Kommunborna bland de trognaste
Nyheter Skilsmässofrekvensen sjunker i landet i stort. Vaggeryds kommun hör också till de kommuner i Jönköpings län där man skiljer sig mest sällan.

Ungefär vartannat äktenskap slutar i skilsmässa. Men var bor de trognaste svenskarna?
I Vaggeryds kommun skilde sig 51 personer under 2023. Det motsvarade 0,9 procent av alla gifta par i kommunen. Det här är den årliga skilsmässofrekvensen.
Skilsmässofrekvensen i Vaggeryds kommun är ungefär lika hög som i landet som helhet, men det säger möjligen mer om ålder än om kärlek. De flesta som skiljer sig gör det nämligen någonstans mellan 35 och 50, vilket gör att åldersstrukturen i befolkningen avspeglas i skilsmässosiffrorna. I fjol var 35 av de 51 som skiljde sig i Vaggeryds kommun mellan 35 och 49 år gamla.
Om vi bara tittar på 35–49-åringar, så är skilsmässofrekvensen i Vaggeryds kommun 1,6 procent av de gifta per år (genomsnitt av de senaste tio åren), att jämföra med 1,9 procent för hela Jönköpings län, och 2,2 procent i riket som helhet. Enligt det här måttet finns de trognaste svenskarna Danderyd, Habo och Storuman (där är dock skilsmässorna få), medan skilsmässofrekvensen är högst i Norberg, Orsa och Hedemora. Vaggeryd kommuns siffra är bland de lägsta i länet.
Antalet skilsmässor kan variera ganska mycket från år till år, men om vi jämför de senaste fem åren med en femårsperiod runt millennieskiftet, så är det något fler som skiljer sig nu än för ett kvartssekel sedan i Vaggeryds kommun: Mellan 1999 och 2003 separerade i snitt 0,77 procent av de gifta paren i kommunen varje år, medan motsvarande siffra för 2019–2023 var 1 procent. I riket som helhet är andelen som skiljer sig något lägre nu än vid seklets inledning, efter att ha varit som högst under 10-talet.
När kommunborna skiljer sig är de oftast i äldre 30-årsåldern. Den genomsnittliga äktenskapslängden vid skilsmässan är omkring elva år. Det är något kortare än genomsnittet för hela landet, men även här spelar kommuninvånarnas ålder in. En äldre befolkning ger fler äldreskilsmässor, och äldre som skiljer sig har haft möjlighet att vara gifta äldre.
Just skilsmässor bland äldre är något som blivit allt vanligare i Sverige. Sedan millennieskiftet är det 50-plussarna som står för hela ökningen i antalet skilsmässor. Den utvecklingen har gått hand i hand med att antalet giftermål bland äldre ökat.
I Vaggeryds kommun skilde sig under de senaste fem åren 74 personer över 50 år, jämfört med 55 under motsvarande tid efter millennieskiftet.
Källa: Newsworthy
