrådsanmälan samtidigt som möjligheten att hantera intressekonflikter och behovet av skyddsåtgärder ökar. Därtill ger det en större rättstrygghet för verksamhetsutövaren.
– Det är positivt med storskalig solkraft för energi- och klimatomställningen, säger Nils Lagerkvist, miljöskyddshandläggare vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.
— Elproduktionen i södra Sverige behöver öka. Samtidigt är det viktigt att produktionen sker på platser där den inte ger en negativ inverkan på andra intressen. Kommunerna kan behöva titta på frågan i sitt arbete med planering av mark och vatten var och vilken typ av mark och ytor som kan vara lämplig, tillägger Lagerkvist.
– När solcellsanläggningar planeras där de kan skada skyddade arter och naturtyper kan det krävas fler tillstånd eller dispenser än bara den samrådsanmälan projektören räknat med, påpekar Lisa Arnesén, naturvårdshandläggare vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.
– I vårt län ser vi att det under 2020 och 2021 bara var ett par stycken anmälningar om samråd medan det 2022 kom in 24 anmälningar. Hittills i år har vi fått in två anmälningar. Arealerna skiftar stort. Den största anmälan vi har nu omfattar cirka 60 hektar, men numera får vi frågor om anläggningar på över 100 hektar, fortsätter Arnesén.
– Vid den här tiden förra året betraktades 20–30 hektar som en stor solcellsanläggning i Jönköpings län. För att kunna ge tydligare och tidigare information till den som vill anlägga en solpark kommer Länsstyrelsen i Jönköpings län ställa krav på miljökonsekvensbeskrivningar för större solcellsanläggningar, och sådana som kan påverka särskilda naturvärden, avslutar Arnesén.
Sammanfattning av sydlänens kartläggning visar att:
- antalet anmälningar om solceller på mark har ökat dramatiskt under slutet av 2022, och ser ut att fortsätta
- anmälningarna omfattar allt större arealer – nu finns ansökningar i sydlänen som rör upp till 550 hektar, vilket motsvarar cirka 1 000 fotbollsplaner
- dagens regelverk är inte anpassat för stora solcellsparker. Regelverket behöver utvecklas, både för att länsstyrelserna ska kunna göra effektiva och bra miljöbedömningar och för att solcellsbranschen ska veta vad som gäller
- det är flest anmälningar längst i söder – behovet av förnyelsebar energi är störst i elområde 4, och det är bättre förutsättningar för solel i söder
- avvägningar behöver göras mellan möjligheten till jordbruksproduktion och energiproduktion, båda delar är viktiga för vår försörjning, inte minst i kris
- det är svåra avvägningar och erfarenheten av bedömningar för solcellsparker har inte hunnit bli så stor ännu
*Sydlänen består av: Kronoberg, Kalmar, Blekinge, Halland, Östergötland, Skåne, Jönköping och Västra Götaland.
Källa: Länsstyrelsen