Nyheter

Järnvägsläget lockade Aditro till Båramo

Nyheter Söder om Båramoterminalen, väster om järnvägen och norr om Power. Här kommer nya etableringen att ligga. ”Allting har gått väldigt fort”

Norr om Power kommer Aditro att bygga logistikcenter

Förhandlingarna med logistikbolaget som kommer att etablera sig i Vaggeryds kommun, och ge fler hundratals jobb framöver, började så sent som i september förra året.

– Det har gått oerhört snabbt. De kontaktade oss i september och då var tanken att etableringen skulle ske på Logpoint. En fråga ställdes var det fanns för andra alternativ vilket gjorde att vi rekommenderade Båramoområdet. Järnvägsläget för sina transporter var lockande, så där blev det, säger Tina Blomster som är kommunens samhällsutvecklare.

Nyttjanderättsavtalet är undertecknat av båda parter och under det här första året ska kommunen se till att tomten styckas av och etableraren ska söka bygglov.

– Tomtytan är satt till cirka 172 000 kvadratmeter. Byggnadsvillkoret är satt till minst 40 000 kvadratmeter då de behöver plats för körytor för järnvägsspåret och ett nytt spår inom den blivande fastigheten. När bygglovet är klart så kontrollerar vi att de byggt det de ska.

– Nu går vi in i nästa intensiva fas och stöttar upp, vi har täta avstämningar med företaget. I vanliga fall kan det ta upp till några år innan industrimark säljs, det beror lite på om det finns en tydlig slutkund, men här gick det oerhört snabbt. Jag och Johan (reds anm; näringslivschefen Thorsell) tar fram riktlinjer för att förbereda försäljning av industrimark samt lokaler. Det gör att det blir en tydlighet mot politiken samt skapar även en tydlighet om man som företagare vill köpa mark samt att vår lediga industrimark även ska synas på kommunens hemsida, så det arbetet pågår för fullt.

Hur marknadsför samhällsutvecklaren Vaggeryds kommun?
– Man hör givetvis efter vad etableraren är intresserad av, det kan handla om bostadsläget, utbildningsläget, hur vi säkrar upp för både arbetskraft och kompetensförsörjning, de undrar över vad vi har för kommunikationer. Nya halvtimmestrafiken mellan Jönköping och Värnamo är guld värt för oss. På det viset får vi ett större upptagningsområde, högskolan i Jönköping är viktig för kompetensförsörjningen och infrastrukturen, närheten till både E4:an och järnvägen, är något jag pratar mycket varmt om. Alla kunder har olika behov och därför är mitt samarbete med näringslivschefen så viktigt. Vi två samarbetar också mycket med tekniska förvaltningschefen, vilket ger oss en bra bredd.

Hur ser framtiden på Båramo ut och finns där fler intressenter just nu?
– Vi håller på att inventera vad som finns på vår mark, avrundar Tina och lämnar ett finurligt leende utan att delge något mera för tillfället…

I slutet av juni berättade vi om etableringen, finns att läsa här

Fotnot; Aditro finns även utmed europavägen på Torsviks industriområde

Tomtytan är satt till cirka 172 000 kvadratmeter

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *