Nyheter

Kan bli 400–500 nya jobb i Skillingaryd

Nyheter Logistikbolaget Aditro Logistics har tecknat avtal om att expandera ytterligare genom nya logistikcenter i Båramo i Skillingaryd. – Säg inte utan att vi jobbar för hela kommunen, upp till 400–500 arbetstillfällen i framtiden i Skillingaryd, noterar kommunalrådet Gert Jonsson (M) om satsningen.

Gert Jonsson (M). Arkivbild

Logistikbolaget Aditro Logistics har tecknat avtal om att expandera ytterligare genom nya logistikcenter i Båramo i Skillingaryd på totalt cirka 120 000 kvadratmeter.

– Aditro Logistics etablering i Skillingaryd förstärker ytterligare kombiterminalen Båramos position som viktig aktör inom tåggodshantering i Norden och som inlandshamn, säger Johan Thorsell, näringslivschef på Vaggeryds kommun.

– Samtidigt som Aditro Logistics har fått ett optimalt läge utmed E4:an med egen järnvägsanslutning och snabba vägar ut till Europa, så skapar etableringen också positiva effekter för vårt samhälle i form av fler arbetstillfällen, nya invånare och mer liv och rörelse, säger Gert Jonsson.

I första etappen byggs en fastighet om cirka 50 000 kvadratmeter. Fastigheten ska vara redo för inflytt i januari 2022 och kommer ha Fmcg-fokuserade automationslösningar. Aditro Logistics har under de senaste åren haft en kraftig tillväxt och växt cirka fyra gånger mer än marknaden. Bolaget planerar för att fortsätta sin starka tillväxt och nu med support av de nya ägarna, Posti Group – det är alltså finska Posten. Aditro Logistics besitter i och med detta över 350 000 kvadratmeter logistikcenter. Fastigheten byggs av Ch Square vilken blir dess första fastighet i Jönköpingsregionen.

Arkivbild från Båramo

 

–Vi har en tillväxtagenda som förstärks ytterligare i och med denna strategiska satsning. Vi kommer inledningsvis bygga upp ett automatiserat Fmcg-koncept för att därefter fortsätta vårt fokus på e-handelslogistik. Detta är det första stora expansionsinitiativet tillsammans med Posti som ägare och det är ett viktigt steg för oss som bolag. Enheten kommer vara en högmodern och effektiv enhet med 140 meter tåganslutning för miljövänliga inleveranser. Det är även första gemensamma projektet vi gör tillsammans med Ch Square, vilket vi hoppas blir ett långt och framgångsrikt samarbete, säger Johannes Gussander vd Aditro Logistics.

– Vi är väldigt stolta över att få genomföra denna etablering åt Aditro Logistics och stödja dem på deras fortsatta tillväxtresa. Vaggeryds geografiska läge med tillgång till järnvägsanslutning och goda framtida expansionsmöjligheter gör att det passar utmärkt för en modern och flexibel logistiketablering. Vi har haft en väldigt god och lösningsfokuserad dialog genom hela processen, och tillsammans med Aditro Logistics och Vaggeryds kommun har vi lyckats skapa en attraktiv lösning för alla inblandade parter, säger Alexander Söderberg, partner i Ch Square.

Taggar

Dela


31 reaktioner på Kan bli 400–500 nya jobb i Skillingaryd

Kan tillägga att det fanns ett rykte om detta och roligt att ni nådde ända fram, nu får vi hoppas att det blir så bra som det ser ut. Samt att kommunen jobbar för att man har en planering för bostäder i Skillingaryd, planer för villaområden o lägenheter. Sven Samuelsson med flera, ni har ett stort ansvar. Lycka till

Lite märkligt att detta inte tas upp på lokalnyheterna på tv. Måste ju vara en positiv nyhet med tanke på permitteringar och varsel.

Säger som Gert om ekonomin och bidrag från staten vi ska inte ta ut glädjen i förväg det är inte färdigt än så räkna inte detta än. Innan det är byggt och färdigt så vänta och se.

Allt trevligt med nya saker till vår bygd o trevligt att se att de blir debatter också. Men den som lever får se som det heter.
Då kanske man ska se till att det finns andra saker också än lägenheter/hus att bo i som barnomsorg, skola, fritidshallar & badhus.

Förundrad över reaktionerna på denna oerhört glada nyhet för kommunen.
Blir också förundrad över att det gamla tjafset mellan Skillingaryd o Vaggeryd fortfarande lever. Avstånden mellan våra orter är ju inte större än mellan stadsdelar i en stad. Det viktigaste är väl inte I vilken ort som bostäder byggs och företag etableras. Det viktigaste är väl att det är i vår kommun det satsas.

CJ, förstår att du bor i Vaggeryd eftersom du inte ”bryr” dig. För oss som både bor och verkar i Skillingaryd är det viktigt att även vårt samhälle växer så att vi kan få behålla service i form av butiker och restauranger. Plus att det blir nära till jobbet.

Skillingaryd kan gott fortsätta att vara ett område, där folk jobbar. Bostäderna bygger vi i Vaggeryd, för det är ju ingen som vill bo i ett industriområde?

Bra Ken. Verkar ju som att man tappat fokus på verksamheten och stirrar sig blinda på bostäderna.
Grattis hela kommunen till etableringen.

Vsbo är märklig. Ska det rustat upp i befintliga lägenheter ska hyresgästerna få påslag på hyran. Mycket märkligt. Byta av 40 år gamla fönster påslag på hyran?! Varför? Är väl hyresrätt av en anledning?!

Förstår dig att det kan verka lustigt!
Förklaringen är hur hyressättning fungerar, om vi plockat ut lite högre hyra från början så kunde vi låta bli att höja även vid standardhöjande åtgärder!
Nu fungerar det så att vi förhandlar med hyresgästföreningen om hyressättning och utöver det sker det höjningar vid renoveringar, om du tittar på statistik så har vi låga höjningar generellt!
Det vi alltid jobbar på är att få så bra kvalitet som möjligt till rimliga priser så alla har råd att bo hos oss! (vet att många tycker det är dyrt framför allt i nybyggnation men gör gärna jämförelse med motsvarande i Jönköping!)
Sven

Vsbo är det kommunala bostadsbolag, som har högst hyra per kvadratmeter i regionen. Det förklaras med att Vsbo har haft en hög nybyggnation. Men förklaringen ligger i att Vasbo höjt hyrorna med kr/kvadratmeter, och därmed får äldre lägenheter högre hyror.
Äldre villaägare som flyttar till lägenheter får boendekostnader man inte är vana vid.
Förhandlingar med hyresgästföreningen fungerar inte

Sven, jag tror på den fria marknaden. Fundera på hur fri den är när du har en aktör som äger över 90% av hyresbeståndet.(Någon exakt siffra gav du aldrig, men det är nog närmare 95% om jag kommer ihåg rätt)
Som dessutom har de bästa räntorna, då skattebetalarna har gått i borgen. VSBO kan lätt manipulera ut andra aktörer om man skulle hamna i en situation med mycket lediga lägenheter i kommunen.
Mitt förslag är att VSBO bygger nytt, men säljer samtidigt av lika många eller fler lägenheter. Därmed minskar man sin marknadsandel, vilket på sikt skulle göra marknaden mer sund.

Mats, fel på en siffra, 9:an ska vara en 5:a så stämmer det bättre!
Med andra ord cirka 55 % är Vsbo:s andel – det vill lsäga dvs det är nästan halva hyresbeståndet som ägs av andra aktörer och jag har inget emot att dom övriga ökar sin del!
Sen är det så Mats att vi är en av alla aktörer och vi ”dumpar” inga hyror för att slå ut andra så alla aktörer slåss på lika villkor!
Det borde göra att alla borde vara intresserade av att bygga i kommunen!
Men oavsett var man bygger så blir kostnaden för en hyresgäst ungefär densamma och då väljer många privata att bygga där man kan tjäna mest och risken är lägst, det vill säga närmare Jönköping där jag hoppas det spiller över på sikt i större omfattning söderut!
Det är därför vi som allmännytta bygger i större omfattning i kommunen!
Hoppas detta rättar till lite av din missuppfattning!
Sven Samuelsson, ordförande Vsbo

Hej Sven, enligt kommunens hemsida, finns cirka 300 privatägda hyreslägenheter. Enligt Vsbo:s hemsida har ni 1038. Det ger er en marknadsandel på 78 %.
Jag vet inte var du hittade din fakta?
Hur som helst, så är det positivt med etableringen på Båramo.

I dagens ränteläge betalar asbo högre räntor än övriga, om man räknar borgensavgiften som bostadsbolaget betalar till kommunen.
Bostadsmarknaden fungerar inte, då bygg- och fastighetsentreprenörer profiterar på boende, utan en tanke på att det saknas bostäder.

Alldeles oavsett så kommer alltid Vaggeryd att ligga närmare Jönköping. Det är det som avgör val av bostadsort för merparten av inflyttare till kommunen.

Och att det är mera privata aktörer som bygger i norr är ju att kommunen heter Vaggeryds kommun. Och att kommunen kör med slogans som Bo i Vaggeryd. Mitt Vaggeryd och med sådana slogans så marknadsför man bara en ort i kommunen.

Helt rätt Sven. Det behövs ett kommunalt bostadsbolag som motvikt och annars skulle det inte bli några lägenheter alls på småorter. Vsbo är ett bra bolag… Sälja av? Vet inte om det skulle ge så mycket. Se även på mindre byggnationer i Hok och Klevshult. Vi här uppe i norr klarar oss utan att Vsbo bygger så mycket för hit har privata aktörer hittat. Skillingaryd behöver dock stimulans och där bör Vsbo lägga krutet

Det behövs inte fler bostäder då det är allt för många i kommunen som är utan arbete.
Låt dessa få en chans innan det kommer hit ännu fler människor

Och dom som vill säja sin villa och få tag på en lägenhet och inte vill flytta från en ort som man bott i nästan 50 år

Sven, Vsbo är kanske problemet? Med nästan monopol i kommunen, så vågar väldigt få andra att satsa. Hur stor andel av kommunens hyresrätter äger Vsbo?

Förstår inte varför ingen annan skulle våga satsa?
Våra byggnationer är inte sponsrade av skattekollektivet, snarare tvärt om eftersom vi har hårdare regler som allmännytta!
Men förklara gärna vad du menar?
Ska vi låta bli att bygga, blir det mer privata aktörer då?
Vill du att vi säljer av?
Tror du inte på dom fria marknadskrafterna?
Eller är det så enkelt att dom stora aktörerna ser det mer lönsamt att bygga i större orter?
//Sven

Låter som man vill släta över nya området mot Jönköping. Är inte det mer intressant för att vi får tillbaka pengarna som är satsade och allt vi snart har är en padelarena och en ful staty som ingen ser.

Vem betalar alla byggnader, räls, staket osv. Vilka arrende blir det för företaget. Det är intressant. Kan vara bra om någon med ekonomisinne utifrån stöttar kommunens politiker. Om jag inte missminner är arrendet nu extremt lågt nu. Kan vi få lite siffror. Som sagt planera lägenheter nu – bygg meddetsamma.

Vsbo bygger hela tiden och förhoppningsvis så kommer nya spännande projekt framåt!
Det jag hoppas är att andra bolag ser som oss att Vaggeryds kommun är expansiv och att dom vågar som oss bygga hyresfastigheter!
Det som är kul är att alla ser det naturligt att det alltid är Vsbo som ska bygga, det tyder på att vårt varumärke är starkt!
Men jag lovar att när det är möjligt kommer vi att sätta nästa spadtag för att öka bostadsbeståndet i kommunen!
Sven Samuelsson Ordförande Vsbo

Bra inlägg Kenneth! Byggs det inte så bosätter sig folket liksom kommuncheferna utanför kommunen o då får vi inga skattekronor.
PS. Samtidigt bra av kommunen att ha fått hit detta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *