Kollektivet får betala för utökning av SÅM
Nyheter Det blev en diskussion och ajournering gällande framtiden för kommunala bolaget SÅM vid kommunstyrelsens sammanträde. Det kan kosta 30 miljoner för anslutning av ny kommun.
Vid kommunstyrelsens senaste sammanträde fanns SÅM:s (samordning, återvinning och miljö) verksamhetsbudget 2025 och investeringsbudget 2025–2027 med på dagordningen. I förslaget från SÅM kan det bli möjligt med utökning av ytterligare en kommun i verksamhetsområdet, Hylte. Men en del politiker tyckte att man har för dålig insyn i det hela och det blev både diskussion och ajournering vid sammanträdet.
Gert Jonsson (M) ordförande i kommunstyrelsen:
– Vi ska redovisa budget och investeringsbudgeten. Det är Empartiet som är tveksamma till hur man ska se på det här och tycker att man har dålig insyn i det hela. Det gjordes ett tilläggsyrkande att förbundsdirektören från SÅM kommer och redovisar på fullmäktige och det kommer han att göra. Det pågår en diskussion i SÅM då Hylte kommun önskar gå med i samfundet. Merparten av oss kommuner som redan är med har varit öppna för detta. I investeringsbudgeten 2026–2027 får vi planlägga investeringskostnader som uppkommer i Hylte.
Thomas Axelsson (KD) menar på att det är kollektivet som får betala investeringen i Hylte kommun.
– Det är vi inte riktigt med på, menar Axelsson.
Tidigare var denna punkt med på arbetsutskottet och då avstod Jan-Erik Aronsson (SD) och Thomas Axelsson (KD) från att delta i beslutet.
I SÅM:s förslag till investeringsplan finns angivit att det finns en kolumn i planen avseende anslutning av Hylte kommuns avfallsverksamhet till SÅM och beslut förväntas tas under hösten/vintern 2024. I det fall Hylte inträder i SÅM så planeras inträdet till 2026. Ett sådant inträde medför att SÅM behöver köpa loss Hyltes anläggningstillgångar utifrån dess bokförda värde.
Enligt nytt lagkrav så ska FNI – fastighetsnära insamling – bli obligatorisk för alla hushåll senast under 2026. Vid Hyltes inträdande behöver SÅM således även införskaffa, montera och ställa ut fyrfackskärl inom Hylte kommun till en kostnad motsvarande cirka 15 miljoner kronor. Utöver detta krävs inköp av en ny hjullastare till Hylte återvinningscentral och eventuellt ombyggnation av Hyltes omlastningsstation.
Hyltes inträde i SÅM förvänta därför kräva ytterligare investeringar motsvarande minst 30 miljoner kronor under 2026. Den totala summan under planperioden 2025–2027 kan således bli 90 miljoner kronor förutsatt att Hylte ansluts till SÅM utan att påverka SÅM:s befintliga verksamheter och planerade investeringstakt.
Fotnot: Bolaget SÅM ägs av GGVV-kommunerna.
Det verkar vara så enligt det här kommentarsfältet att vår kommun har en mängd människor som är vana vid att tar man del av vad andra arbetat upp och med det slipper en mängd egna och större kostnader så tar man sin del av den förmånen.
Eftersom jag bara hade godkänt i grundskolans matematik så överlåter jag med varm hand till någon att förklara det självklara för vårt kommunråd och de tänkeresurser som bistår kommunrådet i hans ensamtrådande uppfattning utan att även dra ”diktaturkortet”.
Helt sjäkvklart skall ju Hylte betala sin del av de kostnader som ju nu uppstår på grund av deras nyfunna vilja att gå med, får väl ändå säga att våra kommuninvånare har taget höga kostnader som väl ändå måste komma dem till nytta och när det nu verkar finnas ett överskott borde givetsvis de höga avgifterna sänkas.
Är det rätt uppfattat att om Hylte snabbt kommer in i ett verksamhetsområde med organiserat omhändertagande av avfall så undgår man sanktioner alternativt får sig tillgodo statliga pengar precis som vår kommun, enligt artikeln här och debatt på annan plats?
Har inte ett företag råd att bedriva verksamhet ska det läggas ner
Nu är det nog så att det är vi i Vaggeryds Kommun som åker snålskjuts på Värnamo och Gislaved. Men där var man storsinta i att vi blir ett sammantaget större förbund som gynnar alla.
Mellankommunalt arbete är ett givande och tagande. Och har man alltid ingången att bara få och aldrig ge så blir det inget samarbete mellan kommunerna.
Tack vare vårt goda samarbete och verksamhet så planeras det inte för några taxeökningar för flertalet inför 2025. Detta hade inte vare möjligt utan ett samarbete inom SÅM.
Den minnesgode kommer ihåg att när vi gick med i Såm så blev taxorna dyrare trots att det blev en större organisation. Risken finns även att det blir så här när Hylte skall gå med. Det är rimligt att Hylte får betala sina investeringar som inträde om de skall vara med i detta samarbete. Vid mötet i kommunstyrelsen var oppositionen eniga att skjuta på beslutet till kommunfullmäktige efter att få en djupare presentation från Såm i denna fråga
Thomas Axelsson (KD)
Det verkar som en artikel i annat tidningsmedia beskriver sänkta taxor när kommuner norr om oss nu inför fastighetsnära insamling, hur kan det bli på detta viset?
Menar kommunrådet att nyttan var större än insatsen för Vaggeryd och att Värnamo och Gislaved fick en dyrare investering än vad man annars skulle ha fått?
Detta låter konstigt, rimligt är väl att kostnaden per tunna blev lägre när ett större antal köptes in.
Eller hur har kommunrådet styrt även den upphandlingen?
Vill Hylte kommun gå med i SÅM borde ju de betala kostnader som uppstår i samband med inträdet i SÅM.
Vi andra är inte intresserade att betala mera.
Avgiften är redan hög.
Existerar det några incitament för skattebetalarna i Vaggeryd och inom SÅM:s upptagningsområde att flytta skattemedel till en annan kommun?
Det här är inte en fråga om solidaritet och saknas medel får kommunen vända sig till staten och/eller höja skatten. Det är inte fråga om krig eller kris detta skulle Hylte tagit höjd förr tidigare med avgifter och andra åtgärder, kanske till med sugas upp av en annan kommun om intresse finns.
Kan inte berörda politiker visa goda incitament bör de ställa sina platser till förfogande. Det finns andra behov i vår kommun som pengarna ger bättre utväxling för kommunens invånare/skattebetalare. Våra skattepengar är inte lekpengar.
Vad kan Hylte bidra med till oss?
Jag säger nej, nej och åter nej tills goda argument uppvisas.
Tycker Hylte i Hallands län mer ska vända sig mot Halmstads kommun. Vi klarar oss utan detta samarbete med Hylte.
Skrämmande att våra kommuninvånare ska betala extra miljoner för att Hylte kommun ska åka snålskjuts på att vi under flera år betalat högre kostnader och skött våra åtaganden.
Man undrar ju hur sossar och moderater tänker?
Det verkar som de inte tänker på oss i kommunen, i detta fall ska väl Hylte betala?
Hur mycket ska Hylte bidra med för att bli delägare. Borde ligga i paritet med kostnaderna för Såm vilka Hylte annars fått stå för själva