Nyheter

Irritationen: ”Klappade till så fötterna försvann”

Nyheter Kommunfullmäktige röstade under gårdagen igenom majoritetens förslag till investeringsbudget för 2024. Men vägen dit kantades av irritation. – Du var stenhård. Du sa ”ta vårt förslag eller gå”, sa centerns Ulf Abrahamsson till kommunstyrelsens ordförande Gert Jonsson (M).

Ulf Abrahamsson till vänster och Gert Jonsson till höger. Foto: Henrik Skoglund och Gert Jonsson

Majoritetens förslag om kompletteringsbudget för 2023 samt investeringsbudgeten för 2024 skilde sig åt mot oppositionens dito. Något som vållade stor debatt under gårdagens kommunfullmäktige.

Centerns Ulf Abrahamsson entrade talarstolen och berättade att han upplever att samsynen som tidigare alltid funnits gällande investeringsbudgeten nu verkar ha försvunnit.
– Jag tror inte Vaggeryds kommun kommer gagnas av denna utvecklingen, sa han bland annat.

Missnöjd

Han inledde dock med att berätta om vad som skedde på ett budgetseminarium i Göteborg där han till en början upplevde att samarbetet mellan de politiska blocken fungerade och att man stod nära varandra i sina respektive budgetar.
– Då klappade någon till så fötterna försvann på oppositionen. Det var ordföranden i kommunstyrelsen, det var du Gert (Jonsson, reds anmn), som konstaterade att ”Ni får tycka vad ni vill i oppositionen, men vi i majoriteten har bestämt oss för att ni får rösta på vårat, eller så får ni göra något annat.” Det var samförståndet, konstaterade Ulf Abrahamsson i talarstolen.

Han fortsatte med att vädra sitt missnöje:
– Jag är så gruvligt besviken, för jag tycker att vi har haft en samsyn i så många år och det är därför jag tror att Vaggeryds kommun har en bra ekonomi. Det är för att man har en politisk samsyn om vissa saker, investeringar är en sådan sak då de ska leva under tid. Det sopade det den nya majoriteten bort, sa han med adress till samarbetet S och M.

Abrahamsson fortsatte sin kritik med att anklaga Gert Jonsson för att underkänna kommunfullmäktiges kompetens.
– Du sa att fullmäktige inte är kapabla till att avgöra om det ska byggas en cykelväg, gångbro eller någonting. Du menade att det var tekniskas tjänstemän som ska avgöra det, eller möjligtvis tekniska nämndens ordförande Kenth Williamsson.

Rätt att delegera

Föga förvånande så ville Gert Jonsson replikera på Ulf Abrahamssons svada.
– Du har en verklighetsbeskrivning som du får stå för och så här tycker inte jag att det var, inledde han:
– Sanningen var att vi var ganska överens om att vi hade för stor volym och när man kommer ner på lägre volymer och ska plocka bort 300 000 där och lite asfalt där. Det är inte rimligt att vi ska avgöra det i budgetberedningen. Vi har en politisk vald nämnd som är vald av fullmäktige att hantera såna saker.

Gert Jonsson fortsatte med att bemöta Abrahamssons kritik angående fullmäktiges kompetens:
– Det är ju nämnden som måste se vart det går att krympa. Det är ett bemyndigande från fullmäktige till de som sitter i nämnderna. Det är inte att underkänna fullmäktige.

Majoritetens förslag till investeringsbudget för 2024 röstades slutligen igenom med siffrorna 22 – 18.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *