Järnvägshistoria del 10: Albatrossmän i arbete
Nyheter Det är den onsdagen den 8 maj 1918.
Nästan ett sekel sedan. Georg som heter Rauch i efternamn skriver ett kort till sin käresta Edit Sandberg i Sjöaryd i Tofteryd. Han är en av de Albatrossare som är internerade i Skillingaryd under första världskriget och han har satt på ett femöres frimärke på kortet trots att han egentligen inte hade behövt frankera. Det var nämligen portofrihet för ”krigsfångar” men då hade kortet gått via censuren i Jönköping och kanske inte varit framme i tid.
Georg ville att Edit skulle få kortet så att hon fick veta att han kommer på söndagen.
Kortet andas både järnvägshistoria och posthistoria. Järnvägshistoria för att det är ett motiv med en järnvägsvagn i Skillingaryd. Det står klart och tydligt HNJ på den ena vagnen, alltså förkortningen för Halmstad Nässjö Järnväg.
Det är ved som lastas på järnvägsvagnarna och tyskarna har tagit en liten paus. Trots att de var internerade på Västra Lägret i Skillingaryd hade de möjlighet att arbeta och hade till viss del frigång i samhället eller dess omgivningar.
Det här kortet har rent kopieringsmässigt en hel del övrigt att önska men det är ett tidsdokument och det kommer självfallet att visas i det post- och Järnvägsmuseum som håller på att skapas hos Skivaryds Samlarklubb.
Fotnot:
Detta är tionde delen om järnvägshistoria i Skillingaryd. Det är en serie i samarbete med Skivaryds Samlarklubb som med Håkan ”Pinebo” Johansson i spetsen håller på att bygga upp ett litet post- och järnvägsmuseum i Skillingaryd.