Nyheter

Jerry informerade om suicidprevention – Våga fråga!

Nyheter Suicidprevention och att välja livet föredrogs av hälsocoach Jerry Karlsson hos kommunfullmäktiges ledamöter

Jerry Karlsson, hälsocoach, föredrog på kommunfullmäktige

Jerry Karlsson, hälsocoach, var inbjuden till kommunfullmäktige i Vaggeryd under måndagskvällen. På tisdag uppmärksammas suicidpreventiva dagen och Jerry berättar för ledamöterna: 

– Så länge det finns liv ska vi göra allt vi kan. I varje del av vårt samhällsbyggnad måste vi tänka säkra passager, broar med mera. en person var sjätte timme dygnet runt, så 4 per dygn i snitt avslutar en människa i Sverige sitt liv. Det görs 40 försök att avsluta, varje dag. 1 600 tog sig liv förra året och i jämförelse med 200 som förolyckades i trafiken. På 60-talet dog ungefär 1 500 i trafiken och genom att ta sitt liv. Tidigare var det ungefär lika siffror men det visar att suicidprevention gör skillnad. 

En film visades som hette ”Steg för livet”. En känslosam berättelse av en 18-åring som försökt ta självmord. ”Det syns inte på utsidan, det är mörk och läskig dröm, jag vill inte vara här, jag vill bara försvinna härifrån, men det går inte. Jag har en känsla av ensamhet som om jag sitter på botten av ett hav och är sista människan på jorden. Jag tror att alla mår bättre om jag inte finns. Det gör ont, det känns som om smärtan aldrig kommer att ta slut. Man orkar inte leva längre. Du kanske har fått höra att du inte kan hjälpa en människa som ska avsluta sitt liv. Jag vet det. Vi är många som vet det. Vi är många som är glada att vi lever i dag. Men någon tog ett steg närmare, vi behöver dig, även om du tror att det inte spelar någon roll. Att göra en skillnad i en annan människas liv, sitt oss mig, se mig, messa mig, du kan väl fråga mig hur jag mår. Kan du göra något för mig? Att jag skulle vara något för någon. Så länge man lever så går det att göra något. Ta ett steg för livet”.

– Jag har sett filmen många gånger. Det visar att det går att ta sig igenom från hopplöshet till hoppfullhet. Det visar att ingen är förskonad från det här, det finns i alla samhällsklasser och sammanhang. Det finns nära oss många gånger. Man pratar mycket kring riskfaktorer och den största riskfaktorn är tidigare försök. Risken är stor att man försöker igen. Man kan ha en psykisk störning som gör att man hamnar i de här tankarna. Ofrivillig ensamhet. Sjukdom. Äldre är överrepresenterade i statistiken. Det kan bero missbruk och det kan vara utbildning, ekonomi och arbete. Man kan känna sig trött och deppig men det en fas som vi alla går igenom och kan ta oss igenom. Men känner man ångest i mer än två veckor kan det vara ett allvarligt läge och utveckla depression och då behöver man professionell hjälp. Ju tidigare man får hjälp är chansen större att man kommer igenom det. Som tur är finns det många skyddsfaktorer. Att personen är hjälpsökande är första skyddsfaktor, då är man på god väg att ta sig igenom det. Det finns hjälp att få. Man ska ha en stabil social situation. God kontakt med anhöriga, att man hör av sig en gång extra, insikt, arbete eller sysselsättning i någon form, att man har framtidsplaner både kort- och långsiktiga planer, vad ska man äta imorgon eller vad ska vi åka på semesterresa nästa år. Brett och gott kontaktnät är också en av skyddsfaktorerna. 

Jerry tipsar om olika hjälplinjer och nästa vecka är det lite extra fokus då det är sucididpreventiva veckan och fortsätter:

– Vi kommer sätta ut gulmålade vänskapsbänkar. Tanken med de här bänkarna är att signalera att sätter jag mig här så kan det vara så att jag vill prata med någon eller att jag vill lyssna på någon, att bygga ett samtal simulerar de här bänkarna. I landet har flera kommuner infört ”kompisbänkar”. Att enkelt kunna visa att ”Hej, jag finns”. 

– Träffar man på någon som har starka suicidala tankar är det 112 som gäller direkt. 

– Ta hand om dig själv, det är tungt att ta hand om någon som mår dåligt. Se till att ha stöd av vänner och familj. Det viktigaste är; Våga fråga, avrundar Jerry Karlsson hälsocoach i kommunen. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar