Nyheter

Kenth Williamsson (S) får ärofyllt uppdrag närmaste två åren

Nyheter Halva mandatperioden har gått och vid årskiftet blir det skifte i politikertoppen enligt tidigare överenskommelse. Vi träffar Kenth Williamsson (S) som tar klivet upp som ordförande i kommunstyrelsen på nyårsdagen

Kenth Williamsson (S)

När började du i politiken?
– En facklig kompis värvade mig till SSU (reds anm; Socialdemokratiska ungdomsförbundet) i mitten gav 80-talet och då var jag strax över 20 år. Från början var det mest SSU men det blev rätt så snabbt även lokal politik. Vi drev bland annat frågan om fritidsgård. Därför var det väldigt roligt när jag förra gången satt i majoritet 2010–2014, då fick jag som ordförande i kultur- och fritidsnämnden uppdraget att bygga upp ungdomsverksamheten. Det var roligt och jag minns att vi anställde ytterligare tre personer. För ett antal år sedan skrev Johan Gunnarsson, tidigare aktiv ordförande i SSU-klubben, han bor i Uppsala nu, tillsammans med andra SSU:are tre motioner, bland annat om trygga duschrum, och det har vi också genomfört.  Jag blev heltidspolitiker i kommunen för tio år sedan, men jag har också varit anställd på SSU i Jönköpingsdistriktet mellan 1990 och 1991.  

Vad gjorde du innan? 
– Började på Elbe i Hillerstorp och sedan gjorde jag lumpen. Precis innan jag slutade lumpen 1984 så ringde de från Uppåkra om ledigt jobb, tackade ja direkt då det blev närmare att åka, vägen till Hillerstorp var då mer kringelikrokar än vad den är i dag. Är anställd på Proton Engineering sedan 1995, där jag fortfarande är tjänstledig. Jag var ordförande i fackklubben  där i rätt många år. Satt med i koncernstyrelsen som arbetstagarrepresentant. Mina erfarenheter från arbetslivet på olika plan har gjort att jag omfamnar den svenska modellen med kollektivavtal som innebär stabilitet på arbetsmarknaden, färre strejkdagar och ansvarsfulla förhandlingar mellan parterna. Mina arbetsuppgifter på Proton har varit rörbockning.

Hur kom ni fram till att dela på era roller, (S och M) när ni bestämde att ni skulle samverka?
– Kände tydligt att vi var och är i en tid, där det är väldigt ovisst och där det finns stora utmaningar, inte bara inom kommunen utan även nationellt och internationellt, det är lågkonjunktur, stora förändringar när det gäller civilt försvar och en omvärld med krig och oro. Det är en besvärlig tid. Man vet inte riktigt var utvecklingen tar vägen. Vi ser ökad politisering och det kräver också en del. Det krävs att vi svetsar oss samman, särskilt när så mycket och så stora förändringar sker samtidigt.

– Det gör det svårt att bedöma utvecklingen. Lägre barnafödande och förändrad demografin är en svår förändring. Det var tanken att jobba närmare varandra och att vi ska kunna jobba med de program som våra respektive partier har tagit fram. Stabilitet i grund och botten. Vi hade samtal med alla partier, vi kände att vi (reds anm; S och M) kunde få ihop ett program som vi kunde stå bakom och en majoritet i kommunfullmäktige. Tycker det hade blivit tufft att hamna i en minoritetsregering. När man tar svåra beslut är det skönt med en majoritet. 

Din post de senaste två åren har varit vice ordförande i kommunstyrelsen, hur har det varit?
– Det har varit väldigt roligt och intressant. Vi har jobbat tajt ihop och det har fungerat bra. Man får en helt annan inblick i det som sker centralt i kommunen. Jag har tidigare varit i kultur- och fritid men på kommunledningskontoret trillar allt möjligt in och området är väldigt brett. Det har också varit intressant att träffa andra politiker och tjänstemän från andra kommuner som är i samma sits och se hur de hanterar sina utmaningar.  

Du har varit tekniska nämndens ordförande också, hur har det varit?
– Jag har trivts bra i nämnden. Mycket roligare än jag trodde. Vi har en bra dynamik i nämnden och tycker att vi har en god stämning och där vi har en bra dialog. Det tycker jag är väldigt roligt. Tagit en del beslut som är väldig bra, fastighetsförvaltning i egen regi bland annat. Delningen blev så och det har att göra med att vi skulle få en rimlig arbetsmängd, skulle man ta en större nämnd krävs mer tid. Vi ville inte öka kostnaderna utan det blev lagom med timmar att addera till ordförandeposten i kommunstyrelsen och ytterligare ett antal uppdrag. I kommunstyrelsen ligger vi nära tekniska också, det har bland annat att göra med att investeringar i sin tur är kopplat till budgetberedningen och kommunstyrelsen, Historiskt sett var tekniska ett utskott underställd kommunstyrelsen. Det har varit två roliga och intressanta år att vara tekniska nämndens ordförande.  

Nu blir du ordförande i kommunstyrelsen mandatperioden ut, vad ser du fram emot mest?
– Dels handlar det om att jag ska lämna över från tekniska. Jag önskar bra diskussioner och en utveckling som är positiv. Det jag ser fram emot är att bidrag till kommunens utveckling, jag ser det som ett lagspel och det är ungefär som jag jobbat i tekniska, det är en framgångsfaktor. Vi jobbar mycket tillsammans och det är min ingång. Jag kommer också jobba med att arbeta vidare med de program som majoritet tagit fram men också även utanför programmet ta bra och hållbara beslut. Det är också en viktig del att vi i majoriteten ska jobba tätt tillsammans. Jag får leda detta nu de sista två åren. Fullmäktige är det finaste titeln då det är medborgarnas röst men i kommunstyrelsen krävs det mycket arbete för att man ska få det fungera. Därför är jag glad och tacksam för att få den här möjligheten att leda kommunen.

– Det är ett stort och ärofullt uppdrag. Just det här att se att man når resultat, att vi är en bra och attraktiv arbetsgivare och kommun, det är frågor som jag vill jobba vidare med. Vi har nått bra resultat och jag tycker att det är bra om man kan ligga på en stabil bra nivå. Det är något jag vill fortsätta arbeta med. Jag tycker att vi har startat upp bra, vi har nyttjat våra styrkor på ett bra sätt, bland annat när vi tagit pensions- och andra tillfälliga kostnader och skiftat det mot intäkter vid försäljning för att undvika neddragningar. Att hitta ett sätt som gör att vi har en jämn, stabil hög nivå är viktigt för kontinuiteten. Vi har ju träffats och gått igenom ärenden de här två åren men vissa områden kommer jag att fördjupa mig i kunskapsmässigt. När det sker så mycket i omvärlden så förändras gamla sanningar lätt och man måste tänka nytt och uppdatera sig. Just med att vara uppdaterad är något man måste vara. Det är många möten i länet där jag kommer lägga en del tid. Primärkommunalt samarbete där hela länets kommuner träffas. Jag kommer också vara med på möten med förtroendevalda i samma ställning som jag kommer att träffas med tjänstemän så man kan bolla svåra frågor för att lösa utmaningar. 

Vad är det bästa med att vara politiker?
– Väldigt stimulerande, träffar mycket folk och man får mycket inspel. Man lär sig hela tiden. Jag gillar att lära mig nytt och det får man lära sig av andra. Möten mellan människor ska man verkligen inte förakta. Exempelvis på julmarknader och liknande får man en hel del till sig, det behöver inte vara när man träffar högre politiker som man tar till sig, utan lösningarna finns oftast lokalt i det som invånarna tycker är viktigt. 

Nyårshälsning, något du vill skicka med inför nya året?

– 2024 har varit ytterligare ett ansträngt år för inte minst våra hushåll, föreningar men även kommuner och många företag i vårt avlånga land, med lågkonjunktur, prisökningar, ökade varsel och fler som har svårt med att få ekonomin att gå ihop. Trots dessa utmaningar så ser vi att Vaggeryds kommun klarat sig bra. Prognosen är att vi överträffar resultatmålet, arbetslösheten är fortsatt låg och vi har ett fortsatt högt intresse för att etablera sig i vår kommun. Dessutom fortsätter vi med att ta fram detaljplaner för bostäder och verksamheter för att fler ska kunna bosätta sig här vilket är bra både för våra invånare och företag.

– Avslutningsvis vill jag önska våra invånare att 2025 blir ett år där demokratin växer sig stark, freden breder ut sig, polariseringen minskar och där sammanhållningen ökar och där ekonomin återhämtar sig, arbetslösheten börjar sjunka, bostadsbyggandet börjar ta fart, kommunens verksamheter fortsätter utvecklas och där hushållen känner att utvecklingen börjar gå åt rätt håll och med dem orden vill jag önska kommuninvånarna ett riktigt Gott Nytt År, avrundar Kenth Williamsson (S).

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *