Nyheter

Jordbruksmark att odla eller bebygga

Nyheter Länsstyrelsen har utarbetat ett dokument för att lyfta frågan om jordbruksmarkens betydelse för Jönköpings län

Arkivbild

Det framgår av den rapport som Länsstyrelsen har tagit fram för att belysa jordbruksmarkens värden för samhällsplaneringen. I länet finns det mycket åker- och betesmark som ofta kommer i fråga för ytterligare etablering av byggande och expansion. Av den totala markanvändningen i länet står jordbruksmarken för 12% vilket motsvaras av 128. 000 hektar (motsvarande omkring 250.000 fotbollsplaner). Av detta är 2/3 åkermark och 1/3 betesmark. Andelen betesmark är betydligt större i Jönköpings län än i riket, vilket kan bero på att länet ligger i det så kallade mjölkbältet med en stor andel djur i jordbruksföretagen. Länet har en god självförsörjningsgrad där nötkött och mjölk ligger på väl över 100%.

I samband med diskussionen om livsmedelsproduktion, röster för ökad självförsörjningsgrad och markanvändningen i ett globalt perspektiv höjs röster för en god dialog inom till exempel kommunerna om markanvändning i ett totalt perspektiv.

När det kommer till diskussioner om tätorternas utbredning används främst argument som svara mot befolkningstillväxt, bättre levnadsvillkor med större bostäder och ökade möjligheter till fritidsaktiviteter. Med tanke på höga markpriser i stadsnära områden uppmuntras utvecklingen av ny bebyggelse i utkanterna, något som för med sig till exempel krav på transporter och infrastruktur. I rapporten pekar man på den iver som finns i kommunerna att exploatera jordbruksmark med hänvisning till ökade resurser i from av skatteintäkter och en allmän brist på medvetenhet om markens värde som begränsad resurs. Det leder till att man främjar nya bostäder, affärs- och industriområden på förhållandevis billig mark. Rapporten pekar på det faktum att marken är undervärderad, här ett svagare lagskydd är skogar och naturreservat samt att man inte riktigt tar till sig att exploateringen är oåterkalllig.

Rapporten är indelad i två delar där man inledningsvis gör en kunskapsöversyn för att skapa en länsövergripande lägesbild om markanvändningen utifrån bland annat livsmedels- och klimatstrategier. Därefter övergår rapporten i en del so fokuserar på den översiktsplanering som görs utifrån dess funktion som styrdokument inför strategiska avvägningar som rör den jordbruksmark som finns till buds i Jönköpings län.

Taggar

Dela


1 reaktion på Jordbruksmark att odla eller bebygga

Lämna ett svar