Nyheter

Johnny lämnar över ordförandeklubban

Nyheter En (KD)-legend inom politiken lämnar vid årskiftet nästan alla sina kommunuppdrag och nu står barnbarnen, grävmaskinen och resor med frugan på agendan.

Johnny Wackt föddes i byn Ammelund, gick i Ekeryds skola sista året innan skolan lades ner och därefter blev skolgången i Byarum för då 8-årige Johnny.

– Jag har inte gått mer än 7,5 år i skola, men klarat mig bra ändå, börjar Johnny Wackt berätta och nämner att han har även gått på Segerstadskolan.

– Min far kommer från Kullen i Åsthult. 1959 köpte han gården Kullen och därefter granngården Tröjebo 1966. Jag arrenderade fars gård från 1975 och tog över gården 1980. Jag slutade med mjölkkorna för 18 år sedan och haft mellan 150 – 170 köttdjur. Jag har varit bonde i 43 år, vilket jag är stolt över. Det har varit en fantastisk utveckling inom jordbruket under åren, menar Johnny.

1989 fick Johnny Wackt en fråga från Valter Isaksson i Hok om han skulle kunna tänka sig att engagera sig politiskt, då hette partiet KDS. Därefter har han varit miljö- och byggnämnden trogen till nu och arbete i nämnden är till 90% lagstyrt, så partifärg har egentligen ingen märkbar betydelse.

– Jag har suttit i kommunstyrelsen under två mandatperioder, då Bengt Dahlqvist var ordförande. Där var det mycket arbete, men trivdes mycket bra att jobba tillsammans med Bengt. Tekniska har jag också suttit med i två mandatperioder, men miljö- och byggnämnden har legat mig varmast om hjärtat där jag har varit ordförande två omgångar, vice en period och ledamöter resterande mandatperioder sedan 1989, berättar Johnny.

Förutom ovan tre nämnder och styrelser fanns Johnny med i handikapprådet (nuvarande tillgänglighetsrådet), parlamentariska gruppen, där han även framöver kommer att vara ersättare.

Johnny Wackt

– Utöver mitt politiska arbete har jag suttit med i många jordbruksföreningar som LRF, SCAN;s bolagstyrelse, hette förr JLS, jag är engagerad i Ekeryds missionsförsamling där vi är 24 medlemmar, och må säga att församlingen är unik, då antalet besökare på en gudstjänst är fler än vårt medlemsantal, säger Johnny.

– Satt med som politiskt respresentant i Länsstyrelsens styrelse. Det var jag, Berry Lilja och Evald Andersson. Vi förhandlade om pengarna som reglerades. Idag är Länsstyrelsen helt tjänstemannastyrt.

Vad har varit det bästa med politiska uppdrag?
– Lärorikt arbete där man träffat mycket folk. Och framför allt se utvecklingen som har skett i samhället. Det har ändrat sig otroligt mycket, oftast till bättre, men det har blivit mer byråkratiskt och alla ser inte med det sunda förnuftet. Jag är bonde och entreprenör ut i fingerspetsarna och det är inte lätt att göra om en gammal bonne till en byråkrat, säger Johnny med ett stort leende och nämner att tvärtom inte heller är det lättaste.

Att vara kommunpolitiker kan också ha sina negativa sidor…
– Det handlar fram för allt om när folk inte är nöjda med sitt beslut. Beslutet har kommit till i en byråkratisk anda och en enig nämnd, man får ta en del kritik för sitt ställningstagande, men det handlar ju om beslut som är tagna i en hel nämnd, inte enskilda beslut. Vi kan inte göra alla till lags. Bor man i detaljplanlagt område så ska man rätta sig efter de lagar och förordningar finns.

Är det något speciellt bygge som du minns lite extra här i kommunen?
– Expertbygge och när vi byggde motorvägen, då hade vi mycket och göra. Vi begärde mycket avfarter och vi ville ha en i varje ände i kommunen och det fick vi. Båramoterminalen var ett stort projekt. Västra strand och där fick vi kämpa i många år, då många ansåg att det låg för nära Hjortsjön. Alla frågar efter en tomt vid en sjö, vilket är attraktiva tomter att bygga på och många vill bo ända nere vid vattnet. Försöker att avråda från det då det dels är mycket mygg, knott, och fuktigt, bättre att bygga en bit ifrån och se vattenspegeln från huset. Östra strand började jag och Evald jobba på, då vi skrev en motion om ärendet. Strandskyddet har förändrats. Många tycker att det är lättnad, men jag tycker att det funnits undantag och nu är det LIS-områden som styr. Alla vill lägga sig i, inte bara grannar, utan miljöorganisationer, andra sakägare, naturskyddsföreningar och så vidare. Jag lever nära naturen och vill skydda det också såklart men det får inte bli ett absurdum.  De som byggt och de känner att de blivit bra bemötta och de fått bygga vad de vill och tackar för att det gick smidigt. Det är det som är positivt. Man får ta del av stilar och tycken, vi har olika åsikter. Alla har sitt drömhus och vill bygga på sin drömtomt, säger Johnny.

Johnny Wackt

Vad ska du göra nu när du lämnar det politiska?
– Det ser inte ut som att jag får mer tid över… Jag sitter med i Långserums styrelse och flera andra föreningar. Grävmaskinerna står kvar här hemma och nu kan och får jag arbeta när jag vill. Jag har planerat att hjälpa barnen med sina gårdar. Jag njuter så otroligt just nu, då jag inte har någon press på mig. Vill jag göra något under dagen så gör jag det. Motorcykeln står i garaget och väntar på att luftas. De åtta barnbarnen är mellan 1 till 9 år, och de gillar att åka traktor, gärna en hel dag, så jag blir inte sysslolös, menar Johnny.

Tycker du det är svårt att engagera nya politiker?
– Vi måste försöka göra det så intressant som möjligt och det ska vara lätthanterligt. En ung person som kommer in i politiken idag har förhoppningar att vilja förändra. Politiska arbetet kan vara tungarbetat och från det att någon kommer på en idé till det har förverkligats tar det tid. Man kanske ska vara lagd till ett visst sätt. Bara det blir bra för medborgaren måste det vara det största drivet hos en politiker och sedan får ideologin komma i andra hand.

– Det har varit en stor uppoffring och min fru Solveig fick ta ett stort lass här hemma med barnen när de var små. Det är barnfamiljer och deras framtid som ska formas, det kan man förändra på kommunnivå, däremot är det mycket prestige längre upp som i regionpolitik. I politiska arbetet i en kommun ska det såklart vara ledamöter från alla åldrar, men det är inte lätt att engagera även att det behövs. Det politiska arbetet har förändrats mycket över tid. Idag är det smidigare ärendehantering där tekniken hjälper oss otroligt mycket.

– Positivt arbete med uppdraget om landsbygdstomter som jag och PO Toftgård har jobbat tillsammans med där vi förmedlat tomter. Västra fiberföreningen är en milstolpe då Magnus Hansson i Pålskog ringde mig och sa att de startat en förening på östra sidan och att det är klart att vi även ska ha en sådan förening, och så blev det. Nu ska vi ut och resa. Min fru blev pensionär här tidigare i år och vi har inte haft många gemensamma semesterdagar. Haparanda kan bli första resmålet, säger Johnny och frun Solveig nickar instämmande.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Johnny lämnar över ordförandeklubban

Lämna ett svar