Nyheter

Invigning av dopträd i Svenarums kyrka

Nyheter I Svenarums kyrka invigdes på pingstdagen ett vackert dopträd. Dopträdet är ritat och tillverkat av konstsmeden Lars-Göran Larsson från Bodafors. Kyrkomålare Ann Håkansson har förgyllt löv på trädet. Trädet stod på en nytillverkad piedestal, men kommer att placeras i ett av kyrkfönstren när det inte används i dopgudstjänsterna. 

  [1/3]

  [2/3]

  [3/3]

Prästen Pär AJ Persson predikade om dopet och förrättade invigningen. I gudstjänsten sjöngs nya och gamla doppsalmer. Ida Björkhamn var försångare och sjöng även några solosånger. Särskilt inbjudna var de barn som under året döpts i församlingen och deras familjer. Som ett minne fick barnen en glasdroppe att ta med hem. Likadana glasdroppar kommer att placeras i dopträdet när ett barn döps i församlingen. En gång om året kommer dopfamiljerna att bjudas in till en gudstjänst och då få de ta med sin droppe hem. 

Ungefär hälften av församlingarna inom Svenska kyrkan har numera dopträd, trots att traditionen inte funnits mer än sedan slutet av 1900-talet. Svenarums församlingsråd har under vintern tittat på olika förslag till dopträd innan de tog ett slutligt beslut. Finansiering har skett genom Stiftelsen AJ Axelssons donation (Sjöbofonden) där avkastningen ger möjlighet till att smycka Svenarums kyrka samt försköna kyrkogården.

Text och foto Kristina Nordqvist, Kjerstin Bengtsson

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *