Nyheter

Invasiv art växer så det knakar intill skola

Nyheter I den tidigare ”fårhagen” mellan nya Sörgårdsskolan och Valdshultsvägen i Skillingaryd växer jättebalsaminen fritt. – Platsen är inrapporterad, berättar miljö- och hållbarhetsstrateg på kommunen. 

Jättebalsamin växer på kommunens mark

Ett flertal läsare har uppmärksammat tidningen om att invasiva växten breder ut sig i den gamla ”fårhagen” mellan Sörgårdsskolan/Bullerbyn och Valdshultsvägen i Skillingaryd. Miljö- och hållbarhetsstrateg Lina Larsson kommenterar: 

– Platsen är inrapporterad och vi vet om det. Jag kan inte i dagsläget svara på när vi kommer att bekämpa jättebalsamin på platsen. Bekämpningssäsongen är över nu och rör man plantan nu så sprids arten lättare. 

Via naturvårdsverkets hemsida finns informationen: ”Om man hittar jättebalsamin i naturen är det bra om man rapporterar in det till artportalen. För att hindra spridning kan man slå den innan den blommar och sätter frö. Se till att ta bort fröställningarna från området eftersom fröna kan eftermogna. Samma område bör besökas senare under växtsäsongen och även följande år för att ta bort växter som har grott från frön i marken. Var försiktig vid hantering av ätten, frön och jordmassor som kan innehålla frön. Jättebalsamin pekas ut som en av de mest problematiska invasiva främmande arterna i landet, bland annat för att den är etablerad i stora delar av landet, bildar stora bestånd och har möjlighet till långväga spridning. Genom att jättebalsamin bildar täta bestånd konkurrerar den med andra växter om plats och solljus. Den konkurrerar även med de naturligt förekommande växtarterna om pollinatörer, exempelvis bin. Jättebalsamin förändrar också näringsomsättningen och bildar lager av döda men inte nedbrutna växtdelar på marken (förna) som missgynnar etableringen av andra arter. Jättebalsamin kan bli upp till 2,5 meter hög och växer oftast i stora bestånd. Blommorna är rosa och ibland vita, stjälkarna är grova och ofta rödaktiga samt är en snabbväxande ettårig växt vars blomning kan pågå i cirka tre månader. Man ska inte kompostera jättebalsamin eller lämna till återvinningscentralen. Hör med din kommun om du får bränna trädgårdsavfall i egen regi eller om de tar emot växtavfall från invasiva främmande arter för förbränning”. 

Fotnot: Under förra året och under detta året har arbetsmarknadsenheten på uppdrag av gata- och parkenheten gjort bekämpningsinsatser på jättebalsamin på flertalet ställen i Vaggeryd, Skillingaryd och Bondstorp. 

Intill gång- och cykelvägen till skolan finns den invasiva arten jättebalsamin

Taggar

Dela


4 reaktioner på Invasiv art växer så det knakar intill skola

Hade i trädgården förut. Enkelt att dra upp plantan innan blomning. Släng i tät sopsäck, håll uppsikt efter nya plantor. Alla är borta. Den sprids genom frön som den kastar iväg.

Idiotiskt att ta bort jättebalsamin. Humlorna älskar den. Dem drar nytta av den långt in i oktober. Får miljörörelsen som den vill så tar de död på humlorna också. Det gamla bondesamhället är och förblir borta. Idag finns inga bönder som bara tar en skörd på sina åkrar. Därmed blir det ingen naturlig blommning längre. Samma sak med gullris. Små vildbin älskar gullris.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *