Issmältningsmedel för 19 592 kronor
Nyheter Under torsdagskvällen berättade vi att Vaggeryds kommun var omnämnd i SVT;s Uppdrag granskning.
Jörgen Hansson, ekonomichef på Vaggeryds kommun, berättar att det under året 2008 köptes in issmältningsmedel för 11 576 kronor och under 2012 var beloppet 8 016 kronor vilket gör en summa på 19 592 kronor. Inköpen var till Vaggeryds IP och från företaget Royal Chemical Industries.
– När vi får en faktura är grundprincipen att alla fakturor attesteras av två olika personer. En granskare och en beslutsfattare. Vi har utöver egenkontrollen idag ett avtal med ett företag som varnar oss för blufföretagen. I detta fall sker beställning och varukontrollen på idrottsplatsen. Därefter attesteras fakturan av chef i kommunen, berättar Jörgen Hansson.
Bluffakturorna ökar och hur har Vaggeryds kommun kontroll över inkommande fakturor?
– Vi har, som sagt, avtal med ett företag som varnar oss för vad de anser är blufföretag. Vi jobbar också med att utveckla elektronisk handel och noggrant följa upp avtalstroheten i kommunen genom upphandlingskontroller. Vi brukar också dela med oss över kommungränserna, för till exempel GGVV-nätverk, om oklarheter kommer upp som är kopplat till företag, avslutar Jörgen Hansson.
Fotnot; En av de storköpande kommunerna, på issmältningsmedlet, var Kils kommun i Värmland. De har handlat bluffvägsalt för över en miljon skattekronor. Sammanlagt har det offentliga Sverige köpt in över 90 ton av issmältningsmedlet mellan åren 2012 och 2016 vilket motsvarar 15 miljoner skattekronor. Det kan handla om mer, vilket Vaggeryds kommun kan påvisa, då TV-programmet hittat fakturor på inköp av issmältningsmedlet så långt tillbaka som 2004.
Issmältningsmedlet är bara en del av det hela ,sen tillkommer kontors material .sopsäckar ,plastpåsar, servetter och mycket mycket annat ,
PGA att det såldes orimligt dyrt och att uppköparna i kommun fick ”presenter” ,för att tiga och betala, så kostar förbrukningsvarorna inkl issmältningsmedlet 1 .100000 kr Fick uppgifterna i tidning just när det uppdagades!
Hur tänker man när man betalar hundratals kronor för 1 Kg. salt, för det är i princip det man har köpt.
En produkt som på ICA kostar endast bråkdelen.
Om man köper vägsalt i bulk (större volymer i lösvikt)
hamnar man på ett pris om ca. 80 öre kilot.
Vad hjälper det med, företag som skall varna eller
elektronisk övervakning, när man saknar den självklara insikten att jämföra om priset över huvud
taget är rimligt.
Fråga vilken husmor eller privatföretagare som helst.