Johannes leder Elmiateamet i Bratteborg
Nyheter För 12:e gången arrangeras Elmia Wood i Bratteborg. – Jag är stolt, både som kommunbo och som medarbetare, berättar Johannes inför årets stora mässa i Vaggeryds kommun.
Johannes Hansson, bosatt i Pålskog väster om Skillingaryd, jobbade tidigare på Sandahlsbolagen. När tjänsten tog slut fick han erbjudande om att ta över skogsförvaltningen på Bratteborg i eget bolaget. Det gjorde han och när pandemin var över behövde Elmia personal, och platschef, och då kom namnet Johannes Hansson upp. Sedan ett år tillbaka har han tagit över rollen som mässansvarig och senare i juni intar den anrika mässan Bratteborgs klassiska skogsmark igen…
– Jag har kvar förvaltningen fortfarande så när jag inte här med Elmia, så är jag här i skogarna ändå, säger Johannes och ler när vi träffar honom vid en monter som snart fylls med både utställare och tiotusentals besökare från när och fjärran.
När vi träffar Johannes tidigare i veckan väcks området till liv och på mässlingan och grusvägarna kör Farmartjänst, med Per Karlsson bakom ratten, förbi med vägsladden.
Vad gör en skogsförvaltare?
– Man kan säga att jag är markägarens förlängda arm gällande skogsvård och avverkningar men även kontakt med grannar. Jag förvaltar 1 050 hektar skogsmark och hela fastigheten mäter totalt 1 400 hektar. Jag jobbar strategiskt med skogen och det finns både möjligheter och förutsättningar med en så pass stor gård som Bratteborg är. På en så här stor fastighet så händer det alltid något, menar Johannes.
– Elmia är ett inkomstben ur markägarperspektiv. Här på området där mässan arrenderar så är det inte bara ett hundraprocentigt skogsbruk utan det är ett mässområde där man ser att det kanske inte gallras optimalt då man kompenseras genom ett arrende. Ur Elmias perspektiv är ogallrad skog en möjlighet till demovisning. Elmia är en demomässa och här är maskinerna i sitt rätt element, säger Johannes.
Elmia Wood arrangerades första gången i skogen 1975 och då var man var hos större markägare. Man högg mycket förr och det blev en faktor att man behövde flytta runt.
– När man kom hit till Bratteborg 2001 högg man också rätt mycket, man var både i storskaliga slingan och småskaliga slingan. Där det nya industriområdet är i dag, norr om travbanan, har det också varit mässa, likaså vid Ekeberg. Bratteborg var så stort att man kunde flytta runt fast hos samma markägare. 2013 byggdes en fast slinga och den använder man delar av fortfarande. Det blir mer stationärt. Vi grävde ned fiber och el som ingår i monterhyran. Tidigare kom många utställare sista dagen och man skulle tilläggsbeställa något, nu har vi gjort mer rationell hantering av det. Produktkatalogerna minskar och man kanske visar en youtubefilm istället och visar den. Vi ser det som en hygienfaktor att erbjuda fiber och el och det är en investering för framtiden och för mässområdet.
Hur ser planeringen ut inför denna stora mässa?
– 1,5 år innan börjar jag med budget och 14 månader innan är det dags för monterförsäljning. Efter årskiftet, och under sista halvåret, är det mer fysisk planering på mässområdet med vägbyggnationer, program och tema på mässan. Jag har sex personer under mig där kommunikatörer, säljare, koordinatorer och platschefen finns. Vi har också ett servicegäng och underleverantörer knutna till oss, de kör grus, flis, ser till att logistiken fungerar, övrig service till våra utställare bland annat. I år ska 3 000 kubikmeter flis hit och en lastbil tar cirka 150 kubik. Farmartjänst hjälper Elmia med flis till montern, ved till vedklyvarna, grot (reds anm; krossade grenar och toppar), stubbar och med vägarna. När det gäller rekvisita är det inte bara tält som ska sättas upp utan allt har skogligt tema, såklart.
Tidigare var det två skogsmässor som vardera arrangerades vartannat år, hur är det nu?
– Vi har slagit ihop Skogselmia och Elmia Wood och mässnamnet är numera det sistnämnda, Elmia Wood. Det är en internationell mässa för profesionella och skogsägare.
300 utställare anländer hit till skogen i början av juni och årets tema är innovation och AI i framtidens skogsbruk. AI handlar om delautomatisering och förarstöd. Exempelvis hjälp med vissa delar av kranrörelse där AI är en del i att sätta förutsättningar till en automatisering. Ska man göra autonomt i skogen behöver man sensorer som tolkar omgivningen. Man behöver hjälp med att mäta gallringsstyrkan. Ska det bli som bilar, att de blir självkörande, eller fjärrstyra maskinen från ett kontor, då behöver man sensorer som ”ser” skillnaden på mossa, stubbar, stenar som man kommer att köra över. Det är ny kompetens som behövs. Skogsmaskintillverkarna har inte den kunskapen utan det är andra företag som kommer med detta.
Vad gör Johannes under mässdagarna?
– Jag har det övergripande ansvaret för mässan om det händer något, är ansiktet utåt, har kundvård, möter journalister och leder teamet här på plats. Vi har egna sjukvårdare, räddningstjänsten är här både med flask- och brandvatten. Vi har ett riktigt gott samarbete med räddningstjänsten här i kommunen. Polistillståndet har anlänt då vi behövt söka det för att anordna en ”allmän sammankomst”, vi har tillåtelse från Trafikverket gällande skyltning och från Länsstyrelsen att ändra vissa trafikföreskrifter vid entrén.
Att Johannes trivs här på området kan inte undgå någon och han kommenterar:
– Det här är en ändamålsenlig plats. Nära E4:an, stor skogsägare, rymlig plats med 150 hektar mässområde.
Är det några nyheter med årets mässa?
– Vi har en förändrat slinga med genvägar. Vi har ett innovationstorg där spjutspetsen är ny teknik. Nordiska mästerskapet i timbersport arrangeras på lördagen. Vi har ett campusområdet där vi samlar läroverken på ett och samma ställe, det tror vi gynnar kompetensförsörjningen och ökar intresset för det skogliga arbete. Arborister finns på plats som bedriver trädvård och trädbeskärning. Utövarna är ganska så trendkänsliga, egna företagare som har nära kundkontakt och man vill att det ska se snygg, prydligt ut och vara proffsigt utfört.
Hur många besökare räknar ni med?
– 30 000. Vi växer och 20 procent är utländska besökare. Främst Norden men även Tyskland, Polen, Baltikum, Holland, Belgien, Storbritannien. Vi har en japansk delegation, samt från San Fransisco, på plats. Den internationella prägeln finns kvar och Elmia Wood är ett starkt varumärke.
Vad betyder mässan för dig?
– Jag är stolt, både som kommunbo och medarbetare. Elmia Wood är en mötesplats. När det blir mer och mer digitalt i alla former så är den fysiska träffen än viktigare. Mänskliga möten och att träffas då skapas magi och man knyter kontakter, minnen och får upplevelser. Det är en folkfest. För oss i kommunen är det verkligen en folkfest och de som är beredda att åka flera hundra mil för att komma till Bratteborg har stor en stor betydelse för oss. Att leda teamet är jättekul.
Årets Elmia Wood, som för övrigt har 50-årsjubileum, arrangeras för 12:e gången i Bratteborg. Senaste mässan var 2022 och kommer från och med i år att gå tillbaka till udda år. Avtalet med Bratteborg löper också över 2027 och 2029.
Minsta montern är 4 gånger 4 meter. Största är tusen kvadratmeter. Lokala föreningar är bland annat Bratteborgs Ridsällskap som ansvarar för städningen och Vsok som ser till att campingen fungerar.
När vi besöker mässområdet finns redan en utställare som planerar sin monter, FTG från Bäckefors som bygger skogskärror. Vi träffar Joacim Karlsson och Peter Freudentahl som tog vägen ”förbi” Småland och Vaggeryds kommun under onsdagsförmiddagen.
– Elmia Wood är viktigaste mässan för oss och vi har varit med sedan 80-talet. Här visar vi nya produkter. Ska man vara aktör på marknaden ska man vara här. Visst det är mycket planering men väldigt roligt. Vi är här idag och kikar lite men kommer två dagar innan mässan och bygger upp vår monter, säger Joacim Karlsson med vovven Olof som fick följa med på mässplaneringen.

Johannes är mässansvarig för Elmia Wood. När han inte jobbar med Elmia är han i skogarna ändå då han har ett förvaltaruppdrag åt Bratteborgs gård