Nyheter

Investeringsstopp i Vaggeryds kommun

Nyheter Det är ett förslag från Budgetberedningen som landar på kommunstyrelsens bord och det verkar finnas en bred samsyn om att införa ett investeringsstopp

Nästa onsdag ska frågan om investeringsstopp behandlas och allt tyder på att förslaget kommer att fastställas. Förslaget innebär att:

  • omgående införs ett investeringsstopp tills vidare
  • Investeringsstoppet gäller skattefinansierade och självfinansierade projekt
  • Det som är påbörjat kommer att slutföras, allt annat läggs på is
  • Istället för de 338 miljoner som beslutades i juni avsätts 100 miljoner som ska lösa pågående projekt och det som finns kvar kan fördelas på särskilt viktiga investeringar
  • Investeringar under en miljon kronor hanteras av kommunstyrelsens arbetsutskott
  • Investeringar mellan en och fyra miljoner hanteras av kommunstyrelsen
  • Investeringar över fyra miljoner hanteras av kommunfullmäktige
  • Kommunstyrelsens presidium samt kommundirektören ska genomlysa de projekt som slutförts och som är påbörjade det senaste året

– Vi fastställde en investeringsbudget på mer än 300 miljoner kronor i juni, säger kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson. När budgetarbetet för kommande år drog igång för ett tag sedan kändes det att var för ambitiöst och för mycket pengar att låsa. Det var en för omfattande investeringsbudget och politikerna kände att det blev för mycket vatten över huvudet.

– Vi har nu en dialog med framförallt barn- och utbildningsnämnden samt tekniska nämnden där vi bett dem att plocka fram en lista på särskilt angelägna investeringar, säger Ulf Abrahamsson som är kommunstyrelsens förste vice ordförande. Det uppdraget har nu gått till förvaltningschef och nämndordförande men är ännu inte behandlade i respektive nämnd.

Orsaken till investeringsstoppet och att investeringsbudgeten fryses beror på att flera av de projekt som genomförts och pågår visar resultat som överstiger den budget som investeringen hade. Därför ska det bli en ordentlig genomlysning.

Taggar

Dela


8 reaktioner på Investeringsstopp i Vaggeryds kommun

Håller med dig. Lägg pengar på äldrevård,skolor och hemtjänst,bland annat. Dags kanske o byta ut
och minska på lite personal på kommunkontoret. Många där som sitter och vänder papper och springer runt utan någon uppgift.

Bra Göran att du kräver en förklaring hur det blivit såhär. Det var väl inte mer än ett halvår sedan man läste på Sk.nu att kommunen hade en mycket god ekonomi, om jag inte missminner mig.
H.J.

Tror media behöver hjälpa till att ifrågasätta hur ramavtalen nyttjas även i Vaggeryds kommun. Speciellt inom tekniska kontoret. Värnamo är nu under luppen och det luktar inte gott!

Därför ingen rondell Sturegatan Storgatan som var så efterlängtad och behövlig
Inte bra för miljön att stå där flera minuter för att komma över

För mig som inte vet hur det fungerar, upphandlas inte det mesta där företag lämnar offerter? Hur kan i så fall dessa offerter överskridas? För i så fall är det ju smidigt att lägga sig lågt för att vinna upphandlingen och sedan lägga på extra slantar ändå. Förstår att det kan tillkomma saker på vägen som gör att budget överskrids, men ibland blir ju saker mångdubbelt så dyrt som planerat. Är bara nyfiken på hur systemet fungerar.

Mycket bra att det nu kommer upp på agendan alla projekt som kraftigt har överskridit budgeten!
Dessa ohejdade investeringar och missräkningar måste analyseras och det är bra att ansvariga politiker drar i nödbromsen!
Det är inte monopolpengar som kommunen leker med, det är riktiga kronor och ören som vi medborgare bidrar med till kommunens verksamhet!
Vi förväntar oss en offentlig redovisning av vad som kommer fram i denna genomlysning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *