Nyheter

Ät klimatsmart – Glöm inte ekologiskt

Nyheter Läs Naturskyddsföreningens insändare från Vaggeryds kommun nedan.

Läs Naturskyddsföreningens insändare från Vaggeryds kommun nedan.

I media rapporteras det dagligen om de ökande matpriserna. Man ser också att matsvinnet redan har minskat, vilket får ses som en positiv effekt av prisökningarna. Den mat som slängs utgör en stor negativ påverkan på klimatet, genom de miljöeffekter den genererar genom produktions- och transportleden. Helt i onödan!

Att äta klimatsmart är något som alla kan sträva efter. Det första man behöver göra är att inte köpa mer än det man behöver, använda det man köpt och slänga så lite som möjligt. Om man sen också köper närodlade och ekologiska produkter, så är man på rätt väg.

För att kunna öka andelen ekologiska produkter i sin mathållning, behöver det finnas ett bra utbud av dessa. Naturskyddsföreningen lanserade 2021 en kampanj för att få oss att välja ekologiska produkter till frukost. Här i Vaggeryds kommun gjorde vi då en butiksundersökning för att kartlägga utbudet av ekologiska produkter i fyra livsmedelsbutiker: Hemköp och ICA i Skillingaryd och ICA och Coop i Vaggeryd. Vid det tillfället var Hemköp den butik som hade det bästa utbudet.

När vi nu gjorde om undersökningen under vintern 2022-2023, visade det sig att butikerna i Skillingaryd hade ett betydligt minskat utbud av ekologiska produkter jämfört med hösten 2021, medan ICA i Vaggeryd låg på samma nivå, och Coop hade ökat sitt utbud. Användningen av ekologiska produkter behöver öka för klimatets skull. Vi konsumenter har en viktig roll i det: det är vi som skapar efterfrågan!

Marianne Frick
Naturskyddsföreningen i Vaggeryds kommun
Taggar

Dela


2 reaktioner på Ät klimatsmart – Glöm inte ekologiskt

Intressant där Biologen, mer av kunskap. Men gärna lite förtydligande..
En panerad klump av gluten (vegetarisk schnitzel med ”naturliga aromämnen”) och jämfört med en normal schnitzel, är det någon skillnad i näringsinnehåll menar du?

Vad normalbegåvade inser är att den motsägelse som organisationer och även politiker försöker lura i folk är. Ät vegetabilier för planetens och hälsans skull. Sedan odlas det genmanipulerade grödor i jord utan mikroliv. I konstgödning som har otroliga påslag av fossil energi av utarmning i gruvor. Fossila maskiner som bara ökar just det farliga fossila växthusgaser som aldrig försvinner. Näringsfattiga vegetabilier som lämnar drivor av döda djur. Mikroliv, insekter, fåglar ja hela näringskedjan upp till vår självdestruktiva art. Inte direkt ett genialt drag precis.

Gräs, klöver och ört växer av sol och regn, ett ”ogräs” som växer av sol och regn och detta omvandlar nötdjur till det miljövänligaste och näringstätaste vi överhuvudtaget kan få i oss. Miljöhjältarna kor göder, omfördelar och trampar ner koldioxid, inte plogar upp det likt en plog som skrapar på ytan och spyr ut växthusgaser och förstör mångfald. Vetskapen att det inte finns någonting kommersiellt odlat som innehåller bråkdelar av vitaminerna och mineraler jämfört med animalier som uteslutande äter gräs, klöver och ört är beklagligt lågt.

När kunskapsresistens, hälsa och miljö inte har betydelse uppenbart. Föraktar miljöbovar som odlar näringsfattiga vegetabilier i konstgödning och besprutning för att fodra kor, nötdjur och lättlurade människor och ha mage kalla detta skräp som ”framtiden”. Patetisk är ordet. När gräs, klöver och ört växer av sol och regn. Ekologiskt är bättre än kommersiellt. Men långt ifrån giftfritt. Bara för att det är certifierade grödor innebär det inte att det är giftfritt på långa vägar. Har vår art inte dödat tillräckligt med arter med över 300 000 stycken. Det visar tydligt vilket skadedjuret nummer 1 är.

Alla andra arter lever sina liv för att upprätthålla ett fungerande ekosystem. Det kan inte vår skitart skryta med precis. När psuedovetenskapliga och korrupta beslut fattas och allt det genererar är dött ekosystem, näringsfattiga vegetabilier och ”fulmjölk”. Kött som är under all kritik, och import för att äta omogna, genmodifierade söta frukter och grönt som inte innehåller något som det förr gjorde.

Att ha förmågan att skilja på äpple och päron, är att förstå vad som är bra och dåligt. Päron är skräp animalier uppfödda på vegetabilier från konstgödning och besprutning. Näringsfattigt processat skräp. Äpple är gräs, klöver och ört utan fossila tekniklösningar processer och ett möljötänk för framtid. Valet kan tyckas lätt. Men då valet mellan äpple och päron uppenbart borde ta bort detta skräp från köttindustrin. Verkar det som att se skillnad på äpple och päron är långt över vad normalbegåvning kräver. Det genererar kostråd som inte har med miljö eller hälsa att göra.

Hur svårt kan det vara, sluta odla skräp grödor i konstgödning och besprutning till både kor, nötdjur och skadedjuret Homosapiens. En riktig bonde odlar hälso och mångfalds gynnande vall. Vilket växer av sol och regn helt utan konstgödning och besprutning. Att odla annat som kräver så mycket mer av för att klara dagens energibehov av är inte intelligent eller miljötänk. Ja omkring 12,5 gånger mer bönor än kött. För dagligt behov.

Mer än 10 gånger mer fossil energi att äta vegetabiliska bönor än att äta riktigt animaliskt kött. Mer av mindre näringsfulla grödor. Finns inget kommersiellt odlat som innehåller bråkdelar av vitaminerna och mineraler Just animalier från uteslutande bete i samklang med naturen.
Viljan att göra kretsloppet och ekosystemet fungerande är ointressant uppenbart. Folk värdesätter varken det eller hälsan. Att investera i sin hälsa innebär inte att köpa billiga miljöförstörande grödor som ett ohållbart jordbruk står för och stadigt ökar de fossila växthusgaser/metan. När vår art förhoppningsvis vaknar och inser vilken planet vi lämnar till de vi lånat den av.

Hoppas jag det finns vett nog att skämmas över hur vi förvaltat planeten åt våra barn. Monokultur, förstöring mångfald, ja ett dött ekosystem som leder till att vår art inte har lång tid kvar. Som man bäddar får man ligga. Varför inte bara kräva vår rättighet att äta giftfritt, näringstät, och där evolutionen visat varför vi står på benen och påstås vara intelligenta. Det sistnämnda kan diskuteras dock. Fakta kvarstår. Vår art kan inte på adekvat vis tillgodogöra oss vegetabiliskt protein. Vi är inte genetiskt anpassade för en fröbaserad kost.

Så att lura i oss att vi ska äta detta skräp är rena vansinnet och har ingen verklighetsförankring. Samverka med naturen, inte emot den är normalbegåvat. Även veta vad som är äpple och vad som är päron.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *