Nyheter

Julkapp delades ut till vardagshjältarna

Nyheter Sedan 2011 har kommunens volontärer hjälpt till med språkcaféet på Fenix. Under veckan har julklappar delats ut till 16 vardagshjältar.

Arkivfoto från Språkcafé i Fenix matsal. Foto: Göran Stålhammar

Göran Stålhammar, i Vaggeryd, berättar mer.

– Det här språkcaféet är på lektionstid, så att det är obligatorisk närvaro för sfi-eleverna. Caféet arrangeras under elevernas svenskalektioner och har varit vid Fenix sedan vi startade hösten 2011. De första fyra-fem åren hade vi språkcaféet varje onsdag. Vi var då upp emot totalt 25 språkvolontärer. I dagsläget är vi ungefär 15 stycken.

– Under 2011 så var det mest somalier som kom till Sverige. Kriget i Syrien gjorde att många syrianer kom med början år 2012, där toppen noterades 2015, och då fanns även personer från Irak och ensamkommande flyktingbarn med i språkcaféet.

Kan du berätta vad språkcaféet innebär?
Vi arrangerade en enkel fika med kaffe och någon kaka. Här var också internationella vänner och sponsrade vår verksamhet när vi var i Fenixmatsalen. Vi kunde vara upp emot 50 elever och 20 volontärer. Vi fikade och satt och pratade. Vi hade en skål med förslag vad vi skulle prata om; det kunde handla om svenska maten, hur det är att leva i ett annat land, annan kultur, kvinnans roll i sitt hemland där det inte var så vanligt att kvinnan var ute i arbetslivet, och så vidare. Det fanns alltid något bra samtalsämne när vi fikade.

– Våra volontärer har varit väldigt musikaliska, så sista kvarten delade vi ut sångblad och sjöng allsång. Det är ett sätt att träna språk, berättar Göran Stålhammar.

Men under de sista tre-fyra åren tappade språkcaféet några volontärer med ålderns rätt. Detta gjorde att språkcaféet arrangerades varannan onsdag i stället för varje.

– Det har fungerat bra. På sommaren när terminen gick mot sitt slut i juni så brukade vi anordna en knytlunch, vi fick provsmaka varandras medhavda mat. Utanför matsalen på Fenix är det en altan och där dukade vi ett långbord där vi provsmakade allas rätter. Vid midsommartid klädde vi midsommarstången. Vi gjorde ett signifikant midsommarfirande.

Arkivfoto från Språkcafé i Fenix matsal. Foto: Göran Stålhammar

I höstas så flyttade SFI-eleverna från Fenix till Skänkelund.

– Det är inte samma tryck som det var för några år sedan. I våras kom det 25 nya elever och sedan har några kvotflyktingar kommit. Det var tänkt att vi skulle jobba på som tidigare. Vi hann att starta upp några språkcafé i början av året. Sedan kom det här, som vi alla känner till, och att alla 70-plussare ska vara hemma. Vi fick således pausa den här verksamheten och sedan började även SFI undervisningen att arrangeras på distans. Det har varit tufft för vissa elever att hänga med. De nyanlända läkare och advokater har inte så lång uppförsbacke jämfört med många andra.

– I somras lättades restriktioner och vi funderade på om vi kunde starta upp den här verksamheten igen. Vi kanske kunde vara ute och promenera och samtala, det blev tyvärr enbart en tanke. När jag började ta upp det här med lärarna så började andravågen av covid-19 att blomma ut, så det blev inget av det här. Så där är vi idag och arrangerar inga språkcaféer. Under sista delen av vårterminen diskuterade vi digitala verktyg. Det var inte enkelt att för varken elever eller volontärer, men det blev inget av detta heller. Idag kan vi inte bedriva någon verksamhet. Alla volontärer är äldre, men vi har beredskap, så förhoppningsvis ska vi starta upp till våren, berättar Göran Stålhammar som varit med från starten och kommenterar att det är så roligt att se elever från tidigare år, de hejar och vinkar och det är så roligt att se att eleverna har fått sysselsättning och funnit sin plats i kommunen.

Julkapp till vardagshjältarna
– Det är meningsfullt arbete vi gör och Internationella vänner har stöttat oss när vi har haft avslutningar och nu ska vi uppmuntra våra volontärer. Jag har varit och hämtat presentkort på ICA här i Vaggeryd som nu har delats ut till våra vardagshjältar. Med det här presentkortet kan man inte åka till Värnamo eller Jönköping och handla utan det ska användas i kommunen. Det är 16 volontärer som ska få julklapp från Internationella vänner. Oerhört många ideella timmar har lagts ner för att hjälpa till och en del har även öppnat upp sina hem, alla är riktiga vardagshjältar, avrundar Göran Stålhammar.

Taggar

Dela


Lämna ett svar