Nyheter

Klas fick svar om Stigamo

Nyheter En interpellation från Klas Gustavsson (EMP) till kommunstyrelsens ordförande angående Logpointarbetet fick svar under kommunfullmäktige

Arkivfoto; Gert Jonsson (M) svarar på interpellationen

Interpellationen från Klas Gustavsson (EMP) gällande utvecklingen och skapandet av industriområdet Stigamo, vilket är kommunens största investering och risktagande någonsin, enligt skrivelsen. Klas frågor till Gert var ”kostnaden fram till 31 december 2019 och inkomsten under samma period, samt hur situationen med den juridiska tvisten gällande konsultarbetet och arvoden”.

Gert Jonsson (M) tackade för interpellationen i talarstolen i sessionssalen i Skillingehus under måndagskvällen.

– Inledningsvis vill jag säga att kommunstyrelsen hanterar Stigamo som en stående punkt på kommunstyrelsens dagordning. Intresset är fortsatt stort och det första bygglovet är inlämnat på beredning på ett av de fyra nyttjanderättsavtalen som är inlämnade. Kostnaden fram till 31 december 2019 är 185 miljoner kronor inklusive markinköp 30 miljoner kronor. Inkomsten fram till 31 december var 17 miljoner varav 11 miljoner är skogsavverkningen, berättar Gert Jonsson (M).

– Angående juridiska tvisten är det nuvarande läget att skadeståndsanspråk mot konsultbolaget är att jurist genom juristsamverkan med Jönköpings kommun för Vaggeryds kommuns talan. Sammanställning av yrkanden är nästan färdigt och kommunikationen mellan vår jurist och försäkringsbolaget som hanterar skadeståndskrav för konsultbolaget är upprättad. Att det tagit mer tid än beräknat beror på att både jurist och tekniska kontoret haft för mycket högprioriterade arbeten att utföra, alternativt kapacitetsbrist. Det är ett invecklat ärende vilket våra inkopplade jurister påpekar och det är därför man måste vara två, menar Gert Jonsson (M).

Klas Gustavsson (EMP) undrar var den inkomsten som inte kommer från skogen är för inkomst.

– Det handlar om att 10% av köpeskillingen satts in. Man har två år på sig att betala resten. Går bygglovet igång kommer resterande 90%, svarar Gert Jonsson (M).

Ett två har stannat av och är inte byggbar undrar Klas Gustavsson (EMP).

– Man vet inte hur stort man vill bygga och man köper den råmarken som finns och därefter får man göra tomten fullständigt byggbar. Marken på etapp två har olika förutsättningar när det gäller berg. När vi tittat lite mer noggrant på det här så finns det mer mark att sälja än vad vi tidigare har räknat med. Angående juridiken är det här komplicerat och jag är tacksam att vi får den hjälpen, avrundar Gert Jonsson (M).

Flera partier ställer sig i talarstolen och frågar vidare om marknadsföring av området medan Jan-Olof Svedberg (SD) kommenterar att deras parti önskade en ytterligare genomgång av marken innan spaden sattes i jorden.

Taggar

Dela


Lämna ett svar