Karins forskning kan nu studeras
Nyheter Karin Jarl Erikssons forskning och kartläggning av folk och gårdar i Tofteryds socken är nu förtecknad och tillgänglig i det så kallade Tofterydsarkivet.
Karin Jarl Eriksson har i många år under sitt 89-åriga liv förtecknat framför allt folk och gårdar i Tofteryds socken och hon har i olika sammanhang berättat om olika människoöden. Karin är ett levande uppslagsverk, inte minst när det gäller att berätta om människor som bott på torp och gårdar i bygden.
Ken Frick är medlem i Tofteryd-Hagshults Hembygdsförening och har engagerat sig i att förteckna det Karin samlat på sig. Karin och hennes man Valter Eriksson, 92, är djupt tacksamma över detta arbete.
– Det har varit mycket fint att han gjort detta, säger Karin.
Intresset för hembygden och inte minst skjutfältet med intilliggande bebyggelse är stort.
– Karins far Herman Jarl var född på soldattorpet nummer 77 vid stora lövfällan beläget vid Hässlehultshöjden. Huset ligger fortfarande kvar på sin ursprungliga plats och benämns numera som ”jaktstugan” på skjutfältet, noterar Ken Frick.
Karins mor Ester var född med efternamnet Glad på gården Bygget inte långt därifrån.
Karins morfar och mormor – smeden Johan och Elisabeth Glad – drev gården Bygget och boningshuset ifrån denna gård är den byggnad som Joel Andersson en gång räddade och flyttade till Tofteryd. Byggnaden ligger fortfarande kvar utmed vägen söder om kyrkan och bebos idag utav familjen Erlandsson.
– På platsen vid Norra Linneryd finns bara grundstenarna kvar, men på hembygdsgården hänger en fin målning av gården, mannen vid plogen efter oxen är morbror Karl Glad, berättar Ken Frick.
Karins alla pärmar finns nu tillgängliga i Tofterydsarkivet i föreningens lokal på hantverkaregatan i Skillingaryd. Där förvaras det tillsammans med andra handlingar – inte minst Joel Anderssons samlingar.
– Välkomna att kontakta någon i Hembygdsföreningen om ni vill ta del av innehållet i denna fina hembygdsdokumentation, hälsar Ken Frick.
Så här är materialet uppdelat
1 Alshult / Båramo
2 Boarp
3 Boglös
4 Bohult
5 Bohult – torpen
6 Ekhult-1
7 Ekhult-2
8 Fastorp
9 Fryebo / Frostås / Apelås / Elgamo
10 Fåglabäck
11 Fåglabäck Torpen
12 Gimmarp
13 Henriksbo
14 Holma / Hallafors / Korskärret / Åängarna / Hattut / Ödeveken / Österängen
15 Hult
16 Hultsgärde
17 Hässlehult lilla / Norra Lövfällan
18 Hässlehult stora
19 Kyrkan
20 Laurin / Åkerman / Nybygget / Ekströms
21 Linneryd – södra
22 Linneryd – norra
23 Mölnarp
24 Nåthult
25 Pukarp
26 Pålen / Stenvadet
27 Ryd
28 Sjöaryd
29 Sjöbo / Grohult
30 Skillingaryd – Marielund
31 Skillingaryd – Torp – Backstugor
32 Skillingaryd -1
33 Skillingaryd -2
34 Skog
35 Snuddebo
36 Studstorp
37 Tofteryd
38 Torp 1
38 Torp 2
40 Torp 3
41 Östanå
42 Hus i goda händer
Karin har verkligen gjort en stor kulturgärning i vår hembygd. Hon har under många år släktforskat, dokumenterat och berättat om vilka människor som bott och verkat på gårdar, torp och bosättningar i Tofteryds socken och forna Skillingaryd.
Vi är många som fått hjälp med hur och var vår släkt levt från nu och långt tillbaka i tiden. Det är även många som har sina rötter i byar som ödelagts under senare tid ex. Alshult/Båramo, Hässlehult, N.Linneryd, Hultsgärde, Holma, Hallafors, Boglös, Bohult, Fastorp, Östanå och nu ödeläggs Studstorp.
Dokumentationen som omfattar 42 helpärmar finns nu säkert förvarade i Hembygdsarkivet och tillgängliga för alla som vill forska bakåt. Ken Frick har även gjort ett omfattande arbete med att iordningställa nya pärmar med aktuella register. Vi i Hembygdsföreningen är tacksamma för att få förvalta denna Kulturskatt.
Karin Eriksson är verkligen värd att få Årets Kulturpris!
Finns en del att kolla från släkten på flera av ställena där…..