Nyheter

Kalkyl önskas innan borgen lämnas

Nyheter Under kommunfullmäktige debatterades den önskade generella borgen på 280 miljoner kronor till Vaggeryds Energi. Men eftersom mer än en tredjedel, där (C) gick i främsta ledet, röstade på annat förslag än kommunstyrelsen blev det återremiss av ärendet. ”Jag tycker det här är en märklig hantering och så här kan vi inte behandla politiska beslut”

Generell borgen för 280 miljoner kronor önskades

Kommunfullmäktige skulle under måndagskvällen besluta att ge energikoncernen Vaggeryds Energi AB ett generellt borgenstak om 280 miljoner kronor. Det var kommunstyrelsens förslag även om Ulf Abrahamsson (C) tidigare reserverat sig mot beslutet. Han är först ut i talarstolen i den sena timman som nu hade blivit i Folkets hus i Vaggeryd.

– Jag tycker det här är den mest märkliga hanteringen. Jag måste backa tillbaka till första presidiemötet som vi hade med Vaggeryds energi. Vi diskuterade om att de hade två pannor som började bli uttjänta och att de tittade på olika alternativ. Antingen köpa energi från Jönköping, andra var att renovera upp och modernisera pannan i Vaggeryd och Skillingaryd och det tredje var att bygga en ny panna centralt mitt i mellan orterna. Den informationen vi fick var att det var något lägre vinst och också en lägre risk för att köpa energi från Jönköping. Det tredje alternativet gav den största vinsten men också en betydligt högre risk. Redan där sa jag att det är en fullmäktigefråga. Jag är ganska irriterad och misstänksam då man plockat bort två alternativ. Ingen kalkyl eller något. Det enda jag och min grupp är att vi säger inte nej till att bygga en ny anläggning. Respekt att bygga för så många miljoner. Varje sunt bolag som ska göra såna här stora projekt ska utvärdera alla tre förslagen. Stämmer kalkylen på alternativen? När man gjort den här kontrollen, det här inte för att misstro någon, då är det rimligt att fullmäktige också får ta del av förslaget och göra en riskbedömning. Är det så långsiktigt att vi vill ha en lägre vinst men en betydligt lägre investering. Hur påverkar det våra taxor. Vad är det för underlag vi ska ta beslut på? Gert försöker övertala mig att investeringarna ska tas beslut på senare. Så kan vi inte hantera politisk beslut. Jag lägger förslag på att ärendet återremitteras. Det ska fram grundliga kalkyler så att fullmäktige kan läsa igenom i lugn och ro. Jag vill inte att vi ska ta beslut helt i blindo, säger Ulf Abrahamsson (C).

– Vi yrkar bifall att Vaggeryds energi får borgen på 280 miljoner. Det här är styrelsens för bolaget som får ta uppgiften, säger Kenth Williamsson (S).

– Jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. Vi tog ägardirektiv nyss och det här stämmer väl överens med att man ska utveckla sin fjärrvärme. Vi har också fler ställen, det är också ett miljöprogram som fullmäktige beslutat om, det är samverkan med näringslivet. Man säljer mer fjärrvärme och det kräver att man ska förse de här stora byggnationer, säger Gert Jonsson (M).

– Vi har inte sagt nej till fjärrvärme. Men de tre alternativen borde man få kalkyl på. Ni säger Kenth att ni har fullt förtroende. Det har vi också. Men bolaget har säkert tagit rätt beslut. Men det är vi 41 stycken som också måste ta hänsyn. Vi ska ha fjärrvärme, men vi ska också ha kalkyl om vi gör en investeringar på så mycket pengar. Vi måste ha bra underlag när vi tar beslut. Jag tycker att vi ska kräva att få reda på kalkylerna, säger Ulf Abrahamsson (C).

– Jag yrkar bifall. Vi har lite olika åsikter om det här. När det gäller investeringarna så gäller det var ägarna har för åtagande för att ta bra ekonomiska beslut. Ägarna till bolaget är att det finns samhällsnytta. Styrelsen har gjort otroligt mycket kalkyler på de här investeringar och med hjälp av externa konsulter, säger Thomas Axelsson (KD)

– Varför får vi inte ta del av kalkylerna? Det är inte misstro, ta det inte på det viset. Men vi måste ha ett bra beslutsunderlag. Varför tar ni inte fram och visa siffrorna? säger Ulf Abrahamsson (C).

– Öppen spis, bränslebrist, kakelugnar, vedpannor, oljepannor, elvärme, fjärrvärme byggde vi av miljöskäl. Allt har sin tid. Även fjärrvärme. Men den tiden har inte kommit än. Vi behöver rusta upp det det här. Vi lämnar över det till styrelsen. Jag kan hålla med dig Ulf, men jag ställer mig bakom kommunstyrelsens förslag, menar Allan Ragnarsson (M).

– Ja, jag vill yrka bifall till (C) och återremittera ärendet. Det är mycket pengar och jag tror att det är väldigt svårt att om vi ger ja här idag så blir det svårt att backa. Kan vi kräva mer information så är det idag, annars har tåget gått. Idag finns det inget alternativ till fjärrvärme. Bolaget tänker på ren ekonomi, vi andra tänker på andra ansvarsområden, miljöpåverkan. Det kanske är på sikt bättre att Jönköpings får elda. Det kanske är så att det är bra att soporna eldas upp. De här värderingar får vi inte ta del av med vår åsikt. Nu lämnar vi över… En generell borgen på 280 miljoner. Då kan man ta det senare när man fått en bra presentation. Generell, då vet man inte vad man ska använda pengarna till. Det är ju en specifik investering. Det är lite konstigt, menar Jörgen Johansson (C).

– Vad handlar det här om. Det handlar om att energibolaget behöver någon som går i god för. Det ska vara rätt investeringar. Man får nog komma tillbaka när man har mer konkret. Hoppas att det finns andra företag de som vill bli av med sitt varma vatten… Jag är ytterst tveksam till att ge generell borgen, menar Mats Oskarsson (M).

– När vi satte oss ner i femklövern och kanske vi var överens om överlag, att jobba med ägardirektiv. Det gjorde vi, både med vsbo och veab. Vi har två helägda bolag. Vsbo har ett generellt borgentak. Vi granskar inte deras borgentak, som de använder. Jag tycker att vi ska hantera veab på samma sätt. Vi har tagit ett beslut att vi inte ska elda sopor av miljöskäl. Elda sopor med Jönköping kan inte vara något alternativ. Sedan är det så när vi fick se det här så var investeringens storlek var det lika kostsamt att bygga ledning till Jönköping, menar Gert Jonsson (M).

Ulf Abrahamsson (C) påpekar att vid återremiss ska kalkylerna finnas med i kommunfullmäktige.

– Ärendet avgörs idag, säger tillfällige ordförande för kommunfullmäktige Robert Alkemark (S) och votering begärs.

Kommunfullmäktige röstade för att ärendet ska avgöras idag med 21 ja-röster och (C) önskan om återremiss av ärendet fick 12 röster. Två ledamöter avstod från röstning.

– Mer än en tredjedel har begärt återremiss och då blir det så, konstaterar Robert Alkemark (S) och slår klubban i presidiebordet.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *