Kameran är lokalredaktörens bäste vän
Nyheter Ett årsskifte innebär alltid tillbakablickar på händelser och tusentals bilder.
Ett faktum står allt mera klart för varje år som går: Den moderna digitalkameran är lokalredaktörens bäste vän.
Min gamla Nikon-kamera som kostade 4 000 kronor gör jobbet dag ut och dag in, i ur och skur, lika väl i flödande sol som i djupaste mörker trots att dess ägare egentligen inte ens besitter de grundläggande tekniska kunskaperna.
Den 20 mars 2015 firade jag att 40 år gått sedan jag anställdes som journalist på Värnamo Nyheter i Vaggeryds kommun. Jag tilldelades en Canonette kompaktkamera med ett 40 millimeters fast objektiv som arbetsredskap vid sidan av skrivmaskinen.
Mer komplicerade kameror än så troddes vi lokalredaktörer inte kunna hantera. Därför befolkades sidorna av uppställda gruppbilder exponerade på max från tre-fyra meters håll.
Dagens kameror, även de allra billigaste som min Nikon, klarar oändligt mycket mer. Dessutom kan den användas vid filmning.
Frågan är om inte just fototeknikens utveckling har inneburit den allra största förändringen av lokalredaktörsjobbet. Själva skrivandet är ju samma hantverk som det alltid varit.
Samtidigt växer min respekt för de gamla fotograferna och de tidsdokument som de skapade för sådär 50, 60 eller rent av 70 år sedan, fotografer som Bertil ”Lången” Pettersson i Skillingaryd, Evald Gustavsson, Olle Petersson, min farbror Gustaf Boberg, Sven ”Gliet” Eliasson med flera, verksamma i de fotoklubbar som fanns i Vaggeryd. Eller proffsfotografen fru Molin i Vaggeryd med sina mästerliga porträtt.
De kunde gestalta miljöerna lika bra som vi gör idag men kunde också porträttfotografera på ett personligt/mänskligt och uttrycksfullt sätt.
Här följer några exempel av olika slag på det arbete som min Nikon 3100 gjorde under 2015:
Januari: Det var en märklig syn som mötte blicken på baksidan av Skänkelundshuset i Vaggeryd efter stormen Egon. 200 kvadratmeter av koppartaket på den gamla delen av byggnaden hade slitits av och vajade som ett stort segel i vinden mot Ekgatan.
Kändisbesöken i kommunen blir ganska många under ett år. I januari invigdes det nya bankkontoret och då kom Swedbanks vd Michael Wolf på besök. Här minglar han med kommunalrådet Allan Ragnarsson.
Februari: Årets skräll inom idrotten i kommunen. Leo Johansson från Skillingaryds FK blev svensk mästare för ungdomar på skidor. Med den meriten är Leo outstanding i bygdens skidhistoria.
Mars: Det starkt kritiserade konstverket På väg invigdes en kulen marskväll. Ett konstverk som väcker känslor. Många har varit oerhört kritiska till ”Berrys Myror” men visst väcker det uppmärksamhet. Min gamla Nikon-kamera kan än…
April: Michaela Arvidsson från Bratteborg och Skilingaryds Skyttegille satte svensk rekord i luftgevärsskytte vid världscuptävlingar i Sydkorea. En annan duktig idrottstjej som slog till denna månad var bordtennisliraren Indra Andersson som tog Vaggeryds BTK.s första USM-guld genom tiderna.
Maj:En isande kall dag den 22 maj återinvigdes Byarums skola. Chefen för barn- och utbildningsförvaltningen Stefan Hagström höll värmen genom att bjuda upp förskolechef Ann-Margret Johansson på en sväng om i gröngräset.
Juni. Men drygt 26 000 besökare under tre dagar blev SkogsElmia årets stora publika begivenhet i kommunen. Men majoriteten av publiken kommer förstås från andra orter och länder.
Trolltyg på Sjöbo är numera det stora publika attraktionen på nationaldagen.
Augusti: Vaggerydsdagen är årets stora fest i Vaggeryd. I år var Isa Tengblad det stora dragplåstret och fick skriva autografer i mängder till sina unga fans.
Hembygdsfesten i Byarum som samtidigt var 80-årsjubileum för hembygdsföreningen gynnades av strålande väder, en ovanlighet denna regniga sommar.
I augusti avgjordes också Bockadubblen i orientering där schweizaren Raffael Huber krossade allt motstånd. Efter sin första seger försvann han men dök upp igen på söndagen. Men vem var han, hur såg han ut: Med hjälp av förre landslagslöparen Thomas Asp lyckades jag leta upp honom och sedan utspann sig ett intressant samtal med tävlingsledaren Per-Olof Persson som tredje part.
September. Fotbollsnostalgi av bästa märke. Per-Axel Andersson berättade vid ett pensionärsmöte om WIK.s storhetstid.
– Det här bilden summerar allt det som hände under de här åren. Det var fest, glädje och massor av åskådare, summerade Per-Axel som fyller 85 i början på det nya året.
Den 9 september försvann en 77-årig kvinna från sitt hem i Vaggeryd. Räddningstjänsten sökte henne i Lagan innan hon slutligen återfanns norr om Vaggeryd.
Oktober: Motocrosstjärnan Christer Hammargren gjorde för en kväll ett återbesök sin gamla hembygd för att hålla föredrag på Bäckalyckan inför 100 personer. Där sammanstrålande han med en annan motormästare, roadracingföraren Tomas Pallander.
November. De omvälvande händelserna ute i stora världen påverkade också vår kommun. Ett stort antal ensamkommande barn och ungdomar har kommit till vår kommun och den 12 november anlände ett 20-tal flyktingar, flertalet från Syrien, till Skillingaryd.
December: Dagens kamerateknik är fantastisk. Två bilder tagna i absolut mörker i Fenixhallen, den ena från Vinterfesten den andra från Fenix Luciafirande får som avslutning illustrera vad lokalredaktörens bäste vän kan uträtta i totalt mörker. Tack för gott samarbete under 2015!