Nyheter

KD debatterar hemtjänsten

Nyheter Sofia Isaksson och Thomas Axelsson från KD debatterar,

Trygghet och tillit i hemtjänsten

För många av de äldre som lever ensamma utgör hemtjänstpersonalen den enda eller en stor del av deras sociala liv. Kontinuitet och tillräckligt med tid för att bygga goda relationer med hemtjänstpersonal ger möjlighet att bygga upp förtroende, och tillit vilket bidrar till trygghet hos de äldre. En trygghet som kan främja en god livskvalitet och livsglädje som förebygger psykisk ohälsa. Idag brister dessvärre personalkontinuiteten inom hemtjänsten inom vår kommun.

I vår egen kommun har vi en personalkontinuitet på 23 olika personer som knackar på dörren under en tvåveckors period. Detta ligger en bra bit över riksgenomsnittet. Dessa siffror kan vi inte vara stolta över.
Vi inom Kristdemokraterna vill vända trenden och minska antalet hemtjänstpersonal per hemtjänsttagare.

Vaggeryds kommun har beslutat om att införa valfrihetssystem inom hemtjänsten i enlighet med lagen om valfrihetssystem. Utöver kommunens egen hemtjänst finns ett antal privata utförare. Detta skall vi fortsätta med och ställa krav på bland annat kontinuitet både på kommunens egen hemtjänst såsom privata utförare.

Sedan tidigare har Kristdemokraterna följande förslag.

• Äldreboendegaranti införs så att den som fyllt 85 år ska ha rätt att flytta till ett anpassat boende utan biståndsbedömning.
·• En förenklad biståndsbedömning införs för personer som fyllt 80 år och som önskar enklare serviceinsatser som exempelvis hjälp med städning, handling och social samvaro.
• Prestationsbaserade medel avsätts och fördelas mellan de kommuner som lyckas minska eller behålla antalet hemtjänstpersonal/hemtjänsttagare över 65 år till maximalt 10 under en 14-dagarsperiod
• Biståndsbedömningen avskaffas för ansökan om trygghetslarm för personer som fyllt 65 år

Hemtjänsten i Skillingaryd är en av de enheter som nu genomgått ett utbildningskoncept för att förbättra kvaliteten för brukarna och rutinerna för medarbetarna. Det är en del i kommunens övergripande förbättringsarbete . Detta arbete har varit bra, och vi ser gärna en fortsättning på detta arbete för fler enheter.

Det finns ingen åldersgräns som upphäver rätten att bestämma över sin vardag. Vi behöver ge de äldre en större makt över insatser som de själva anser förbättrar trygghet och välmående i sin vardag.

Detta är vårt välfärdslöfte till våra väljare.

Sofia Isaksson (KD). ledamot i socialnämnden och kommunfullmäktige
Thomas Axelsson (KD), ordförande i KD ock ledamot i kommunstyrelsen

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *