Nyheter

KD: Det här vill vi göra i kommunen

Nyheter "Det börja närma sig valet 2022. Vi Kristdemokrater vill alla redan nu ge besked om vilka frågor som är viktiga för oss i kommande mandatperiod". Läs valmanifestet här om bland annat fler poliser, central vårdcentral i Vaggeryd, nej till vindkraft där livsmiljön påverkas och ja till bostäder på Trolleberget

Kristdemokraterna vill att människor ska kunna bo och leva i hela Sverige. På landsbygdens finns energikällorna, som behövs i den hållbara tekniken och den växtlighet som tillhandahåller livsmedel, energi, rekreation och inte minst en livsmiljö för de arter som vi delar vårt land med.

Ensam är inte stark. Det är när vi gör saker tillsammans som det blir bättre. Vi är övertygade om att goda relationer är grunden för ett gott samhälle. De ger oss personlig glädje och förståelse, de skapar trygghet, de påverkar effektiviteten i ekonomin och de bidrar till solidaritet i samhället.

Vi kommer fortsätta ta ansvar, tillsammans med andra partier och andra aktörer. För det är tillsammans vi gör det bättre. Vi står för ett tydligt ledarskap grundat på kristdemokratiska värderingar

Trygga och välfungerande familjer gör att samhället som helhet fungerar och växer sig starkt. En bra familjepolitik är ett medel för att lösa många samhällsproblem, så som ekonomisk utsatthet, fallande skolresultat och ungdomsbrottslighet. Genom att stötta familjer tidigt kan vi hindra att problem eskalerar och i stället förebygga.

För oss är människovärdet alltid högre än penningvärdet. Vi kristdemokrater värnar alltid, i alla lägen alla människors absoluta och okränkbara värde. Vi sätter människovärdet på en piedestal, centralt i rummet, ständigt i blickfånget. För oss är människan ofullkomlig. För alla människor begår misstag och gör fel. Det innebär också att alla människor kan och ska ges möjlighet att göra rätt och att lagas. Och då måste det sociala skyddsnätet fungera i alla olika skeden av livet.

Bostadsförsörjning
Det råder stor bostadsbrist, tack vare den starka tillväxt vi har i vår kommun.
Kommunen måste öka takten för att bereda mark och ge planbesked för ett stort antal platser i hela vår kommun. Vidare måste ett ökat fokus finnas på bostadsbyggande även utanför våra tätorter.

Kristdemokraterna vill se fler aktörer på marknaden som pressar priserna tillsammans och förenkla regelkrånglet.

  • Gör det enklare att bygga.
  • Med regelförenklingar och bättre planprocess kan bostadsproduktionen öka. Idag tar det alltför lång tid från idé till färdigställt hus.
  • Klevshult och Åker. KD vill prioritera nya områden för bostäder
  • KD vill prioritera nya områden för bostäder
  • Skillingaryd, Trolleberget. KD vill prioritera nya områden för bostäder
  • Lundyholm och Eriksbygget. KD vill prioritera nya områden för bostäder

Landsbygd
Genom att lyfta undan de hinder som idag finns för livet på landet kan vi få en positiv utveckling som gynnar hela vår kommun. När kommunen växer ska det ske i alla delar. Våra mindre orter som Åker, Bondstorp, Tofteryd, Hagshult och Svenarum, Bratteborg för att nämna några skall ha goda förutsättningar att utvecklas. Skolor och förskolor skall finnas i våra mindre orter, så att barnfamiljer skall kunna flytta till eller bi kvar på landsbygden

  • Gröna näringar. Minskat regelkrångel och bättre ekonomiska förutsättningar.
  • Värna äganderätten. Ansvarsfullt brukande av skog och andra resurser har skapat många av de natur- och kulturvärden som finns idag. Idag hotas äganderätten, inte minst av skogen. Kristdemokraterna vill stå upp för fortsatt enskilt ägande och brukande av skogen under frihet och ansvar.
  • Bredband till alla.
  • Enskilda vägar. Det behövs vägar som är bra, och som klarar tunga transporter för jord- och skogsbruket.
  • Jord och skogsbruk är basen för landsbygden. Landsbrukets produkter är viktiga, och då måste vi öka vår självförsörjningsgrad
  • Värna närodlad och närproducerad matproduktion. Kommunens regler för livsmedelinköp skall stödja och prioritera detta.

Miljö
Vi som lever nu ska överlämna en jord som nästa generation kan ha som hem. Vi vill ha en ansvarsfull politik som brukar och respekterar vår naturmiljö med dess livsbetingelser för olika arter och som resurs för människan. Vi vill ställa om till en långsiktigt hållbar energiförsörjning, vilket bidrar till människors välfärd. Genom att äta mer mat som är producerad i vår närmiljö minskar utsläppen, den biologiska mångfalden stärks och vi stöttar en klimatsmart matproduktion.

  • Skydda våra vattendrag i vår kommun
  • Åtgärder mot invasiva arter.
  • Fler insektshotell och blomsterängar.
  • Nej till Vindkraftsutbyggnad i områden som påverkar livsmiljön för människor i dess närhet och har de naturvärden med arter i områden som vi har som syfte att skydda.
  • Stödja närproducerad och ekologisk odling i alla dess former.
  • Förbättra infrastrukturen av förnybara drivmedel och el.
  • Kommunen skall via sina bolag, gå in som ägare eller delägare i vindkraftspark placerad inom våra kommungränser.

Familj, skola och barnomsorg
Grundläggande för barns trygghet är trygga familjer. Kommunens stöd till föräldrar i deras viktiga roll behöver utvecklas och förstärkas. Kristdemokraternas familjepolitik vill möjliggöra för föräldrar att tillbringa mer tid med sina barn och till att öka familjers handlingsutrymme. Kommunen ska ta hänsyn till att underlätta för familjers livspussel, tex genom att fritidshemmen underlättar för barnen att delta i olika fritidsaktiviteter i samverkan med organisationer och kulturskolan.

För att alla föräldrar ska hitta ett alternativ som passar just dem och deras barn måste det finnas en väl utbyggd barnomsorg med olika alternativ. Vi vill att det ska finnas en mångfald av barnomsorgsformer med olika inriktning och huvudmän: förskolor, pedagogisk omsorg, öppna förskolor och fritidshem. Kommunen ska informera om att pedagogisk omsorg finns om föräldrarna önskar det.

Skolans uppgift är att ge varje elev kunskaper som är nödvändiga för att leva och verka i ett modernt samhälle och att tillsammans med föräldrarna fostra eleverna till ansvarskännande medborgare. Vår utbildningspolitik fokuserar på kunskap, bildning och arbetsro och där varje skola har stor frihet att utforma verksamheten.

Kristdemokraterna vill skapa så bra möjligheter som möjligt för de barn och unga som bor i vår kommun. Det här ska vara bästa platsen att växa upp på

För att eleverna ska får trygghet och studiero är det viktigt med mindre undervisningsgrupper på runt 20 elever i grundskolan. Då måste det även finnas tillräckligt med klassrum och vi behöver i god tid tillgodose skolans lokalbehov.

Vi vill att skolan ska erbjuda föräldrar utbildningsträffar där de får konkreta verktyg för att kunna stötta sina barn i skolarbetet.

Skolan ska tydligt precisera för elever och föräldrar vad som är skolans och lärarens ansvar och vad som är föräldrarnas och elevens ansvar när det gäller elevens utbildning och ansvar att uppföra sig.

Skolor behöver ta ett bredare samhällsansvar när det gäller att förebygga våld och brott. Detta kan ske i samverkan med frivilligorganisationer.

  • Familjecentralernas roll ska utvecklas att involvera även civilsamhället och högre upp i barnens ålder
  • Max 12 barn i småbarnsgrupperna i förskolan.
  • Små undervisningsgrupper i grundskolan
  • Förebygg våld och brott i skolan.
  • Erbjud utbildningsträffar för föräldrar och precisera föräldrarnas ansvar
  • Kommunen ska informera om rätten att önska pedagogisk omsorg

Vård & omsorg
Svensk hälso- och sjukvård har sedan våren upplevt några av de mest kritiska månaderna någonsin på grund av corona-pandemin. Tack vare personalens heroiska insatser och en mobilisering av resurser har svensk sjukvård hittills kunnat klara vårdplatser och tillströmning av patienter. Pandemin är likväl inte över utan kan pågå en lång tid framöver. Därför behövs mer resurser till vården och omsorgen, men det finns även ett stort reformbehov och ett behov av att ta itu med den vårdskuld som nu upparbetats.

Åtgärder behövs för att vi fortsatt ska kunna ha en god sjukvård och en kvalitativ omsorg. Vårt mål är att vården ska komma närmare dig som patient. Där du är i centrum med dina behov och förutsättningar. Vad nära vård är kan därför vara olika beroende på dina förutsättningar. Genom mer samverkan mellan primärvård (främst din vårdcentral), specialistvården (oftast på sjukhuset), kommunen och din egenvård ska vården ske nära dig.

  • Vårdcentral centralt i Vaggeryd
  • Vi vill skapa en sammanhållen barn- och ungdomshälsovård, stärka elevhälsa och att kommunen ska erbjuda föräldrarstödsprogram.
  • Hälsocenter som jobbar förebyggande. Vi vill att detta etableras i våra tätorter.

Äldreomsorg
Alla ska få ett värdigt bemötande, ett tryggt boende och nära till läkarkontakter inom äldreomsorgen. Antalet äldre personer växer snabbt och därför måste vi fortsätta att med utbyggnad. Den största utmaningen är dock personalförsörjningen. Det måste bli mer attraktivt att arbeta inom äldreomsorgen. Det ska kännas tryggt att åldras i Vaggeryds kommun.

  • Hemtjänst.
  • Förbättra villkoren för personal inom äldreomsorgen. Minska delade turer, förbättrad personalkontinuitet,
  • God medarbetarnöjdhet och delaktighet.
  • En kontinuitet i teamet runt patienten som ger trygghet.
  • Nytt äldreboende i Vaggeryd
  • Generösare biståndsbedömningar
  • Motverka ofrivillig ensamhet bland de äldre. Öka kontaktytorna mellan åldersgrupper, anordna aktiviteter som bidrar till gemenskap och stimulans samt öka möjligheten till ideellt engagemang bland äldre genom att utveckla exempelvis en volontärorganisation.

Kultur & Fritid
Kultur uppstår i mötet mellan människor och skapas av oss alla gemensamt. Kulturen ger oss mening i nuet, men kulturen bär också våra historiska rötter och föder visioner för framtiden. Kulturen bidrar till att vidga den egna verkligheten och fantasin. Den kan hjälpa oss att växa som empatiska och inkännande människor. Kulturen, precis som moralen, håller ihop gemenskaper. Den är med och skapar förutsättningar för ett gott samhälle.

  • Stötta och utveckla de kulturella och kreativa näringarna
  • Fenix2. Kulturpedagogisk verksamhet.
  • Mötesplats för allmänheten – evenemang, konserter, utställningar, föreningsmöten, cafeteria. Centrum för kulturpedagogisk verksamhet.
  • Badhus i Vaggeryd. Renovering av befintligt badhus, med mindre tillbyggnad för aktiviteter och relax.

Trafik och Kollektivtrafik
Kristdemokraterna är mycket positiva till kollektivtrafik. Den bidrar till ett hållbart och inkluderande samhälle, och löser problem som är svåra att lösa på̊ andra sätt. Linjenät och turtäthet måste utvecklas om fler ska se den som ett alternativ till bilen. Kollektivtrafiken ska göra det möjligt att bo och verka på landsbygden i hela kommunen. Bor man utanför busslinjerna är det idag ytterst begränsat hur man kan åka kollektivtrafik. Anropsstyrd trafik är som vanliga turer i en tidtabell, men med den skillnaden att de bara körs om någon beställt en resa i förväg. Öppen för alla som befinner sig på landsbygden och flexibel, för exempelvis arbetspendling. Genom anropsstyrd trafik kan kollektivtrafik erbjudas även i områden där resandeunderlaget är litet

  • Förbättra kommunens kommunikationer i öst-västlig riktning
  • Utöka anropstyrd trafik inom kommunen.
  • Behålla hastigheten till 90 på väg 32
  • Anlägga cykelväg mellan Södra park – Friluftsgården, Västra Strand – Bäckalyckan
  • Ringväg från Valdshultsvägen till väg 152 i Skillingaryd
  • Uppsnyggning av infarter till våra tätorter.

Trygghet
Man ska kunna lita på att polisen kommer när man larmar. Därför vill vi se fler poliser, och de ska ha resurser att förebygga, förhindra och beivra brott.

  • Fler poliser
  • Polisstation, gärna i kombination med ett blåljushus centralt placerat i någon av våra tätorter.
  • Öka det brottsförebyggande arbetet

Integration
Kristdemokraterna vill ge personer som kommer till Sverige möjlighet att vara med och bygga samhället genom arbete, praktik och studier. Invandringen har berikat Sverige och vi vill att det ska fortsätta vara så.

  • SFI. Svenska för invandare. Fortsatt utveckling av denna verksamhet tillsammans med språkkafe och frivilliga insatser.
  • Motverka trångboddhet och segregation genom aktiv bostadsplanering.

Nedre raden: Jan Eric Victor, Jenny Larsen, Niclas Nordqvist och Elisabeth Blom. Övre raden: Marianne Andersson, Thomas Axelsson, Peter Jahnsén, Anette Repo och Philip Bohman. Foto: KD

Taggar

Dela


Lämna ett svar