Nyheter

Kathleen blev svensk innan brexit

Nyheter Kapten Kathleen Johansson på Frälsningsarmén i Skillingaryd kan nu titulera sig som svensk medborgare

Erik och Kathleen Johansson

Kathleen är född i Australien och därmed medborgare i födelselandet. När hennes bror var 25 år ville han resa till London och ansökte om pass hemma i Australien. Då fick syskonen reda på att de båda även var brittiska medborgare eftersom deras pappa var född i England, vilket de tidigare inte visste.

I februari 2012 träffade Kathleen hennes nuvarande man, Erik, via internet. Tycke uppstod snabbt och paret beslutade sig för att gifta sig. Att det var ett långt avstånd mellan Sverige och Australien var inget hinder. Erik åkte till Kathleen i Australien och hälsade på under sommaren 2012 där paret förlovade sig. Ett halvår senare, i februari 2013, gick Kathleens flyttlass till Sverige…

– Med tanke på mitt engelska medborgarskap kunde jag börja jobba här direkt som EU-medborgare, vilket betyder att jag kan jobba varsom inom EU. Jag ansökte om ett svenskt personnummer och det fick jag snabbt. Jag ville gärna ha lite äventyr, och varför skulle inte jag flytta? Jag hade inte varit i Sverige tidigare och inom Frälsningsarmén kan man ansöka om internationell tjänst, vilket jag gjorde. Det brukar ta en stund, men eftersom vi ville gifta oss så tror jag att allt gick lite fortare samt att jag redan hade ett brittiskt medborgarskap, vilket skulle förenkla proceduren. Jag flyttade till Uppsala medans Erik bodde i Norrtälje. Jag flyttade över jordklotet men ändå hade en stunds bussresa till Erik, det kändes lite konstigt. Vi gifte oss sommaren 2013 i Örebro, berättar Kathleen.

I juni 2018 kom paret till Frälsningsarmén i Skillingaryd

Åren gick, paret fick sin arbetsplats i Luleå och sedan juni förra året jobbar Kathleen och Erik på Frälsningsarmén i Skillingaryd.

– Jag bestämde mig för att bli svensk medborgare efter beslutet om brexit. När England beslutade att lämna EU så skulle jag inte kunna jobba här längre. Även om det blir överenskommelse med länderna så blir det inte som det varit tidigare. När man varit gift i två år och bott tillsammans i två år, skulle jag kunna bli svensk medborgare lite enklare också, berättar Kathleen.

In skickades ansökan elektroniskt, men en papperskopia skulle även bifogas med underskrift. Denna kopia kom via e-posten och efter att identiteten styrktes med pass under onsdagen för två veckor sedan anlände ansökan till Migrationsverket på fredagen i samma vecka. Under samma eftermiddag kom beskedet…

– Det var snabbt och det var säkert ett lätt fall eftersom vi är gifta och har bott tillsammans en längre tid, och arbete har jag, så alla papper var i ordning. Idag har jag ett svenskt medborgarskap, ett brittiskt och har kvar mitt australienska medborgarskap. England och Australien begränsar inte antalet medborgarskap och Sverige kan inte säga att jag inte får vara fortsatt vara engelsk medborgare men däremot kan England avstyra mitt medborgarskap i England. Nu kan vi resa tillsammans, jag och Erik, utan att behöva tänka på olika kontroller, menar Kathleen.

Eftersom Kathleen skaffade ett svenskt personnummer och var brittisk medborgare så har skatt betalats och tillgång till svensk sjukvård…

– Förutom att allting blir enklare vid resor får jag nu rösta i riksdagsvalet. I Australien gäller obligatorisk röstning, så jag är van vid det. Men jag har haft tur, jag är gift och har ett jobb, till skillnad från många som står i kön och inväntar ett svenskt medborgarskap, berättar Kathleen.

Kathleen har blivit svensk medborgare

Det bästa med Australien; Stränderna, mammas mat… Jag växte upp på sydvästra sidan av landet och där är det väldigt varmt och på vintern är det som en svensk sommar. Jag minns när det bara var 9 plusgrader och det var den kallaste natten i Perth, den natten glömmer jag aldrig.

Det bästa med Sverige; Erik. Om jag inte hade träffat Erik hade jag inte bott här. Och hans familj förstås. Jag gillade när vi bodde i Luleå, fantastiskt fint och underbart att få uppleva en riktig vinter, som jag aldrig tidigare gjort. Vintern är fantastisk när det är riktigt vinter. Jag gillar Norrbotten.

Om en svensk ska bli australisk medborgare ska prov godkännas i engelska, kunskap om landets historia, kultur och geografi. Om man vill bli politiker i Australien får man bara vara australisk medborgare, inga andra länder tillåts.

– Om man vill bli politiker får man säga upp sina dubbla medborgarskap eller hoppa av politiken. Jag upplever att det inte är så dramatiskt här i Sverige, berättar Kathleen.

– Det är egentligen inte viktigt för mig att vara svensk medborgare, men av praktiska skäl är det bra för oss. Vi är medborgare i Guds rik och jag tillhör världen och inte ett rike. Anledningen var enkel för att skaffa ett svenskt pass så att vi praktiskt kan resa bort tillsammans, avrundar kapten Kathleen Johansson hemma på Frälsningsarméns bostad på andra våningen.

Kathleen har lärt sig svenska fantastiskt bra och hon berättar, innan vi lämnar hemmet, att hon började på SFI i Uppsala när hon flyttade till Sverige. Att hon sedan fick tillåtelse av armén att läsa på heltid under ett halvår blev en bra start för henne.

– Man måste också våga prata. När vi bodde i Stockholmsområdet växlade alla över till engelska när de hörde min brytning. När vi flyttade till Luleå och jag började som kårledare fick jag också mer ansvar, och innan jag kunde alla svenska ord, tolkade Erik min predikan. I Luleå jobbade vi med många äldre som inte kunde engelska, det var bra, för då var jag tvungen att prata svenska. Sen att jag sjöng tidigt på svenska har gjort att jag har lärt mig uttalen med bokstäverna å, ä och ö. Att se orden och lyssna samtidigt som man ser orden har varit strålande, avrundar Kathleen.

Kathleen flyttade från Australien till Sverige. Sedan ett och ett halvt år bor paret i Skillingaryd

Taggar

Dela


Lämna ett svar