Nyheter

Jobbat med pensioner – nu pensionär

Nyheter Carina Remnemark, 62, har jobbat i bankvärlden i många år, bland annat i Värnamo, Skillingaryd och Jönköping. Lagom till att det var tid att plocka fram de drygt 400 tomtarna med andra julsaker var det det dags att gå i pension.

Christer och Carina kan koppla av tillsammans. Alla julsakerna är uppsatta.  [1/16]

En gamma, liten tomte som Carina tycker mycket om  [2/16]

  [3/16]

  [4/16]

  [5/16]

  [6/16]

  [7/16]

  [8/16]

  [9/16]

  [10/16]

  [11/16]

  [12/16]

  [13/16]

  [14/16]

  [15/16]

Familjens hus vid Kaffegatan  [16/16]

I många år har pensionsfrågor varit det dominerande i hennes jobb på banken Nordea, men det var kanske inte direkt det som gjorde att hon valde pension som 62-åring.

– Nej det var flera faktorer som att min man Christer Larsson varit pensionär i några år samt att jag också behöver träna mer på grund av en höftskada, säger Carina.

– Man måste njuta med familjen, man vet ju inte hur framtiden blir. Det har även funnits lite i bakhuvudet att tre av mina syskon gått bort i cancer.

Foto: Day Fotografi

Torsdag och fredag före första advent finns det en tradition i familjens hus på Kaffegatan 10 i Skillingaryd. Då har Carina alltid semester för att plocka fram de drygt 400 julsakerna varav de flesta är tomtar.

– I det här gamla huset finns det olika skrymslen och garderober där vi kan förvara allt, säger Carina.

Det är en högtid att se till att det bli jul lagom till advent. Sedan  brorsdottern Linnéa var fem år har hon varit med och numera också Linnéas barn, framför allt Valter.

– Han sa senast när han hade räknat alla saker att det är nog 412 eller 420, berättar Carina glatt.

Julen är en fin högtid för familjen och har alltid så varit. Var man än går i huset så känns julen mycket påtaglig och det till och med doftar jul.  Det doftar också vid kaffebordet jul med givetvis julbröd som tilltugg. Gatan heter inte för int eKaffegatan.

Även i detta hus var det en gång i tiden kafé. Det var det i många vid denna Tofterydsvägen som så småningom fick det passande namnet Kaffegatan.

• Sommarjobbade hos Birgit Peterson
Carina är uppvuxen i Skillingaryd, född som hon är 1959. Hon började sommarjobba som nog 15-åring i Biggans gatukök intill Gulfs bensinstation.

  1975–78 var det gymnasiet i Värnamo som gällde och 1977 hade hon börjat sällskapa med Christer Larsson, en av de två bröderna på Gulfs bensinstation. Sedan har det bara fortsatt, nu i drygt 44 år.

Målet var att bli polis men de visade sig efter intervjuer och tester att Carina hade för kort tid som anställd i något företag. Man var tvungen att ha sex månaders arbetserfarenhet i följd. För killar räknades lumpen men på den tiden fanns det ingen kvinnlig militärtjänst.

– Det kändes orättvist men jag tog lite strömjobb som gympalärare i Vaggeryd och var 1979–80 anställd på Ahlgrens Mekaniska som då liksom nu var granne till bensinstationen.

• Jobb i Värnamo
Sedan fick hon erbjudande om att jobba på Nordea i Värnamo. Där började hon den 11 augusti 1980. Där var det verklig generationsväxling. Av de 14 var fem aspiranter,

Det blev jobb i kassan och 1980 fick alla banker hjälpa försäkringskassan att få in fullmakter från kunderna så att pension, barnbidrag med mera kunde sättas in direkt på kontot i respektive bank,

Året därpå fick man första bankomaten och det kom att hända mycket i bankvärlden på 1980-talet. 

1984 var det dags för att lansera personlig bankman och det blev en stor uppgift för  Carina att jobba med detta.

– Det blev helt enkelt en succé med personlig bankman, noterar Carina.

Det har under åren varit mycket kompetensutbildning både inom banken och att lära kunder om pensioner.

– Vi hade via Medborgarskolan utbildning för kvinnor om ekonomi och det blev fem grupper med 100 deltagare, säger Carina med tydlig glädje i rösten.

• Jobbet i kassan
Kassajobbet har hon också älskat och så pass mycket att hon under 15 år gick in två veckor varje år för att jobba på kundtjänsten på Nordeas kontor i Skillingaryd.

– Det var viktigt att upprätthålla kontakten med en kundtjänst och sedan var det också skönt att kunna få cykla till jobbet.

Man kan säga att hon blev specialist på pensioner och sedan 1989 har hon jobbat med sådana frågor och med Jönköping bas. Det blev även förmögenhetsförvaltning med frågor kring juridik, försäkring och placering.

Man måste också leva som man lär: Carina förstod att den vanliga pensionen inte skulle räcka och 1985 började hon själv att pensionsspara.

Carina Remnemark och Robert Wells vid en konsert i ishallen 2008. Foto: Per Bunnstad

– Det var inte så mycket men många bäckar små. Månadssparande är viktigt och jag fortsätter även som pensionär, noterar Carina,

• Robert Wells
Carina har varit kvinnan bakom de många konserterna med Robert Wells i ishallen i Skillingaryd. Hon och Christer känner Robert privat allt från det att han för många år sedan brukade stanna till vid Ragges Gatukök vid Gulfs bensinmack för att äta.

Konserterna arrangerades genom Skillingaryds IS och givetvis var den strukturerade och tydliga Carina ordförande i kommittén. Än i dag har hon ett eller annat ideellt uppdrag som något evenemang i Jönköping framåt våren.

• Det nya livet
Carina får mer tid tillsammans med Christer och kan även göra annat som fåt stå åt sidan som att brodera.

– Jag måste också styrketräna mer på grund av min höftskada.

– Den 30 november var sista dagen på jobbet och den 1 december började mitt nya liv, avrundar hon glatt medan mörkret sänkt sig på Kaffegatan och julafton närmar sig sakta men säkert.

Fotnot: Vill man läsa mer om Kaffegatan så finns det information här (länk)

Dela


Lämna ett svar