Jonas är ny skjutfältschef
Nyheter På Skillingaryds skjut- och övningsområde har kapten Jonas Wassborg blivit ansvarig.
Jonas Wassborg, bosatt i Forserum, har tidigare jobbat i Eksjö och varit truppofficer i många år och utbildat soldater men även haft stabstjänst inom militär logistik. Intresseanmälan för nya tjänsten i Skillingaryd gjordes redan för två år sedan och när den dök upp sökte Jonas Wassborg direkt.
– Jag har sett fram mot den här tjänsten jättelänge. Min roll är att leda och distribuera verksamheten, ta emot beställningar, få ut skjutvarningar och se till att fältet är stängt innan övning startar, börjar Jonas Wassborg berätta på kontoret vid Västra lägret.
Från årskiftet var det befattningsbyte vilket var ett led i försvarsmaktens åtagande med ökad bemanning och mer övning på skjutfälten i regionen.
– Vi har många som övar här. Ing2, P7 och hemvärnsorganisationer från alla delar i landet besöker oss flitigt. Intresset för hemvärnet har ökat och under tiden försvaret gick vilse har hemvärnet fått en tyngre roll i samhället. Under våren kommer Swedec till Skillingaryd, de har årliga återkommande blåljusövningar och en stor sådan kommer att vara här under våren, berättar Jonas som började sin nya tjänst i Skillingaryd i början av januari.
Hur ser en vanlig dag ut för dig här på skjutfältsexpeditionen?
– Det finns två servicemän till här, förutom jag, som är anställda. Varje morgon klockan 08.00 börjar vi med skjutledargenomgång. Vi ansvarar för skjutsäkerheten och hur själva skjutningen ska gå till. Några av oss hjälper till att plocka fram ammunition och någon ser till att fältet är bommat. Vi kör alltid ett varv på fältet. Ser vi spår av någon är vi skyldiga att söka efter personer. Häromdagen såg vi fot- och barnvagnsspår vid Strandvägen som hade rundat en av våra nedfällda bommar. Spåren gick ut mot Fågelforsdammen och ut från området, som tur var. Är bommen stängd så är det skyddsobjekt som pågår och man begår brott om man beträder fältet när vi har stängt. Vi har många bokningar som ska administreras. Kartor med skyddsområden lämnas in där man beskriver vilken plats man ska vara och skjuta på. Egentligen är det allt administrativt hur vi nyttjar fältet och vår inre säkerhet. Skjutplatserna finns i ytterkanten av fältet och man skjuter in mot området. Vi har radiosamband och skulle det hända något, gud förbjude, så har vi en organisation för säkerheten där våra brytpunkter används för att möta upp räddningstjänst och där alla ska samlas om något händer, berättar Jonas som vill informera till allmänheten att det är absolut förbjudet att beträda fältet när bommarna är nere.
Att vara skjutfältschef är annorlunda än platschef som Skillingaryd har haft innan. Förr var platschefen ansvarig även för städ, mat och byggnader men eftersom omorganisation gjordes in på 2010-talet kom Fortifikationsverket och övriga stödaktörer in i bilden och idag är skjutfältschefen enbart ansvarig för övning, skjutning och skjutfältsområdet.
Unikt övningsområde
– Jag var tidigare miljöhandläggare på Ing2 så jag är väl insatt i Skillingaryds övningsfält och frågeställningarna kring skötselråd, influensområden och buller samt känner väl till kommunen och Länsstyrelsens funderingar. Miljöbalken infördes 1999 och sedan dess har det förändrats mycket. Ska man ändra på något är det bullerlagen. Kommunen har även ett riksintresse att ta hänsyn till. Skillingaryd har ett unikt skjut- och övningsfält. Halva området är enbart övningsfält där man kan göra andra saker. P7 (Revingehed) har överlevnadskurs här om någon vecka till exempel. Arbetet här har legat i dvala men nu ska en arbetsgrupp till som ska utveckla övningsfälten med dagens mått mätt, berättar kapten Wassborg som också övat som ungt befäl i Skillingarydsskogarna.
– Jag har provat civilt jobb också, men det var inte grönare på andra sidan, säger Jonas och berättar vidare om sin samverkansbefälstjänst i Kosovo 2012 – 2013 och att Ing2 har tre utlandsförband att bemanna i nuläget. Mali, Afghanistan och Centralafrikanska republiken på uppdrag av FN och EU.
På övningsfältet på Ing2 i Eksjö jobbar man med fältarbete och röjer minor och området ser något annorlunda ut än vad Skillingaryds skjutfält gör, här skjuter artillieriet med kanoner och sprängningar.
– Det roligaste med mitt jobb är de förändringar som jag kan vara med och genomföra. Ett jobb som innebär både inom- och utomhusarbete, vilket är fantastiskt samtidigt som jag får träffa många olika människor, avslutar Skillingaryds nye kapten.
Välkommen vi är glada att verksamheten fortsätter på skjutfältet och kanske hjälper vår kommun att bli en levande plats i utveckling.
Välkommen Jonas till Skillingaryd👍
Välkommen Jonas det var roligt att du fått tjänsten, Vi känner ju dej som scout så vi hoppas att vi kan träffas.
Det var roligt att se att Jonas Wassborg kommit till Skillingaryd!
Välkommen Jonas. Hoppas jag kan komma ner till dej och få ett kort som ger tillträde tilla att köra på skjutfältet